Acasa   ·   Echipa ZiuaVeche.ro   ·   Contact   
Ziuaveche.ro pe Facebook  Ziuaveche.ro pe Twitter  RSS - Ziuaveche.ro  Abonare Newsletter - Ziuaveche.ro
Praful radioactiv de la Cernobîl este încă o problemă serioasă | Pentagonul aduce drone militare MQ-9 Reaper în România | Raport oficial: Încălzirea globală va devasta omenirea până în 2050 | Ce decizii s-au luat la Adunarea generală a Fundației Colegiului Național de Apărare | Marea familie FRFK

Pregăteşte USL autonomia maghiarilor? Ce va fi băgat în Constituţie

Scris de :     2013-05-28 13:45

USL pregăteşte autonomia maghiarilor? Noua Constituţie va include pentru prima dată noţiunea de “comunităţi locale”, cu drepturi extinse.

Pregăteşte USL autonomia maghiarilor? Ce va fi băgat în Constituţie

Pregăteşte USL autonomia maghiarilor? Ce va fi băgat în Constituţie

Noţiunea se va referi la regiuni, judeţe, oraşe şi comune, iar Senatul, cameră superioară a Parlamentului, va avea un rol decizional privind legislaţia de dezvoltare a comunităţilor, a anunţat premierul Victor Ponta. El a precizat că subiectul a fost discutat, luni seara, la nivelul USL.

“Am discutat şi ieri şi dorim, la revizuirea Constituţiei, să introducem pentru prima dată noţiunea de «comunităţi locale», cu drepturi extinse, şi aici vorbim de regiuni, de judeţe, de oraşe şi comune. Vorbim de camera superioară a Parlamentului, Senatul, care va avea un rol decizional în tot ceea ce ţine de legislaţia de dezvoltare a comunităţilor locale. Deşi conduc un guvern central, cred foarte mult în faptul că cele mai multe dintre decizii şi cele mai bune dintre decizii trebuie luate la nivel local, nu la nivel central”, a spus Ponta după ce a participat la conferinţa “Cities of Tomorrow”: dezvoltarea urbană, încotro?, organizată de Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germanǎ (AHK Romania) şi Mediafax.

Ponta a precizat că va avea toată deschiderea faţă de comunităţile locale, sprijinindu-le inclusiv din punctul de vedere legislativ în vederea îndepărtării “frânelor”, “blocajelor” cu care acestea se confruntă.

Mandatul prezidenţial

Premierul Victor Ponta a anunţat marţi că USL susţine ideea unui mandat prezidenţial de patru ani, astfel încât scrutinele să fie intercalate, existând un interval de doi ani între alegerile parlamentare şi cele prezidenţiale, transmite Agerpres. “Am decis că propunerea USL este de a avea un mandat prezidenţial de patru ani şi de a avea, practic, o dată la doi ani, o dată alegeri parlamentare, o dată prezidenţiale”, a declarat premierul, după ce a participat la conferinţa “Oraşele viitorului”.

El a subliniat că orice modificare a Constituţiei se aplică doar pentru următoarele mandate. “Dacă mă întrebaţi, în mod concret, mandatul actualului preşedinte expiră în decembrie. Nu putem să îl schimbăm”, a afirmat Victor Ponta.

Pe de altă parte, a atras atenţia asupra faptului că următorul mandat prezidenţial nu se va putea încheia tot în luna decembrie, deoarece se va căuta o soluţie juridică pentru organizarea alegerilor până în luna noiembrie cel târziu.

“Ideea principală a fost aceea de a trece o perioadă în care se organizează alegerile la termen, pentru a nu mai ajunge, cum am ajuns, iată, anul trecut, cu alegeri în luna decembrie, în perioade de timp în care prezenţa la vot şi campania electorală sunt îngreunate de condiţiile naturale. Deci, ideea este ca în viitor să încercăm prin prevederile constituţionale şi după aceea subsecvent, cele legale, să creăm cadrul prin care alegerile să aibă loc în perioada aprilie-noiembrie”, a explicat Ponta.

Pe de altă parte, Ponta a admis că în contextul în care PNL, UDMR şi PDL nu doresc modificarea Constituţiei în sensul înlesnirii confiscării bunurilor în cazul unor infracţiuni sau contravenţii, este puţin probabil să existe o revizuire în acest sens.

“A fost o discuţie referitoare la un alineat din actuala Constituţie, care îngreunează sub anumite forme confiscările în cazul infracţiunilor şi care împiedică în totalitate în cazul contravenţiilor, însă în cadrul comisiei, după ce îşi depune raportul şi Forumul Constituţional, vom vedea care este soluţia. Este clar însă că nici colegii liberali, nici cei de la PDL, nici UDMR nu susţin ideea unei intervenţii sau unei updatări a acelui articol din Constituţie şi atunci nu se va schimba”, a spus Victor Ponta.

Antonescu: Comisia va lucra transparent

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a dat marţi asigurări că lucrările Comisiei pentru revizuirea Constituţiei se vor desfăşura transparent, afirmând că ”nimeni nu doreşte să găsească soluţii pentru modificarea Legii fundamentale în spatele uşilor închise sau pe sub masă”.

“Lucrările Forumului Constituţional au fost de o perfectă transparenţă, au fost deschise presei, tuturor participanţilor care au dorit să vină, să-şi spună punctul de vedere. Fără niciun fel de îndoială, în calitatea mea de preşedinte al Comisiei parlamentare care va elabora proiectul de revizuire a Constituţiei, garantez aceeaşi transparenţă şi în ceea ce priveşte lucrările comisiei. Din punct de vedere al partidelor, forţelor politice, nu este întâmplător că deja foarte multe puncte de vedere s-au făcut cunoscute. Cele mai importante opţiuni au fost aruncate în dezbatere. Nimeni nu le ţine secrete, nimeni nu doreşte să găsească soluţii pentru revizuirea Constituţiei în spatele uşilor închise, pe sub masă sau prin înţelegeri de culise. Cred că înţeleg toţi că revizuirea Constituţiei nu este un act legislativ şi politic banal sau uzual. Revizuirea excede prin mizele sale, prin modul în care trebuie să se poarte dezbaterea publică asupra ei, excede parcursul ritmul şi intensitatea obişnuită ale altor acte. Nu există niciun motiv ca transparenţa să fie pusă în discuţie”, a afirmat Antonescu, într-o conferinţă de presă.

El consideră că Raportul Forumului Constituţional constituie o bază indispensabilă pentru lucrările comisiei pe care o conduce şi pentru toată dezbaterea din Parlament în legătură cu acest subiect.

“Chiar dacă noi suntem în situaţia în care actuala majoritate însumează două treimi nu rămân mai puţin actuale principiile căutării consensului maxim. Nu rămâne mai puţin important pentru noi care suntem în majoritate să discutăm pas cu pas această revizuire şi dacă se poate să ajungem în cele mai multe cazuri la consens”, a mai spus Antonescu.

Cristian Pârvulescu: Constituţia va fi revizuită fundamental

Coordonatorul Forumului Constituţional, Cristian Pârvulescu, consideră că revizuirea legii fundamentale va fi profundă, şi nu una de faţadă. “Aşa cum vedem noi situaţia, nu va fi vorba despre o revizuire de faţadă sau instituţională, ci va fi o revizuire mai profundă. Noi sperăm ca partea de drepturi şi libertăţi, care a fost cel mai bine expusă în cadrul dezbaterilor Forumului, să se regăsească în viitoarea Constituţie“, a afirmat Pârvulescu într-o conferinţă de presă organizată marţi cu prilejul lansării raportului Forumului Constituţional.

Preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia a precizat că raportul Forumului Constituţional este rezultatul unui proces de consultare care a început la începutul lunii martie şi s-a încheiat marţi.

Potrivit lui Pârvulescu, Forumul a inclus 49 de întâlniri desfăşurate în întreaga ţară pe trei axe – tematică, teritorială şi academică – în cadrul cărora s-au acumulat peste 400 de propuneri, concretizate în 7.000 de alineate propuse.

“Raportul a fost structurat pe capitole de prezentare şi analiză a propunerilor făcute. Cel mai consistent se referă la principiile generale privind drepturile, libertăţile şi îndatoririle fundamentale. (…) Este un raport comprehensiv, nu este neapărat un raport coerent. Propunerile sunt exact aşa cum au fost culese. Sunt uneori propuneri contradictorii, care reflectă starea de spirit a societăţii româneşti. Este un bun exerciţiu de consultare. Participarea a fost numeroasă. Lipsa de resurse financiare ne-a obligat la un anumit număr de acţiuni. Dacă comparăm Forumul Constituţional din 2002 cu cel din 2013 este vorba de un număr spectaculos mai mare de acţiuni desfăşurate într-o unitate de timp mai scurtă”, a subliniat Cristian Pârvulescu.

El a explicat că după ce Comisia pentru revizuirea Constituţiei va aproba un raport la proiectul de lege privind modificarea legii fundamentale şi după ce acesta va fi adoptat de Senat, ca primă Cameră sesizată, va exista o perioadă de două luni în care Forumul Constituţional va putea, de asemenea, culege reacţii pe text, astfel încât, ulterior, a doua Cameră sesizată să poată face modificări.

“În acelaşi timp, Comisia de la Veneţia va fi în permanentă legătură cu Comisia parlamentară de revizuire şi va face o evaluare a propunerilor de revizuire din perspectiva standardelor europene, astfel încât să reuşim să avem la sfârşitul lunii septembrie cea mai consensuală revizuire posibilă în acest context în România. Eu cred că cel mai important lucru este consensualismul într-un moment de refondare cum este cel de revizuire a Constituţiei”, a mai spus Pârvulescu.
Alte stiri din: Politica interna Afisari - 753
Recomandarile Editorilor
Comentarii

 
Abonare newsletter
Mai cititi si ...
Prognoza METEO. Cum va fi vremea în următoarele săptămâni Citeste
Intresting articles
auto moto
wierd stories
Science
vacante