Acasa   ·   Echipa ZiuaVeche.ro   ·   Contact   
Ziuaveche.ro pe Facebook  Ziuaveche.ro pe Twitter  RSS - Ziuaveche.ro  Abonare Newsletter - Ziuaveche.ro
Numerele de telefon la care poţi suna să-ţi recuperezi maşina ridicată în Bucureşti. | Praful radioactiv de la Cernobîl este încă o problemă serioasă | Pentagonul aduce drone militare MQ-9 Reaper în România | Raport oficial: Încălzirea globală va devasta omenirea până în 2050 | Ce decizii s-au luat la Adunarea generală a Fundației Colegiului Național de Apărare

Ce le-a dat Băsescu evreilor

Scris de :     2013-03-18 20:41

Preşedintele Traian Băsescu a înmânat, luni, decoraţiile unor personalităţi ale minorităţii evreieşti, acordate pentru prezervarea culturii iudaice şi promovarea imaginii României, el adăugând că distincţiile indică şi respectul său pentru “o comunitate care a ştiut să ierte”.

foto:presidency.ro

Cei pe care astăzi i-am decorat sunt lideri ai comunităţii, sunt oameni care s-au implicat în mod egal în susţinerea cauzei comunităţii, dar şi în susţinerea României. Oameni cărora doresc să le mulţumesc, în numele românilor, pentru ataşamentul pe care îl au faţă de România. Sunt oameni care nu au făcut nimic altceva decât să fie buni cetăţeni ai statului român sau corecţi susţinători ai statului român. Ar mai fi un lucru pe care aş vrea să îl spun încheiere. Ceremonia de astăzi nu este destinată numai celor care au făcut ceva pentru comunitatea lor, pentru România şi pentru cultura noastră, dar este în mod egal un simbol al respectului meu pentru o comunitate care a ştiut să ierte”, a afirmat Băsescu, în cadrul ceremoniei de decorare de la Palatul Cotroceni.

Şeful statului a mai menţionat că România este “o ţară care preţuieşte minorităţile, le acordă toate condiţiile pentru a-şi păstra cultura, limba şi pentru a se manifesta fără discriminare în toate zonele de activităţi economice, sociale, culturale”.

Marele Rabin Elyakim Schlesinger, preşedinte al Comisiei pentru Conservarea Cimitirelor Evreieşti din Europa, unul dintre cei decoraţi, a ţinut să mulţumească preşedintelui Băsescu, precum şi consilierului prezidenţial Cristian Diaconescu, pentru “înţelegerea, atenţia şi sprijinul” acordate.

Aceasta este o oportunitate să mulţumesc personal şi domnului Cătălin Predoiu pentru dedicarea de care a dat dovadă, ca ministru, pentru a îmbunătăţi sistemul de justiţie din România, dar şi pentru respectul său faţă de tradiţiile religioase şi morale ale comunităţii evreieşti“, a spus Schlesinger, la ceremonie fiind prezent şi fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu.

Elyakim Schlesinger a mulţumit şi poporului român pentru “înţelepciunea şi bunăvoinţa” arătate de-a lungul secolelor evreilor, “care au fost întotdeauna bine primiţi şi şi-au găsit un loc liniştit în România în vremuri de pace”.

Decoraţiile au fost conferite în luna ianuarie, la iniţiativa preşedintelui Băsescu. Marelui Rabin Elyakim Schlesinger i-a fost conferit Ordinul Naţional “Serviciul Credincios” – în grad de Comandor. Lui Marcel Fischer, fondator al Operei de Stat din Iaşi şi Antoanetei Ralian, traducător şi publicist, fost redactor la Editura “Univers”, le-a fost conferit Ordinul Naţional “Serviciul Credincios” – în grad de Cavaler. Ordinul “Meritul Cultural” – în grad de Comandor, Categoria D – “Arta spectacolului” a fost conferit regizorului israelian Andrei Călăraşu şi actorului Nicu (Niko) Nitai, care este şi regizor, traducător şi director-fondator al Teatrului “Karov” de la Tel-Aviv.

Ordinul “Meritul Cultural” – în grad de Comandor, Categoria E – “Patrimoniul cultural naţional” a fost conferit avocatului Warren L. Miller, avocat, preşedinte al Comisiei din SUA pentru Conservarea Patrimoniului Americii peste Hotare. Economistului Ovidiu Bănescu, membru în Consiliul de Conducere şi în Comitetul director al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, i-a fost conferit Ordinul “Meritul Industrial şi Comercial” – în grad de Cavaler.
Alte stiri din: Politica interna Afisari - 947
Recomandarile Editorilor
Comentarii

 
Abonare newsletter
Mai cititi si ...
Intresting articles
auto moto
wierd stories
Science
vacante