Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roReportaj Defileul de top al Europei – Clisura Dunării (galerie FOTO)

Defileul de top al Europei – Clisura Dunării (galerie FOTO)

scris de Doru Dragomir
2.801 Afisari

Despre clisura Dunării au curs, de-a lungul anilor, tone de cerneală, totuși, cred eu, un fotoreportaj la început de primăvară 2016 nu poate decât să completeze imaginea formidabilă a celui mai frumos defileu din Europa.

Cazanele Mici

Cazanele Mici

Danubius, zeul fluviilor, cum a fost denumită Dunărea de către vechii romani, pe a cărei maluri au apărut civilizații milenare, cu lungimea totală, de-alungul celor 10 țări pe care le străbate, de peste 2800 km, și patru capitale europene central și est europene prin care trece, izvorăște în Pădurea Neagră din Germania și se varsă, prin Delta Dunării, în Marea Negră.

Babacaia

Babacaia

Suprafața totală a bazinului de recepție a Dunării este de 817.000 kmp, din care aproape o treime – 29,9 % sunt pe teritoriul României. De la Baziaș și până la Sulina, Dunărea parcurge, prin țara noastră 1.075km, dar cei 100 km ai clisurii Dunării, de la Moldova Nouă și până la Orșova, sunt pe departe atracția turistică majoră.

Cabane lacustre la Berzas

Cabane lacustre la Berzas

Dunărea la Moldova Nouă

Dunărea la Moldova Nouă

Am parcurs, la mijloc de aprilie 2016, toată lungimea clisurii, spectacolul de culori ale primăverii și mareția impresionantă a Dunării au fost o adevărată încântare, un balsam benefic pentru orice iubitor de natură.

Popas

Popas

Drumul național DN 57 se prezintă bine, chiar dacă nu este perfect, dar oricum mai bun decât în trecut. Poate fi parcurs în 2-3 ore, funcție de numărul de opriri, cu un număr impresionant de posibilități de cazare și masă, de la pensiuni la vile exclusive, care în mare parte se pregătesc pentru sezonul estival.

Statuia lui Decebal

Statuia lui Decebal

Locurile istorice din clisură – Statuia lui Decebal, mănăstirea Mraconia, cetatea dacică Divici, stânca Babacaia, și multe altele, sunt completate în prezent de un proiect european deosebit – primul sat lacustru de la Berzasca, aflat în curs de finalizare.

Orșova

Orșova

Atracția majoră a clisurii este însă parcul natural Cazanele Dunării, cu apele sale învolburate, cu un aspect grandios, impresionant și unic.
O remarcă deasebită pentru orașul Orșova, amplasat în golful cu același nume și reconstruit cu prilejul construirii celei mai mari hidrocentrale europene, cea de la Porțile de Fier. Este o locație ce poate deveni o perlă a Dunării, cu condția implicării, capitalului public și privat, cu multe idei, inovații, viziune și bani.

Primăvară pe Dunăre

Primăvară pe Dunăre

Închei cu un citat din George Vâlsan – Dunărea, ca o ființă care a văzut și a suferit multe și poartă în chipul său urma tuturor luptelor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult