Acasa   ·   Echipa ZiuaVeche.ro   ·   Contact   
Ziuaveche.ro pe Facebook  Ziuaveche.ro pe Twitter  RSS - Ziuaveche.ro  Abonare Newsletter - Ziuaveche.ro
Din 17 noiembrie scade varsta de pensionare in Romania | Prognoza meteo: Când vine iarna adevărată | Dancila despre OUG13: Am fost de acord din punct de vedere legal, a fost constituţională | De ce se mută localnicii din Praga oraşul vizitat de opt milioane de turişti anual | Rezultatele finale oficiale alegeri prezidenţiale 2019, turul I

UPDATE Comandantul Jandarmeriei, demis

Scris de :     2011-01-17 18:01

UPDATE 18.20: Costel Gavrilă, de la Inspectoratul Judeţean de Jandarmerie Dâmboviţa, a fost împuternicit în funcţia de inspector general al Jandarmeriei Române în locul lui Olimpiodor Antonescu. De asemenea, în funcţia de adjunct al său a fost numit Adrian Marian Faur, de la IJJ Covasna, transmite Mediafax.  

 


 

Adrian Marian Faur, de la IJJ Covasna.

Adrian Marian Faur, de la IJJ Covasna. (Foto: monitorulsb.ro)

Colonelul Costel Gavrila
Colonelul Costel Gavrila (Foto: jandarmeriadambovita.ro)

 

 

 

 

Inspectorul General al Jandarmeriei Române, generalul-locotenent Olimpiodor Antonescu, a fost demis şi pus la dipoziţia MAI, din ordinul ministrului Traian Igaş. 

Comandantul Jandarmeriei, demis

Comandantul Jandarmeriei, demis (Foto: Agerpres)

 De asemenea, generalul de brigada dr. Nicolae Rugină, prim adjunct al sefului Jandarmeriei Romane, a fost pus la dispoziţia MAI până la inceperea urmăririi penale. Totodată, au fost destituiţi din funcţii comisarii Ioan Valentin Opriţescu, Constantin Toleriu şi colonelul Marian Grigoroiu.  

Decorat de Traian Băsescu  

Inspectorul General al Jandarmeriei Române, generalul-locotenent Olimpiodor Antonescu, a fost distins cu Ordinul Naţional “Bărbăţie şi Credinţă”, în grad de Mare Ofiţer, printr-un decret prezidenţial publicat luni (27 decembrie 2010) în Monitorul Oficial.  

În documentul semnat de preşedintele Traian Băsescu, pe 20 decembrie, se arată că Olimpiodor Antonescu, împreună cu aproximativ 200 de persoane, au fost decoraţi cu diferite ordine, “în semn de apreciere pentru rezultatele remarcabile obţinute în activitatea profesională şi a înaltului profesionalism dovedit în îndeplinirea misiunilor încredinţate”. Peşedintele Traian Băsescu a renunţat la serviciile Jandarmeriei şi Poliţiei, după ce mii de poliţişti sindicalişti – escortaţi de forţe de ordine ale Jandarmeriei – au protestat, pe 24 septembrie, la Palatul Cotroceni, faţă de măsurile de austeritate luate de Guvern. 

În urma incidentelor, Vasile Blaga şi-a dat demisia de onoare din funcţia de ministru al Administraţiei şi Internelor, în locul său fiind numit Traian Igaş.  Începând cu 10 noiembrie, general-maior Gavrilă Pop a fost eliberat din funcţia de şef al Jandarmeriei Bucureşti, prin ordin al inspectorului general al Jandarmeriei Române, Olimpiodor Antonescu.  Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, avea să admită, pe 11 noiembrie, că decizia a avut legătură cu mitingul poliţiştilor din 24 septembrie, desfăşurat în faţa Palatului Cotroceni.  

Angajări ilegale la Jandarmerie 

Corpul de Control al Ministrului a efectuat, în perioada 15 – 27 decembrie 2010, din ordinul ministrului Administraţiei şi Internelor, un control tematic la nivelul M.A.I., I.G.J.R. şi I.G.P.R., asupra modului de respectare a prevederilor legale, ordinelor, dispoziţiilor şi regulamentelor în vigoare, cu privire la ocuparea unor posturi prin recrutarea candidaţilor din sursă externă.

 M.A.I., concluziile rezultate în urma controlului au arătat faptul că, în perioada 15-18 octombrie 2010, la propunerea conducerii I.G.J.R., cu viza directorului general al D.G.M.R.U., a directorului general al Direcţiei Generale Financiare şi aprobarea secretarului general al M.A.I., s-au deblocat trei posturi de ofiţer în Jandarmeria Română, pentru încadrare din sursă externă, prin derogare de la O.M.A.I. nr. 665/2008 privind unele activităţi de management resurse umane în unităţile M.A.I., O.M.A.I. nr. 69/2009 pentru aprobarea Ghidului carierei poliţiştilor şi cadrelor militare din M.A.I. şi O.M.A.I. nr. II/3184/25.06.2010 prin care a fost suspendată ocuparea prin examen sau concurs a posturilor vacante, cu recrutarea personalului din sursă externă.

 În aceste condiţii, examenele au fost dispuse de I.G.J.R. şi au avut loc deşi pentru anumite funcţii nu erau îndeplinite cerinţele de organizare impuse de ordinele pe linie de resurse umane (vechime în muncă; nici un candidat nu avea la dosar certificatele de examinare psihologică; nu toate documentele de studii erau legalizate; la toţi candidaţii lipseau fişele medicale de incadrare).

 Corpul de Control al Ministrului a constatat astfel că demersurile Jandarmeriei Române pentru ocuparea funcţiilor scoase la concurs din sursă externă, cu încălcarea prevederilor legale, ca şi „necesitate imperioasă a încadrării posturilor în scopul reducerii deficitului de personal înregistrat la nivelul unităţilor respective, cu personal de specialitate”, au avut un caracter formal, întrucât scopul a fost ca aceste persoane să ajungă în rândul cadrelor active ale M.A.I. şi apoi implicit în Poliţia Română.

Pe baza concluziilor rezultate din controlul tematic, ministrul Administraţiei şi Internelor, Constantin Traian Igaş, a aprobat următoarele:  

1) Sesizarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru efectuarea cercetărilor sub aspectul infracţiunilor de abuz în serviciu, fals şi uz de fals.  

2) Trimiterea în faţa Consiliului de Judecată constituit la nivelul M.A.I. a Primului Adjunct al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, în conformitate cu prevederile Statutului Cadrelor Militare, Regulamentului disciplinei militare şi regimului disciplinar al personalului M.A.I.  

3) Trimiterea în faţa Consiliului de Judecată al I.G.J.R. a şefului Direcţiei Resurse Umane din I.G.J.R. şi a ofiţerului din această direcţie care s-a ocupat de constituirea dosarelor de candidaţi şi a îndeplinit funcţia de secretar în comisiile de concurs.  

4) Eliberarea din funcţie a directorului general al Direcţiei Generale Management Resurse Umane din M.A.I. în conformitate cu prevederile art. 22 alin. 8 din Legea nr. 360 /2002 privind Statutul Poliţistului cu modificările şi completările ulterioare şi punerea la dispoziţia M.A.I. pe o perioadă de 6 luni.  

5) Eliberarea din funcţie a unui ofiţer specialist principal din Direcţia Generală Management Resurse Umane – M.A.I. şi a celor trei ofiţeri încadraţi la 25.10.2010 în Jandarmeria Română din sursă externă, în conformitate cu prevederile art. 22 alin. 8 din Legea nr. 360/2002 şi punerea la dispoziţia unităţilor din care fac parte pe o perioadă de 6 luni.  

6) Declanşarea cercetării prealabile, în conformitate cu prevederile art. 59 alin. 1 din Legea nr. 360/2002 şi art. 18 alin. 2 din O.M.A.I. nr. 400/2004 privind regimul disciplinar al personalului M.A.I. asupra a trei ofiţeri cu funcţie de conducere din cadrul M.A.I. şi I.G.P.R., a unui ofiţer care la data respectivă îndeplinea o funcţie de conducere, precum şi a unui ofiţer cu funcţie de execuţie din D.G.M.R.U.- M.A.I..  

7) Atenţionarea în conformitate cu prevederile odinului care reglementează regimul disciplinar al cadrelor, a şefului I.G.J.R., a 6 ofiţeri din Jandarmeria Română, a unui ofiţer şi a unui agent din I.G.P.R. 

Parchetul ICCJ s-a autosesizat 

Procurori ai Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus, miercuri, începerea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, neglijenţă în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual şi fals în declaraţii, în cauza constituită ca urmare a raportului întocmit de Corpul de Control al Ministrului Administraţiei şi Internelor. 

Din conţinutul raportului rezultă existenţa unor indicii cu privire la săvârşirea de ilegalităţi în legătură cu derularea procedurii de încadrare a trei persoane, din sursă externă, în cursul lunii octombrie 2010, în cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române”, precizează Parchetul de pe lângă ÎCCJ.


Ministrul Administraţiei şi Internelor, Constantin Traian Igaş, a dispus:

-General-locotenent Antonescu Olimpiodor se eliberează din funcţia de Inspector general al Jandarmeriei Romane şi se pune la dispoziţia conducerii M.A.I. până la soluţionarea definitivă a situaţiei ca urmare a începerii urmăririi penale;

– General de brigadă Rugină Nicolaie se eliberează din funcţia de Prim-adjunct al Inspectorului general şi şef al Statului Major al Jandarmeriei Române şi se pune la dispoziţia conducerii M.A.I. până la soluţionarea definitivă a situaţiei ca urmare a începerii urmăririi penale;

– Colonel Grigoroiu Marian Valentin se eliberează din funcţia de Şef direcţie I la Direcţia Resurse Umane din cadrul Jandarmeriei Române şi se pune la dispoziţia conducerii Jandarmeriei Române până la soluţionarea definitivă a situaţiei ca urmare a începerii urmăririi penale;

– Comisarului şef de poliţie Opriţescu Ion Valentin îi încetează împuternicirea pe funcţia de director general al Direcţiei Generale Financiare;

– Colonel Gavrilă Angelică Costel, din Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Dâmboviţa, se împuterniceşte să îndeplinească atribuţiile funcţiei de Inspector General al Jandarmeriei Române;

– Colonel Faur Adrian Marian, din Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Covasna, se împuterniceşte să îndeplinească atribuţiile funcţiei de prim-adjunct al inspectorului general şi şef al Statului Major al Jandarmeriei Române;

– Comisar şef de poliţie Zaharia Marian se eliberează din funcţia de şef serviciu la Direcţia Management Resurse Umane din Inspectoratul General al Poliţiei Române şi se împuterniceşte să îndeplinească atribuţiile funcţiei de şef direcţie I la Direcţia Resurse Umane din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.
Alte stiri din: Investigatii Afisari - 977
Recomandarile Editorilor
Comentarii