Acasa InternationalExterne UPDATE – Efectele cutremurului din Italia. Crește numărul românilor care au murit

UPDATE – Efectele cutremurului din Italia. Crește numărul românilor care au murit

scris de C.S.
186 Afisari

UPDATE – Ministerul Afacerilor Externe a anunțat sâmbătă seara că a fost confirmat decesul unui alt cetățean român în urma seismului care a avut loc în Italia.

Astfel, la acest moment, numărul cetățenilor români care și-au pierdut viața în urma cutremurului din peninsulă este de unsprezece persoane.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, în ceea ce privește semnalările privind cetățenii români declarați dispăruți,
numărul cazurilor aflate în atenția Ministerului Afacerilor Externe este, în acest moment, de 14 persoane.

”Trei persoane, care figurau inițial ca fiind dispărute, au fost identificate și sunt în viață. Doar una dintre aceste persoane este în prezent internată într-o unitate medicală, starea sa de sănătate fiind stabilă”, precizează MAE.

UPDATE – MAE confirmă vineri decesul altor doi cetățeni români în urma seismului produs pe teritoriul Italiei.

”Potrivit ultimelor informații, Ministerul Afacerilor Externe anunță cu profund regret că, în urma seismului din Italia survenit la data de 24 august 2016, au fost confirmate încă două decese ale unor cetățeni români. În prezent, numărul cetățenilor români decedați în urma tragicului eveniment se ridică la 8”, precizează MAE.

UPDATE – Ministerul Afacerilor Externe anunță că a fost confirmat cel de-al șaselea deces al unui cetățean român, survenit în urma seismului din Italia.

cutremur italiaOperațiunile de salvare continuă în Italia pentru găsirea supraviețuitorilor după cutremurul de 6,2 grade de miercuri, bilanțul victimelor fiind de 250 de morți înregistrați în mai multe sate din centrul țării, informează agenția France Presse (AFP).

Potrivit Protecției Civile italiene, 365 de persoane rănite au fost internate în spitale.

La mai mult de 48 de ore după tragedia din această zonă montană slab populată, în care cel puțin trei sate au fost parțial distruse, rămâne neclar numărul exact al persoanelor dispărute. Populația acestor sate turistice pitorești se triplează sau se cvadruplează vara, ceea ce face dificilă evaluarea numărului de persoane prezente la fața locului în momentul cutremurului.

Primarul din Arquata del Tronto, Aleandro Petrucci, a lansat un apel la toți supraviețuitori care au părăsit satul, unul dintre cele mai afectate, că ajute la calcularea numărului de dispăruți.

Italienii s-au întrebat de ce este atât de greu de făcut un bilanț al victimelor umane, notează AFP.

În anul 2009, cutremurul le la L’Aquila, nu departe de zona seismului de miercuri, a făcut peste 300 de morți. Dar a fost vorba despre un oraș cu de zeci de mii de locuitori.

Italienii au fost șocați în special de cazul școlii din Amatrice, renovate în 2012 pentru a fi adaptată la normele anti-seismice și redusă acum la un morman de moloz de cutremurul de miercuri. O anchetă a fost deschisă de către procurorul din Rieti, oraș din apropiere de locul seismului, pentru a evalua posibila deturnare de fonduri din Amatrice și din alte sate afectate.

Conștient de aceste întrebări, prim-ministrul italian Matteo Renzi a anunțat joi lansarea planului „Casa Italia”, destinat să facă prevenție în acest domeniu, ca punct central de acțiune al guvernului său.

„Italia trebuie să aibă o viziune care nu se limitează la gestionarea situațiilor de urgență”, a explicat el în fața presei, dupa o ședință a Cabinetului.

Renzi a subliniat că în materie de protecție anti-seismică, pentru Italia, care deține cele mai multe monumente din patrimoniul mondial UNESCO, nu este o temă ușor de rezolvat.
Cutremurul de miercuri a deteriorat sau distrus 293 de clădiri cu valoare culturală, potrivit ministrului culturii Dario Franceschini.

Guvernul a declarat, de asemenea, joi stare de urgență în zonele afectate și a deblocat o primă tranșă în valoare de 50 milioane de euro pentru gestionarea acestei situații.

Joi după-amiază un nou seism, mai puternic decât celelalte replici de după marele cutremur de miercuri, a provocat clipe de anxietate, mai ales datorită faptului că a determinat distrugerea unor case și a ridicat praful în centrului istoric din Amatrice.

Dar, in ciuda zeci de replici, dintre care cele mai multe nici măcar nu mai stârnesc teama, locuitorii încercă să recupereze o parte din bunurile lor.

„Prioritatea acum este asigurarea de locuințe pentru toți oamenii fără adăpost”, a asigurat Luigi D’Angelo, șef al Protecției Civile locale, care coordoneaza operațiunile de ajutorare.

Mii de voluntari și profesioniști au continuat joi căutările în moloz a unor semne de viață. „Încă sperăm să găsim supraviețuitori și lucram până la capăt pentru aceasta”, a spus D’Angelo. Ultimul supraviețuitor al cutremurului din L’Aquila din 2009 a fost salvat la 72 de ore după dezastru, a amintit un oficial de la serviciul de pompieri.

Protecția Civila a declarat joi că un număr total de 215 de persoane au fost salvate începând de miercuri de la ora locală 3:36 (1:36 GMT).

Cel puțin opt străini se află printre cele 250 de decese înregistrate, potrivit surselor media consultate de AFP, aceștia provenind din Marea Britanie, România, Spania, Canada și El Salvador.

UPDATE – Ministerul Afacerilor Externe anunță decesul altor trei cetățeni români în urma seismului produs pe teritoriul Italiei.

MAE informează joi că, potrivit ultimelor informații obținute din Italia, a fost confirmat decesul altor trei cetățeni români în urma seismului care a avut loc pe 24 august în peninsulă.

Astfel, la acest moment, sunt cinci cetățeni români care și-au pierdut viața în urma cutremurului.

Sursa citată precizează că, în ceea ce privește semnalările privind cetățenii români dați dispăruți, numărul cazurilor înregistrate până la acest moment este de 11 persoane, iar verificările sunt în derulare.

„În continuare, echipa consulară mobilă aflată pe teren acționează în coordonare cu autoritățile italiene și întreprinde toate demersurile necesare pentru a stabili dacă printre victime se află și alți cetățeni români”, menționează MAE.

Puternicul cutremur care a lovit miercuri centrul Italiei a ucis cel puțin 247 de persoane, a declarat joi dimineața, Protecția Civilă italiană, citată de agenția France Presse (AFP).

Ministerul Afacerilor Externe anunță decesul unui al doilea cetățean român în urma seismului puternic produs pe teritoriul Italiei.

cutremur otalia„Ministerul Afacerilor Externe anunță cu tristețe și profund regret decesul unui al doilea cetățean român în urma seismului puternic produs pe teritoriul Italiei. MAE transmite sincere condoleanțe familiilor celor doi cetățeni români care și-au pierdut viața în urma acestei tragedii și acordă întreaga asistență necesară în continuare”, se arată într-un comunicat MAE.

De asemenea, sursa citată menționează că au mai fost identificate alte două persoane de cetățenie română printre răniți, care se află internate pentru îngrijiri medicale.

Alţi opt români sunt daţi în continuare dispăruţi.

Echipele consulare mobile s-au deplasat la unitățile medicale unde se află internați cei patru cetățeni români răniți și mențin permanent legătura cu personalul specializat care îi monitorizează pentru informații actualizate cu privire la evoluția stării acestora de sănătate.

„Totodată, menționăm faptul că cele două echipe mobile au continuat demersurile de acordare a asistenței consulare pe parcursul întregii nopți, deplasându-se și la o tabăra de sinistrați unde sunt adăpostiți 10 cetățeni români. În ceea ce privește semnalările primite în cursul zilei de astăzi privind cetățenii români dați dispăruți, menționăm că verificările continuă, în acest moment 8 persoane aflându-se în această situație. Cele două echipe consulare mobile se află în continuare pe teren, acționează coordonat și întreprind verificări la unitățile spitalicești din zonă pentru a identifica dacă printre răniți sunt și alți cetățeni români”, se mai arată în comunicatul MAE.

MAE reamintește că cetățenii români afectați pot solicita asistență consulară la următoarele numere de telefon: Ambasada României în Italia — (0039) 06 835 233 58 și (0039) 06 835 233 56, Consulatul General al României la Bologna — (0039) 051 5872120 și (0039) 051 5872209, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

Cutremur puternic în Italia. Morţi şi răniţi

Cel puțin 39 de mișcări seismice cu magnitudinea 3 sau mai mare s-au înregistrat în centrul Italiei după cutremurul cu magnitudinea 6 din noaptea de marți spre miercuri, a informat Institutul național de geofizică și vulcanologie (INGV), semnalează EFE.

Bilanţul deceselor provocate de seismul din Italia a ajuns la 247, a anunţat joi dimineaţă Protecţia Civilă, precizând că este vorba de un număr provizoriu, relatează Associated Press.

Printre victime se numără foarte mulţi copii, iar sute de persoane au fost rănite. Peste 2.500 de oameni au rămas fără adăpost, în condiţiile în care localităţile Amatrice, Accumoli şi Pescara del Tronto au fost rase, practic, de pe faţa Pământului.

Ei au fost nevoiţi să îşi petreacă noaptea în corturi, în timp ce temperatura în zonă a scăzut la 11 – 12 grade Celsius.

Circa 4.000 de membri ai echipelor de salvare şi voluntari au căutat supravieţuitori pe tot parcursul nopţii, în timp ce replicile seismice au continuat. În total, s-au înregistrat peste 300 în decurs de 24 de ore, provocând noi şi noi valuri de panică în rândul oamenilor.

Noua evaluare a bilanțului victimelor a fost comunicată mass-media cu precizarea că acest cutremur, unul dintre cele cu consecințele cele mai tragice din ultimii ani din Italia, s-a soldat cu 190 de decese în regiunea Lazio și 57 de decese în regiunea Marche.

Seismul cu magnitudinea de 6,2 pe Richter a zguduit centrul Italiei miercuri, în jurul orei locale 03:30 (01:30 GMT). Cele mai afectate localități sunt Accumoli, Amatrice, Posta și Arquata del Tronto, aflate între Roma și Perugia.

Potrivit Institutului Național de Vulcanologie și Seismologie, seismul s-a produs la o adâncime de 4,2 kilometri fiind urmat de câteva zeci de replici mai mari de trei grade. Cutremurul a fost resimțit și la Roma.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult