Acasa   ·   Echipa ZiuaVeche.ro   ·   Contact   
Ziuaveche.ro pe Facebook  Ziuaveche.ro pe Twitter  RSS - Ziuaveche.ro  Abonare Newsletter - Ziuaveche.ro
Recomandări pentru reducerea expunerii la radiaţiile electromagnetice | Apple a lansat noile modele iPhone 11 (video) | Numerele de telefon la care poţi suna să-ţi recuperezi maşina ridicată în Bucureşti | Praful radioactiv de la Cernobîl este încă o problemă serioasă | Pentagonul aduce drone militare MQ-9 Reaper în România

Băsescu chiar crede că Regele a trădat

Scris de :     2011-06-24 12:26

Fostul consilier prezidenţial Adriana Săftoiu (foto) spune, într-un editorial pe Vox Publica, că preşedintele Traian Băsescu nu a urmărit ceva anume prin declaraţia că Regele Mihai a comis un act de trădare naţională prin abdicare. Pur şi simplu, aceasta este părerea şefului statului, pe care şi-a exprimat-o încă din 2005, precizează Săftoiu.

Adriana Saftoiu -1“Nu cred că Traian Băsescu vede în monarhie un pericol pentru tronul său. Mai degrabă, a profitat de întrebare ca să spulbere un eventual mit al regalității. Părerea lui despre regele Mihai o avea demult în ”gușă.” Momentul ales nu cred că are la bază vreo strategie. Monarhia nu reprezintă o idee care să îl sperie, dar poate să îl enerveze în schimb ideea de a face din regalitate un simbol. Așa că a profitat neinspirat de contextul jurnalistic.

În 2005, se pregătea participarea delegației României la festivitățile organizate la Moscova cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la victoria forțelor aliate împotriva fascismului. Singura personalitate care participase la acele evenimente și care se afla în viață era regele Mihai, fiind invitat special al președintelui Putin. Regele a fost prezent la Moscova. S-a întors la București cu aeronava prezidențială. Propunerea i-a fost făcută chiar de Traian Băsescu. Îmi amintesc că președintele Băsescu i-a cedat Regelui micul salon din aeronavă care făcea drumul mult mai confortabil. Nu au discutat, nu s-au întreținut, dar la vremea respectivă, chiar și Regele a apreciat gestul de curtoazie venit din partea lui Traian Băsescu.

În pregătirea vizitei, a avut loc o discuție informală cu consilierul de atunci pe probleme externe, Andrei Pleșu. Cu acea ocazie, am auzit pentru prima dată opinia lui Traian Băsescu, acum exprimată public. Andrei Pleșu l-a combătut. I–a spus atunci că regele a fost forțat să abdice, sub amenințarea uciderii a peste 1000 de tineri aduși în fața Palatului Regal. Traian Băsescu i-a răspuns sec: gesturile mari cer sacrificii mari. Traian Băsescu considera că, dacă regele nu ar fi abdicat, comuniștii nu ar fi pus mâna pe țară. Cu aproximație redau răspunsul lui Andrei Pleșu de atunci:  ”Ar fi pus-o, domnule președinte. Deciziile erau deja luate, nu mai conta ce vroia regele Mihai. Iar el a înțeles asta și a preferat să nu riște viața unor oameni pentru un gest de bravadă”. Andrei Pleșu a adăugat că refuzul regelui ar fi amânat cel mult finalul cu câteva ore, la care s-ar fi adăugat și moartea, fără rost, a sute de oameni. Discuția s-a încheiat brusc”, scrie Adriana Săftoiu pe VoxPublica.
Alte stiri din: Politica interna Afisari - 1,929
Recomandarile Editorilor
Comentarii

 
Abonare newsletter
Mai cititi si ...
Intresting articles
auto moto
wierd stories
Science
vacante