Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei De ce vrea DNA să-l ţină pe Adrian Năstase în închisoare

De ce vrea DNA să-l ţină pe Adrian Năstase în închisoare

scris de M.A.
409 Afisari

DNA solicită Tribunalului Bucureşti ca Adrian Năstase să nu fie eliberat condiţionat din închisoare, invocând printre motive că nu există dovezi temeinice de îndreptare, acesta a denigrat instituţiile juridice şi se consideră deţinut politic.

De ce vrea DNA să-l ţină pe Adrian Năstase în închisoare

De ce vrea DNA să-l ţină pe Adrian Năstase în închisoare

În motivele de recurs depuse în instanţă, DNA susţine că cererea de eliberare condiţionată a lui Adrian Năstase trebuia judecată la Judecătoria Cornetu şi nu la Judecătoria Sectorului 4. DNA mai arată că Adrian Năstase nu a participat la 17 programe de educare în penitenciar, aşa cum a reţinut Judecătoria Sectorului 4, ci doar la trei, restul de 14 fiind dezbateri, transmite Agerpres. De asemenea, DNA consideră că nu există dovezi temeinice de îndreptare a lui Adrian Năstase.

Procurorii fac referire la articolele scrise pe blogul lui Adrian Năstase, care atestă faptul că atitudinea fostului premier faţă de valorile sociale ocrotite de lege este aceeaşi ca şi înainte de condamnarea sa definitivă. În opinia DNA, justiţia ar ocupa în sistemul de valori al lui Adrian Năstase un loc minor, iar prioritatea sa este viaţa politică în orice condiţii şi nu actul de justiţie. Procurorii mai spun că Adrian Năstase se consideră în continuare un deţinut politic, diminuând în acest fel puterea unei decizii judecătoreşti definitive.

DNA consideră că Adrian Năstase denaturează instituţiile juridice în interes personal, iar fostul premier vede cererea de eliberare condiţionată nu ca pe o vocaţie, ci ca pe o obligaţie pe care trebuie să o îndeplinească justiţia. În consecinţă, DNA cere tribunalului să-i fie admis recursul şi să respingă eliberarea condiţionată din închisoare a fostului premier.

Tribunalul Bucureşti va judeca pe 18 martie recursul procurorilor DNA la decizia prin care Judecătoria Sectorului 4 a admis eliberarea condiţionată din închisoare a fostului premier. „Analizând cererea în lumina prevederilor legale în materia eliberării condiţionate (art. 59, art. 60 alin. 2 Cp), instanţa reţine că poate fi eliberat condiţionat condamnatul care a executat fracţiunea de pedeapsă prevăzută în mod obligatoriu de lege, este disciplinat, stăruitor în muncă şi dă dovezi temeinice de îndreptare (condiţii principale), ţinându-se seama şi de antecedentele sale penale (condiţie secundară)”, se arată în decizia Judecătoriei Sectorului 4.

”Cu privire la condiţia ‘disciplinat’, instanţa constată că este îndeplinită în condiţiile în care caracterizarea ataşată procesului-verbal atestă că deţinutul a avut un comportament conform întru totul cu exigenţele şi rigorile pe care le presupune mediul carceral, nefiind sancţionat niciodată”, susţine judecătorul care a admis eliberarea condiţionată.

Conform caracterizării date de o comisie de la Penitenciarul Jilava, Adrian Năstase a avut un comportament foarte bun pe perioada detenţiei, nefiind sancţionat disciplinar, a participat la activităţile educative organizate în penitenciar (17 programe), desfăşurând şi o activitate de redactare a unei lucrări ştiinţifice şi a fost recompensat de trei ori cu suplimentări ale dreptului la vizită.

2 comentarii

jambondecal 07-03-2013 - 16:20

morare, locul tau la ocnele mari este rezervat, nu-ti face griji !

BULA 09-03-2013 - 07:15

Nastase ar fi fost chiar impuscat, daca nu se schimbau Constitutia si Codul Penal, pentru daune mai mari de un milion de lei produse statului roman.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult