Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Traian Băsescu despre poziţia României privind Siria

Traian Băsescu despre poziţia României privind Siria

scris de M.A.
243 Afisari

România se raliază poziţiei luate de liderii a 11 state din grupul G20 faţă de situaţia din Siria cu prilejul unei întâlniri de la Sankt Petersburg, a anunţat luni preşedintele Traian Băsescu.

Traian Băsescu despre poziţia României privind Siria

Traian Băsescu despre poziţia României privind Siria

„Ieri, România a adoptat o poziţie cu privire la Siria şi este obligaţia mea să o aduc la cunoştinţa mass-media, publicului, având în vedere că este un angajament politic pe care România şi-l asumă. (…) În urma consultării cu alte instituţii ale statului, am decis ca România să se ralieze acestei declaraţii (făcută în marja reuniunii grupului G 20 – n.r.) a celor 11 state. Aş vrea să enumăr cele 11 state semnatare ale declaraţiei: Australia, Canada, Franţa, Italia, Japonia, Republica Coreea, Arabia Saudită, Spania, Turcia, Marea Britanie şi SUA”, a susţinut Băsescu, într-o declaraţie la Palatul Cotroceni.

Semnatarii susţin şi sprijină consecvent o rezoluţie fermă a Consiliului de Securitate ONU având în vedere responsabilităţile acestuia. România susţine nevoia ca problemele de acest gen să fie rezolvate în Consiliul de Securitate. Semnatarii declaraţiei se angajează să susţină demersuri de securitate pe termne lung pentru a trata ferm problema de securitate generate de armele chimice ale Siriei. Declaraţia este un angajament al comunităţii internaţionale ca problema să fie tratată cu fermitate.

Prudenţa a fost binevenită în abordările statelor. Declaraţia recunoaşte că în conflictul din Siria nu există o soluţie militară. Semnatarii sunt conştienţi că o soluţie paşnică trebuie găsită. De asemenea, semnatarii subliniază faptul că se angajează nu doar pentru o soluţie politică, ci şi pentru a contribui la realizarea unei Sirii unite, în contextul în care se pune problema împărţirii Siriei. Eu aş face un comentariu: noi, statele UE şi NATO, trebuie să ajungem la nivelul de înţelepciune în care să nu încercăm să aplicăm şabloanele noastre democratice unor state arabe ce au alte valori. Impunerea brutală, de gen Irak sau chiar Egipt, ne arată că adaptarea rapidă la un sistem de tip european sau american este dificilă.

În ce priveşte România, ea se raliază fără rezerve acestei declaraţii. Deşi nu este brutal afirmat, declaraţia lasă deschise ambele opţiuni. Chiar dacă se vorbeşte de ONU, Geneva şi soluţii politice şi se recunoaşte că soluţia militară nu este viabilă, nu se închide complet varianta unui atac fără trupe la sol asupra resurselor militare ale Siriei.

Deja secretarul de stat John Kerry a avansat o soluţie care să garanteze pacea, anume punerea sub control a armelor Siriei. Nu ştiu ce reacţie va exista la Damasc, dar faptul că declaraţia din 6 septembrie… Deja apar elemente noi. Asta arată că un proces de negociere există şi că se încearcă şi din punctul de vedere al SUA o soluţie care să evite utilizarea resurselor militare. Soluţia militară, indiferent de cât de soft şi ct de precisă, implică riscuri: riscul de reacţie militară a Siriei şi de extindere a conflictului la nivel regional având în vedere că acolo acţionează formaţiuni care nu sunt sub control politic: Hezbollah, formaţiuni ce ţin de al-Qaida. Ar fi apetisant pentru aceste structuri să provoace Turcia şi Israel. De aceea, conflictul militar trebuie evitat.

16 comentarii

briel 09-09-2013 - 18:30

Asta se crede Obama. La aceasta ora se tace, ca in America se voteaza.

http://www.theguardian.com/world/2013/sep/08/syria-chemical-weapons-not-assad-bild

The German intelligence findings concerning Assad’s personal role may complicate US-led efforts to persuade the international community that punitive military action is justified. They could also strengthen suspicions that Assad no longer fully controls the country’s security apparatus.

Nemtii au dat-o la intors dupa ce au mancat un kakatel moale. Am auzit ceva care am crezut ca putem suspecta linistiti cum ca ar fi … da’ de fapt nu a prea fost. Si daca facem un sistem de ecuatii si vedem ce multe necunoscute pentru viitor se arata, parca am lasa-o balta.

Tache 09-09-2013 - 18:47

Syria: Politics in Washington, Defiance in Damascus

America’s weak and waffling, Russia’s rich and resurgent- and its leader doesn’t care what anybody thinks of him. The World according to Vladimir Putin

http://img.timeinc.net/time/images/covers/europe/2013/20130916_400.jpg

pista laszlo 09-09-2013 - 21:27

Pai atunci sa-l trimita pe Syda la razboi in linia intaia daca e asa convins.

ValVerde 09-09-2013 - 21:42

Rusii au avut azi o propunere deosebit de interesanta in privinta Siriei:
sa treaca toate armele lor chimice sub control ONU, pentru a fi distruse.

Daca nu e praf in ochi, ar fi foarte bine !

digital 09-09-2013 - 22:04

nu vezi mă, că făcură mișto de vaci?!

ValVerde 09-09-2013 - 22:08

Si tu cazi de fazan 🙂

digital 09-09-2013 - 22:15

hai, că pusei botul, n-o mai skofâlci!

ValVerde 09-09-2013 - 22:17

Daca l-ai pus, l-ai pus !
Altadata sa fii mai atent, sa nu ai dai cu botu”

digital 09-09-2013 - 22:22

bagă-te în washing machines, poate-ți mai trece scârba, de tine!

ValVerde 09-09-2013 - 22:27

Ai luat-o in buci !!!
Fii barbat ! Pretinde ca nu te doare !

digital 09-09-2013 - 22:29

păi sunt bărbat, de aia-ți dau muyuț, spre deosebire de tine care-ți târâi lindiku pe la spate!

digital 09-09-2013 - 22:31

te pretinzi român, citește românește, clujeanule sau alte regiuni sunt out of order la tine?!

ValVerde 09-09-2013 - 22:33

🙂
Ai fi barbat daca ai adopta o tacere demna si ti-ai pune o muye serioasa si respectabila pina iti trece durerea.
Te comporti ca o bocitoare platita in valuta forte.

ValVerde 09-09-2013 - 22:35

Ba tu nu esti bun nici de oltean !
Ia intreaba-l pe Bula.

„pusei” e persoana intii singular.
Ai vrut sa spui „pusesi” dar nu ti-a iesit conjugarea, ca esti cam analfabet.

Ia notite, ca miine te examinez, loaza !

digital 09-09-2013 - 22:36

atunci în tăcere deblină să-ți dau o muye serioasă și contondentă peste gingii!

MalVerde 10-09-2013 - 02:24

Gata cu fentele!
Toata lumea sa predea armele de distrugere in masa.
Etapa a 1-a: sa le declare corect si public.
Etapa a 2-a: le preda ONU-lui in ordine invers alfabetica incepind cu Z.
Dar ONU nu are voie sa le care in tari care incep cu C.U.R.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult