Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Votul uninominal majoritar pur a fost aprobat de Senat

Votul uninominal majoritar pur a fost aprobat de Senat

scris de Laurentiu Banches
84 Afisari

Marţi, 77 de senatorii au votat legea USL privind instaurarea votului uninominal majoritar într-un tur, 9 au votat împotrivă şi 17 s-au abţinut.

Senatul Romaniei (foto: haituitintaramea.blogspot.com)

Iniţiativa legislativă a USL, care îi are drept iniţiatori pe copreşedinţii USL, Crin Antonescu (PNL) şi Victor Ponta (PSD), propune modificarea legii electorale, în sensul ca alegerile parlamentare să se desfăşoare în sistem uninominal majoritar într-un singur tur, ceea ce înseamnă  că atribuirea mandatelor de deputat şi senator se va face într-o singură etapă. Acest tip de sistem presupune că, în urma alegerilor parlamentare, sunt declaraţi învingători cei care reuşesc să obţină numărul cel mai mare de voturi în colegiile în care candidează. După ce a fost aprobată de Senat, legea, care are un caracter organic, urmează să fie transmisă în Camera Deputaţilor.

În propunerea de lege este prevăzută şi situaţia de blocaj, iniţiatorii propunând ca într-un astfel de caz să fie organizat, la două săptămâni de la primul tur de scrutin, un nou tur de scrutin, la care să participe numai candidaţii aflaţi în situaţie de egalitate. În urma desfăşurării celui de-al doilea tur de scrutin, este declarat ales candidatul care a obţinut numărul cel mai mare de voturi valabil exprimate.

Potrivit Agerpres, prim ministrul Victor Ponta este de părere că legea este fundamentală pentru sistemul electoral, propunerea fiind făcută “având în considerare criticile  în perioada scursă de la ultimele alegeri din 2008 vizavi de modul în care au fost aleşi deputaţii şi senatorii şi, în mod sigur, vizavi de ceea ce considerăm a fi o limpezire a scenei politice şi o întărire a legăturii directe între cei care câştigă colegiul şi cei care iau votat”. Co-iniţiatorul legii, preşedintele PNL, Crin Antonescu că sistemul propus va acorda puterea şi responsabilitatea alegătorilor şi oferă legitimitate scenei politice româneşti.

Liderul grupului PDL din Senat, Cristian Rădulescu a anunţat înainte de aprobarea legiisenatorii PDL se vor abţine de la votarea acestui proiect de lege, aceştia fiind de părere că prin acest sistem, un partid care are 30-35% de procente ar putea accede în Parlament cu 90% din mandate, fapt consider de Cristian Rădulescu total nedemocratic. Împotriva acestui sistem de vot s-a arătat şi senatorul UDMR, Marko Bela, care a anunţat că s-ar întoarce la sistemul de vot pe liste judeţene, greşeala majoră fiind făcută în urmă cu patru ani în urmă când s-a schimbat sistemul electoral.

În timpul dezbaterilor din plenul Senatului pe marginea propunerii de lege, preşedintele

Comisiei pentru administraţie publică din Senat, Marius Necula de la PDL, a solicitat scoaterea acestui punct de pe ordinea de zi a plenului Senatului, propunerea fiind respinsă cu 60 de voturi împotrivă şi 23 de voturi pentru. Totodată, senatorul UDMR Cseke Attila, a solicitat retrimiterea propunerii la comisiile de specialitate, solicitarea acestuia fiind însă respinsă cu 26 de voturi pentru, 74 de voturi împotrivă şi o abţinere.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult