Acasa Stiinta-ITStiinta Invazia meduzelor

Invazia meduzelor

scris de A.P.
172 Afisari

Oamenii de știință israelieni au descoperit că 94% din invaziile meduzelor din apropiere de plajele Mării Mediterane survin la mijlocul anului, când apa este mai caldă și în a doua și a treia săptămână din luna calendaristică, relatează AFP.

meduzeOamenii de știință din Israel au observat că prezența masivă a meduzelor, coșmarul înotătorilor, este mai frecventă cu câteva zile înainte de luna plină și în timpul acesteia. ”Suntem surprinși de descoperirea noastră”, a declarat cercetătorul Avi Algazi. ”Știam că luna are o mare influență asupra multor lucruri, dar nu aveam până acum date statistice cu privire la legătura dintre meduze și lună”, a adăugat el.

Studiul a fost condus de Israel Electric Corporation, alături de Universitatea din Haifa din nordul Israelului.

Meduzele din Marea Mediterană reprezintă o amenințare la adresa centralelor electrice, care folosesc apa mării pentru răcire. Oamenii de știință au studiat perioadele în care acestea erau cele mai afectate de meduze și au corelat datele cu fazele lunii și cu temperatura apei. Concluzia a fost că 94% din invaziile meduzelor s-au produs la mijlocul anului, când apa este mai caldă și în preajma perioadelor cu lună plină.

Temperatura pe placul meduzelor este situată între 28,2 și 30 de grade Celsius, au concluzionat oamenii de știință.

Algazi a amintit că acest studiu se aplică doar la nivel local, însă a declarat că speră ”că rezultatele să poată fi confirmate și în alte părți ale lumii”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult