Acasa   ·   Echipa ZiuaVeche.ro   ·   Contact   
Ziuaveche.ro pe Facebook  Ziuaveche.ro pe Twitter  RSS - Ziuaveche.ro  Abonare Newsletter - Ziuaveche.ro
Peroanele improvizate ale liniei 41, extrem de periculoase | A fost descoperită „gena nemuririi”. Oamenii nu ar fi chiar nemuritori, dar ar putea trăi câteva mii de ani | 28 de persoane internate in urma deratizarii din Timisoara, 12 copii | Primele informaţii despre firma care a făcut deratizarea în blocurile din Timişoara | Cât costă brazii de Crăciun în 2019?

A fost cvorum? Demiterea lui Băsescu are şanse la CCR. Vezi motivele şi documentul

Scris de :     2012-07-31 13:17

Demiterea lui Traian Băsescu de către Curtea Constituţională are şanse reale. Vă prezentăm mai jos o listă de motive şi un document pe care judecătorii ar putea să le ia în seamă.

A fost cvorum? Demiterea lui Băsescu are şanse la CCR.

A fost cvorum? Demiterea lui Băsescu are şanse la CCR. Vezi motivele şi documentul

Judecătorii CCR vor stabili dacă a fost respectată procedura pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului şi confirmă rezultatele acestuia, iar decizia asupra valabilităţii referendumului se ia cu o majoritate de două treimi. Iar liderii USL au anunţat că ar putea sesiza Curtea Constituţională că PDL şi Traian Băsescu au viciat referendumul, prin acţiunea lor de boicot.

Pe lângă toate acestea, luni seară, la Antena 3, Dan Şova (USL) a prezentat un document al Institutului Naţional de Statistică în care se prezintă cum trebuie calculat cvorumul privind demiterea preşedintelui. Liviu Dragnea a făcut o adresă către Institutul Naţional de Statistică, prin care cerea un număr provizoriu al populaţiei stabile din România. Iar răspunsul din partea Institutului este:

Din datele ultimului recensământ în România numărul populaţiei stabile este de 19.042.936. La acest număr se adaugă numărul cetăţenilor români aflaţi în străinătate, rezultatul final fiind de 20.254.866. Institutul Naţional de Statistică menţionează în acelaşi document că ponderea populaţiei României sub 18 ani a fost la 1 ianuarie 2011 de 18,31%, adică 3.726.895 persoane

În consecinţă, rezultă că, în România, la data referendumului, numărul persoanelor cu drept de vot era de 16.527.971. Ceea ce înseamnă că cvorumul de la referendum era, de fapt, de 8.265.685 de alegători. Iar, potrivit Biroului Electoral Central, duminică 29 iulie au participat la vot 8.429.265 persoane. Cvorumul de 50%+ 1 a fost astfel îndeplinit.

Insititutul Naţional de Statistică susţine chiar pe site-ul oficial că, potrivit rezultatelor provizorii obţinute la recensământul din 2011, populaţia stabilă a României este 19.042.936 persoane.

INS cvorum referendum document

Cvorum la referendum. Dovada de la Institutul National de Statistica (INS)

Scrutinul cu cel mai mare număr de participanţi

Potrivit unei analize publicate de fostul consilier prezidenţial Zoe Petre pe blogul său, “în cifre absolute, acesta este scrutinul cu cel mai mare număr de participanţi cu excepţia celui din 1990, şi asta în condiţiile în care a existat un dublu boicot”.

La referendumul din 2007, au participat în total 8.135.272 cetăţeni români, cu cel puţin 161.863 persoane mai puţin decât duminică.

Pentru comparaţie, alte cîteva cifre

Prezidenţiale 1996

– tur 1: Iliescu şi Constantinescu au obţinut împreună 7,5 milioane voturi

– tur 2: Constantinescu a obţinut 7 milioane voturi

Prezidenţiale 2000

– tur 1: Iliescu şi Vadim au obţinut împreună 7,1 milioane voturi

– tur 2: Iliescu a obţinut 6,7 milioane voturi

Prezidenţiale 2004

– tur 1: Năstase şi Băsescu au obţinut împreună 7,7 milioane voturi

– tur 2: Băsescu a obţinut 5,1 milioane voturi

Prezidenţiale 2009

– tur 1: Băsescu, Geoană şi Antonescu au obţinut împreună 8 milioane voturi

– tur 2: Băsescu a obţinut 5,2 milioane voturi

-Parlamentare 2008: Toate partidele politice care au intrat în Parlament (PSD+PC, PDL, PNL, UDMR) au obţinut împreună 6,2 milioane voturi.

-Europarlamentare 2007: Toate partidele care au intrat în Parlamentul European (PD, PSD, PNL, PLD, UDMR) au obţinut împreună 4 milioane voturi.

-Europarlamentare 2009: Toate partidele care au intrat în Parlamentul European (PSD+PC, PDL, PNL, UDMR, PRM) plus Elena Băsescu au obţinut împreună 4,6 milioane voturi.

BEC: Din cele 17.984.621 de persoane înscrise în listele electorale, au participat la referendum 8.297.135, reprezentând 46,13 la sută. Numărul voturilor valabil exprimate la întrebarea “DA” privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu a fost de 7.264.819, reprezentând 87,55 la sută. Alţi 923.147 de votanţi au spus “NU”, reprezentând 11,12 la sută dintre cei care s-au prezentat dunminică la urne.

USL pregăteşte un document pentru Curtea Constituţională

Juriştii Uniunii Social Liberale lucrează la un document prin care se va explica Curţii Constituţionale a României că referendumul privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu trebuie validat, a declarat, luni, viceliderul deputaţilor PNL Eugen Nicolăescu. “Un grup de jurişti din cadrul USL lucrează la un document care să explice foarte bine situaţia pe care noi o considerăm ca fiind corectă, constituţională şi legală de validare a referendumului”, a afirmat Nicolăescu, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul USL.

Întrebat sub ce formă va fi formulat documentul, liberalul a afirmat că este vorba de o “explicaţie”. “Este vorba de o explicaţie pe care vrem să o dăm în plus CCR, ca să aibă o bază suplimentară atunci când va face evaluarea dosarului şi va putea să judece în cunoştinţă de cauză. Noi credem că este o mână întinsă CCR din punct de vedere profesional, intelectual şi legal”, a spus el.

Nicolăescu a precizat că o hotărâre în cazul acestui document va fi luată după anunţarea rezultatelor finale de către Biroul Electoral Central.

Iliescu: Electoratul este de doar 15-16 milioane

Fostul şef de stat Ion Iliescu a declarat, luni, pentru Mediafax, că referendumul trebuie validat de CC în condiţiile în care electoratul real al României este de 15-16 milioane, iar cei nouă milioane prezenţi reprezintă peste 60% din populaţie.

Potrivit lui Iliescu, Curtea Constituţională trebuie să ia în calcul şi boicotul la care au recurs Traian Băsescu şi PDL, apreciind ca fiind “o ruşine” faptul că preşedintele suspendat a apelat la acest lucru în condiţiile unei confruntări electorale care îl viza direct. Fostul şef de stat a spus că CC trebuie să ia în considerare aceste elemente obiective şi să se consulte cu specialiştii de la INS, având în vedere că datele despre populaţia cu drept de vot nu sunt actualizate.
Alte stiri din: Lumea justitiei Afisari - 1,996
Recomandarile Editorilor
Comentarii

 
Abonare newsletter
Mai cititi si ...
Fenomene meteo severe în România. Prognoza meteo pentru București Citeste