Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei UPDATE – Românii care au încercat să le vândă arme jurnaliştilor de la Sky News, ridicaţi de DIICOT

UPDATE – Românii care au încercat să le vândă arme jurnaliştilor de la Sky News, ridicaţi de DIICOT

scris de B.C.R
169 Afisari

UPDATE – Procurorul șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat miercuri că procurorii au identificat armele și persoanele mascate care apar în reportajul Sky News și că în acest caz se confirmă un „scenariu”, despre care crede că a fost pus la cale de jurnaliștii britanici.

„La această oră, se efectuează percheziții în județele Mureș și Bistrița. Au fost identificate persoanele mascate și alte persoane care au colaborat cu acestea. Au fost identificate și ridicate armele. S-a descoperit și autoturismul și se face o cercetare în teren. Vor fi aduși în cursul zilei de astăzi pentru a fi audiați la București și vom reveni cu amănunte după ascultarea lor. Până la această oră, se confirmă ceea ce am preconizat la început — un scenariu, care cred că a fost pus la cale de jurnaliștii britanici”, a spus Daniel Horodniceanu într-o scurtă declarație făcută miercuri la sediul DIICOT.

Bărbaţii care au încercat să le vândă arme jurnaliştilor de la Sky News au fost ridicaţi de procurorii DIICOT, miercuri, în urma unor percheziţii în judeţele Mureş şi Bistriţa-Năsăud, urmând să fie audiaţi.

Bărbaţii care au încercat să le vândă arme jurnaliştilor de la Sky News

Bărbaţii care au încercat să le vândă arme jurnaliştilor de la Sky News

Procurorii DIICOT efectuează miercuri șapte percheziții în locații din Târgu Mureș și Bistrița Năsăud în dosarul deschis în urma reportajului Sky News, au declarat surse judiciare.

Anchetatorii ar fi găsit toate armele și au descoperit că unele erau deținute legal pentru vânătoare.

Sursele citate susțin că reportajul „a fost aranjat”, jurnaliștii indicându-le presupușilor traficanți inclusiv ce să spună la filmare.

De asemenea, procurorii ar fi constatat că jurnaliștii i-ar fi plătit pe presupușii traficanți.

Cei patru presupuși traficanți au fost ridicați de procurori și duși la audieri de procurorii DIICOT. Mai este vizată și o a cincea persoană, presupusul intermediar între jurnaliștii Sky News și traficanții de arme.

Din primele informații reiese că persoanele acuzate în reportaj ar deține legal armele, însă procurorii vor să lămurească situația.

Specialiştii afirmă că reportajul celor de la Sky News despre presupuşi traficanţi români care ar putea să le vândă arme teroriştilor este pură invenţie.

Aceştia explică şi spun că arma Kalasnikov care apare în imagini este una de colecţie, modificată să tragă doar foc cu foc, şi a fost fabricată la Sadu, aşadar nu are cum să provină din Ucraina.

Sunt șapte percheziții în desfășurare în Bistrița-Năsăud și Târgul Mureș pentru ridicarea armelor dar și pentru ridicarea celor patru persoane care apar în material. În cursul nopții trecute, o a cincea persoană despre care sunt informații că ar fi cetățeanul român care a intermediat relația dintre presupușii contrabandiști de arme și jurnaliștii de la Sky News a fost deja ridicată și adusă deja la audieri la sediul DIICOT din Capitală.

Din informații strânse de procurori până în momentul de față se pare că armele prezentate sunt arme de vânătoare și erau deținute legal. Vor fi făcute audieri pentru a se clarifica întreaga situație, mai ales că materialul difuzat de Sky News sugera că sunt probleme grave cu traficul de arme în România, arme care ar ajunge chiar la celule teroriste.

Jurnalistul britanic care a realizat reportajul despre traficanţii de arme respinge acuzaţiile oficialilor români. El susţine că s-a întâlnit cu traficanţi români de arme pentru că i-au inspirat „încredere”, iar aceştia n-ar fi fost deranjaţi că sunt filmaţi pentru că nu se tem de autorităţi. Ambasadorul român în Marea Britanie declarase că materialul Sky News este „o făcătură”.

Stuart Ramsay spune că, iniţial, a luat legătura cu bande de traficanţi de arme din Albania, Serbia şi Bosnia, dar întâlnirile au căzut pentru că respectivii nu prezentau încredere.

Contactele noastre au dus spre un român care era membru al familiei unei bande de infractori. Nu am avut niciun motiv să cred că nu era cine pretindea că e. Am avut cu mine un fost militar, care era paznicul meu, care a fost soldat şi care a confirmat că armele erau arme militare”, spune jurnalistul britanic.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult