Acasa   ·   Echipa ZiuaVeche.ro   ·   Contact   
Ziuaveche.ro pe Facebook  Ziuaveche.ro pe Twitter  RSS - Ziuaveche.ro  Abonare Newsletter - Ziuaveche.ro
Peroanele improvizate ale liniei 41, extrem de periculoase | A fost descoperită „gena nemuririi”. Oamenii nu ar fi chiar nemuritori, dar ar putea trăi câteva mii de ani | 28 de persoane internate in urma deratizarii din Timisoara, 12 copii | Primele informaţii despre firma care a făcut deratizarea în blocurile din Timişoara | Cât costă brazii de Crăciun în 2019?

Noul CSM este neconstituţional

Scris de :     2011-01-25 13:56

Curtea Constituţională (CCR) a decis miercuri că validarea de către Senat, cu câteva zile înainte de Craciun, a celor 11 noi membri ai Consiliului Superior al Magistraturii este neconstituţională.

Seful statului la sedinta CSM

foto: presidency.ro

Magistraţii constituţionali au admis astfel sesizarea parlamentarilor PDL, care în sesizarea Curţii au invocat faptul că judecătorii Lidia Bărbulescu şi Dan Lupaşcu, precum şi procurorul Dan Chiujdea – aleşi în 2004 pentru un mandat de şase ani şi desemnaţi pentru un alt mandat la alegerile din 2010 – nu mai pot exercita un nou mandat.

Senatorii democrat-liberali au contestat la CCR şi Hotărârea prin care Senatul a decis numirea Corinei Dumitrescu şi a lui Victor Alistar ca reprezentanţi ai societăţii civile în Consiliul Superior al Magistraturii, pentru un mandat de şase ani.

Conform Legii de funcţionare a CSM, “durata mandatului membrilor aleşi ai Consiliului Superior al Magistraturii este de şase ani, fără posibilitatea reînvestirii”. Constituţia stipulează aceeaşi durată a mandatului, dar nu precizează nimic despre posibilitatea sau interdicţia reînnoire a mandatului.

Înaintea şedinţei de constituire a noului CSM, şeful statului şi ministrul Justiţiei au insistat ca noii membri să aştepte întâi verdictul Curţii Constituţionale şi apoi să se constituie. Ambele sugestii au fost însă ignorate.

Cei 11 membri aleşi în urma scrutinului pentru desemnarea noilor membri ai CSM sunt Lidia Bărbulescu şi Mircea Bucurel Aron, din partea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Dan Lupaşcu, Alexandru Şerban şi Nicolae Horaţius Dumbravă, din partea Curţilor de Apel, Adrian Toni Neacşu, din partea Tribunalelor, Marius Tudose Badea şi Cristi Vasilică Danileţ, din partea Judecătoriilor, George Bălan, din partea Parchetelor de pe lângă Curţile de Apel, Oana Schmidt Haineală, din partea Parchetelor de pe lângă Tribunale, şi Dan Nicolae Chiujdea, din partea Parchetelor de pe lângă judecătorii.
Alte stiri din: Lumea justitiei Afisari - 43
Recomandarile Editorilor
Comentarii

 
Abonare newsletter
Mai cititi si ...
Fenomene meteo severe în România. Prognoza meteo pentru București Citeste