Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Votul uninominal pur: Protest al ONG-urilor în Parlament

Votul uninominal pur: Protest al ONG-urilor în Parlament

scris de M.A.
166 Afisari

Mai mulţi reprezentanţi ai unor ONG-uri cer marţi în Parlament respingerea propunerii legislative privind introducerea sistemului majoritar cu un tur (“uninominalul pur”) la alegerile parlamentare din acest an.

Protest la Camera Deputatilor - votul uninominal

Protest la Camera Deputatilor - votul uninominal

Reprezentanţi ai mai multor organizaţii civice se află astăzi în Parlament pentru aurmări dezbaterile şi votul asupra propunerii legislative prin care ar urma să fie adoptat sistemul majoritar cu un singur tur pentru alegerile parlamentare, propunere iniţiată de Victor Ponta şi Crin Antonescu.

Discursul lui Crin Antonescu a fost întrerupt de scandările anti-uninominal ale reprezentanţilor ONG-urilor prezenţi la şedinţa Camerei. Aceştia au afişat bannere pe care scrie „USL pontează, votul tău nu mai contează!” şi „Democraţie, pleacă acum!”. Legea electorală trece marti prin ultimul vot al Parlamentului

Organizaţiile care au iniţiat acest demers şi care semnează acest document sunt extrem de preocupate de efectele negative pe care acest sistem le-ar produce pentru democraţia românească şi care pot fi lesne de estimat dacă, pe de o parte, este analizată istoria alegerilor din Marea Britanie – singura ţară membră UE în care este folosit acest sistem, iar pe de altă parte, se realizează o modelare a rezultatelor alegerilor parlamentare din 2008, pe baza voturilor exprimate (în colegiile uninominale) cu ocazia acelor alegeri, pornind de la premisa că ele s-ar fi desfăşurat prin sistem de vot majoritar cu un singur tur, se precizează într-un comunicat semnat de reprezentanţi ai organizaţiilor: Centrul pentru Poltici Durabile Ecopolis, Asociaţia Pro Democraţia, APADOR CH, Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta, ActiveWatch Agenţia de Monitorizare a Presei, Centrul de resurse pentru participare publică, Centrul pentru Jurnalism Independent, Fundaţia pentru Dezvoltarea Socieăţii Civile, Miliţia Spirituala şi Asociaţia Naţională a Birourilor de Consiliere pentru Cetăţeni.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult