Acasa Cultura-ReligieReligie Rusaliile catolice

Rusaliile catolice

scris de A.P.
244 Afisari

Duminică, 15 mai, romano-catolicii, reformaţii şi lutheranii vor sărbători Rusaliile. Se împlinesc 50 de zile de la Sfintele Paşti şi astfel este marcată Pogorârea Sfântului Duh, respectiv a Sfântului Spirit. În acest an, Paştele romano-catolic a fost sărbătorit în 27 martie. Prin urmare, Rusaliile sunt stabilite în 15 mai.

rusaliile catoliceDuminica Cincizecimii, Dominica Pentecostes sau a Pogorârii Sfântului Duh, numită în popor şi Duminica mare, este sărbătoarea anuală a pogorârii Sfântului Duh peste Sfinţii Apostoli, eveniment pe care ni-l istorisesc Faptele Apostolilor şi cu care se încheie descoperirea faţă de lume şi de creaţie a lui Dumnezeu, Cel în treime. Ea cade totdeauna la 10 zile după înălţare sau la 50 de zile după Paşti, când a avut loc evenimentul sărbătorit şi când evreii îşi serbau şi ei praznicul Cincizecimii”, a explicat Ioan Roman, protopopul romano-catolic de Baia Mare.

Încă din cele mai vechi timpuri, sărbătoarea Rusaliilor a fost una foarte mare, evenimentul fiind socotit ca importanţă aproape similar cu ziua de Paşti.

De sărbătoarea Rusaliilor aparţin o sumedenie de datini, credinţe şi rituri religioase populare, legate de pomenirea generală a morţilor din sâmbăta precedentă, Sâmbăta morţilor sau Moşii de vară.
Peste 100.000 de pelerini au luat sambata parte la procesiunea de pe muntele Sumuleu Ciuc, din Harghita.
Pelerinajul de Rusaliile catolice este considerat cel mai mare de acest fel din Europa Centrala si de Est, si este inchinat Fecioarei Maria. Prezenti au fost, la fel ca in ultimii ani, presedintele Ungariei, Ader Janos, si sotia. Multi sasi ori secui plecati din Romania dupa ’90 au tinut sa vina acasa, pentru aceasta sarbatoare traditionala, si spun ca dorul de satele copilariei este imposibil de sters din suflet.
Unii pelerini au innoptat in corturi, altii au inceput dimineata sa urce dealul de la Sumuleu Ciuc. Cei mai evlaviosi au inaintat in genunchi si pe coate, rugandu-se neincetat. In multime s-au regasit credinciosi veniti din Statele Unite ale Americii sau din Australia, dar si din Germania, Austria si Ungaria, inclusiv credinciosi ortodocsi. Cu totii s-au rugat Fecioarei Maria, in sarbatoarea Rusaliilor catolice.

Zeci de preoti franciscani au ascultat spovedania credinciosilor pentru iertarea pacatelor. Slujba religioasa a fost apoi oficiata de arhiepiscopul de Alba Iulia. A fost atmosfera de sarbatoare si in satul Garbova, din Alba, unde sasii s-au intors in locurile natale ca sa fie alaturi de familie de Rusalii.
Potrivit tradiției, mulți dintre pelerini s-au oprit la catedrala franciscană de la baza muntelui Șumuleu și s-au închinat la statuia făcătoare de minuni a Maicii Domnului, după care au pornit în procesiune către locul unde se oficiază liturghia.

Unii dintre credincioși nu au folosit ruta obișnuită pentru a ajunge la altarul în aer liber, ci au urcat spre locul slujbei pe un deal abrupt, denumit și ‘Drumul Crucii’, care pornește la câteva sute de metri de catedrala franciscană și pe care se află 14 cruci ce simbolizează locurile de oprire ale lui Isus pe Golgota. De asemenea, unii dinte ei s-au recules la patru vechi lăcașe din zonă: Capela Salvator, Capela lui Iisus Suferind, Capela Sfântul Anton și Capela Sfântul Ioan din Nepomuk.

Lângă altarul în aer liber a fost amplasată o replică în lemn a statuii făcătoare de minuni a Fecioarei Maria, care se află în catedrala franciscană de la Șumuleu Ciuc, unde oamenii au format cozi impresionante pentru a se ruga. De asemenea, credincioșii s-au supus și tradiției de veacuri, aceea de a se spovedi, zeci de preoți catolici oficiind acest serviciu chiar sub cerul liber.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult