Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Ion Iliescu şi “Fragmente de viaţă şi istorie trăită”

Ion Iliescu şi “Fragmente de viaţă şi istorie trăită”

scris de A.H.
293 Afisari

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, şi-a lansat, joi, la librăria „Mihail Sadoveanu”, volumul „Fragmente de viaţă şi istorie trăită”, în prezenţa a numeroşi bucureşteni, colaboratori, membri de partid şi prieteni, între aceştia fiind fostul ministru al Apărării, Gheorghe Tinca, consilierul Ionuţ Vulpescu şi preşedintele PSD Sector 1, Dan Tudorache.
Am scris aproximativ 20 de volume, câteva dintre ele consacrate Revoluţiei din 1989. Volumul ‘Fragmente de viaţă şi istorie trăită’ reprezintă o trecere în revistă a evoluţiei noastre în ultimii 20 de ani, cu bune, şi cu mai puţin bune, este o biografie succintă, ce acoperă anii de dinaintea Revoluţiei din decembrie 1989, alături de câteva texte publicate în anii ’80. Volumul conţine şi un text elaborat în martie 1989 pe care am intenţionat să-l transmit la postul de radio Europa Liberă şi care nu a mai ajuns la destinaţie”, a spus Ion Iliescu.

Volumul „Ion Iliescu – Fragmente de viaţă şi de istorie trăită” cuprinde fragmente de viaţă din cariera politică a fostului şef de stat, evenimente care unele au schimbat cursul istoriei, o biografie succintă ce acoperă anii de dinaintea Revoluţiei din decembrie 1989, alături de câteva texte publicate în anii ’80, legate mai ales de preocupările fostului şef de stat din perioada activităţii la Consiliul Naţional al Apelor şi la Editura Tehnică. Autorul prezintă în carte principalele momente ale Revoluţiei Române din decembrie 1989 şi consacră un capitol important eforturilor pentru promovarea noilor relaţii internaţionale ale României. El scrie şi despre cele două alternanţe la guvernare din 1996 şi 2000, ca expresie a funcţionării principiilor şi mecanismelor politice democratice.

Totodată, fostul preşedinte face o analiză a partidului pe care l-a fondat, în anii 1990, şi a trecut totodată în revistă şi schimbările pe care formaţiunea politică social-democrată le-a suferit până în prezent. Fostul şef de stat spune că a „învăţat democraţia la locul de muncă” şi că acest lucru nu a fost uşor deoarece „reflexe totalitare au existat întotdeauna în aceşti ani, în toate mediile, nu doar în politică şi printre politicieni„. El opinează că aceste „reflexe totalitare” s-ar manifesta şi în rândul elitelor intelectuale, al jurnaliştilor şi formatorilor de opinie şi chiar la nivelul cetăţenilor „care au devenit intoleranţi la diversitate şi la opinie”.

Ion Iliescu a mărturisit că nu l-a interesat puterea în sine şi că nu a folosit puterea pentru a face rău sau în interes personal. „Nimic nu corupe mai mult decât puterea. Şi trebuie să fii, din punct de vedere moral, extrem de puternic pentru a nu te lăsa corupt de putere. Îmi place să cred că pe mine puterea nu m-a corupt. (…) Nu mi-am dorit puterea în 1989, ci mi-am asumat o responsabilitate„, afirmă el. Referindu-se la prezent, liderul de onoare al PSD consideră că politica formelor fără fond şi modernizarea fără dezvoltare sunt marile slăbiciuni care împiedică România să progreseze, deşi este o ţară membră a Uniunii Europene.  „Nu ştiu să existe o soluţie miraculoasă care să ne vindece de aceste păcate. Cred doar că libertatea de circulaţie şi dreptul românilor de a munci în Europa vor permite, în timp, schimbarea profundă a României,” apreciază fostul preşedinte.

Fostul preşedinte abordează şi subiectul crizei financiare, afirmând că aceasta a produs o generaţie de deziluzionaţi. „Este generaţia pe care se putea construi clasa de mijloc a României, oameni care puteau să-şi proiecteze imaginea în viitor, să-şi asume o familie, o ipotecă pentru casă, să se gândească mai liniştiţi la viitorul copiilor lor. De data aceasta, criza va fi aici pentru mai multă vreme. Şi preţul pe care îl vom plăti cu toţii va fi foarte mare„, a argumentat Ion Iliescu.

El crede că există o ieşire din situaţia actuală: „Se poate ieşi din aceasta involuţie? Da, cu o condiţie: să nu uităm pentru ce am avut o Revoluţie în 1989 şi care a fost preţul libertăţii”. Fostul şef de stat spune că a adunat în volumul „Ion Iliescu – Fragmente de viaţă şi de istorie trăită” mai multe texte pe care le-a scris şi publicat în decursul anilor şi care „ca un puzzle incomplet” prezintă o imagine a evoluţiei sale în cele opt decenii de viaţă.

Potrivit acestuia, Revoluţia din decembrie 1989 a adus o schimbare fundamentală României şi a trecut în revistă, în acest context, evenimentele din acea perioadă, între acestea fiind apariţia primelor formaţiuni politice, decizia privind organizarea primelor alegeri în 1990, adoptarea noii Constituţii, eforturile de tranziţie către economia de piaţă şi demararea reformelor pentru aderarea la NATO şi Uniunea Europeană. Fostul preşedinte a reafirmat că ”mulţi inculţi” contestă Revoluţia Română şi a subliniat diferenţele dintre conceptele de revoluţie şi lovitură de stat.

6 comentarii

BULA 08-09-2011 - 19:19

Mai traieste mult criminalul asta ?

Pribeagul 08-09-2011 - 19:30

„…Cred doar că libertatea de circulaţie şi dreptul românilor de a munci în Europa vor permite, în timp, schimbarea profundă a României,”

depinde care forta-i mai puternica: a romanilor plecati de a schimba in bine tara sau a conducatorilor ramasi de jefui bugetul tarii.

BULA 08-09-2011 - 19:51

A fost o lovitura de stat pusa la cale in strainatate si realizata prin tradatori ca Iliescu. De atunci s-a distrus toata industria Romaniei si traim intr-o tara subdezvoltata, cu mafie, cu coruptie, cu polarizare sociala extrema. Gunoiul asta n-ar trebui sa mai apara in fata noastra. Daca romanii n-ar fi de mamaliga, Iliescu n-ar mai exista.

codoi 08-09-2011 - 22:59

Mosule,poti sa mazgalesti o mie de carti.Daca le scrii in limba voastra de lemn tot degeaba.Gargara inutila,minciuni si minciunele,nimic concret.Pacat de biata hartie care tace si rabda.Dar pana cand?

nik 09-09-2011 - 09:48

acest iliescu ma intreb pe cand lanseaza o carte cu adevarul curat de la revolutie si cine sant cei care au omorat o groaza de oameni .[ dar cum este un jeg comunist nu cred ca vom afla].

BULA 09-09-2011 - 10:26

Te rog sa nu mai folosesti cuvantul „jeg”. Am autorizatie sa-l folosesc numai eu pe acest forum.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS