Acasa Actualitate-InternaSocial Bac 2012: 20 de olimpici, eliminaţi pentru copiat

Bac 2012: 20 de olimpici, eliminaţi pentru copiat

scris de Laurentiu Banches
689 Afisari

La sesiunea specială a bacalaureatului pentru participanţii la olimpiade şi competiţii internaţionale, 20 de candidaţi au fost prinşi cu fiţuici şi telefoane mobile.

bac

20 de olimpici au fost eliminati pentru frauda la sesiunea speciala (foto: maramedia.ro)

Conform unui comunicat de presă din partea Ministerului Educaţiei, Cercetării,Tineretului şi Sportului (MECTS), remis de Agerpres, 20 din cei 880 de candidaţi olimpici înscrişi au fost eliminaţi din examen după ce au fost depistate aceste nereguli atât cu ajutorul sistemului de camere de supravegehere din săli, cât şi cu ajutorul profesorilor supraveghetori. Totodată Inspectoratul Şcolar Judeţean Bacău a anunţat că 2 dintre candidaţi nu s-au prezentat la examinare.

Luni s-a desfăşurat proba scrisă la limba şi literatura română a sesiunii speciale, urmând ca marţi, 29 mai, să aibe loc proba obligatorie a profilului. Miercuri va avea loc proba la alegere a profilului şi specializării, urmând ca sesiunea specială de bacalaureat să se încheie joi prin proba la limba şi literatura maternă.

11 comentarii

TOM Cc 29-05-2012 - 07:27

ce” olimpici „?? Oare tot asa au ajuns „olimpici „?? copiind ??

babutza 29-05-2012 - 09:56

e vorba de olimpici sportivi.
fara suparare, eu consider ca efortul depus de sportivii olimpici (doua antrenamente de cate 2 ore zilnic, mai putin duminica, dupa antrenamentul de seara 1 ora forta….) se compara cu efortul depus de elevul unui liceu care, in mod normal, nu are alta treaba decat sa se pregateasca pentru acest examen. si acum fara suparare…. sportivul se pregateste pentru competitii chiar si in timpul vacantelor; oare elevul care nu are aceste preocupari se pregateste tot timpul anului? nu cred. cei mai multi incep pregatirile pentru bacalaureat abia din semestrul II al ultimului an. vinovati nu sunt ei…vinovatul este undeva mai sus 😉 ganditi-va ca sunt sportivi merituosi, sportivi care pentru un aur la campionatele balcanice, europene isi storc ultima picatura de vlaga…doar-doar vor simti fiori cand vor fi onorati cu „IMNUL”…normal ar fi ca liceele cu profil sportiv sa aiba ca si probe la bacalaureat, pe langa limba romana – obligatoriu (e si normal sa fie asa), probe specifice profilului (ex: teorie sportiva…)
repet si sustin cu tarie: efortul acestor doua tipuri de absolventi de liceu este comparabil.

BULA 29-05-2012 - 08:22

Dupa parerea mea, bac-ul asta este irelevant. Da-l in p.izda ma-sii de bac. Important e ca omul termina liceul. Dupa aia se poate angaja, sau daca vrea sa-si demonstreze abilitatile intr-un domeniu si sa urmeze o facultate, atunci sa dea examen de admitere serios, pe profilul respectiv. De ce notele de la bac sa-l blocheze toata viata si sa nu se duca unde vrea el. Adica proba la lb romana sa-l blocheze pe unul care se face inginer, cand el trebuie sa fie bun la matematica, la fizica, la chimie ?

Eu nu inteleg un lucru. Pentru ce se intra atat de usor la liceu si cand e sa iesi nu mai poti, ramai bagat acolo ? Bagatu’ sa fie mai greu, nu scosul.
As propune sa se sara peste liceu, ca si asa nu se invata nimic timp de patru ani.

Cercul 31-05-2012 - 11:55

Liceul trebuie sa fie general adica sa sa faca de toate si la sfarsit sa se dea probe din cel putin doua discipline una a ramurii stiintifice si una a ramurii umaniste.
Daca cumva e bun numai la matematica sau numai la romana atunci nu se mai poate inscrie la orice facultate vrea daca isi schimba dorintele, sau vede ca n-are inclinatie(cum e cazul celor din seminariile teologice).
Iar daca urmeaza o facultate non-pedagogica el tot trebuie sa sa fie pregatit pe stiintific/uman pt ca la nivel superior orice intelectual lucreaza tot in domeniul stiintelor/umanisticilor si nu al materiilor vocationale urmate.
Un medic nu face clisme/injectii ci tot cercetare in biologie/chimie. La fel un jurist, preot tot capacitatea de argumentatie invatata la filosofie/romana o exercita, nu recita doar scripturi/coduri de legi.
BULA, un elev bun si pregatit pt matematica, ce ar trebui sa faca daca se desfiinteaza facultatile de matematica/inginerie, sa ramana doar cu liceul? Nu, urmeaza o facultate umanista. Si asta se intampla adesea in antichitate/evul mediu cand lipsa aplicatiilor pt stiinta facea inutila existenta facultatilor stiintifice.

BULA 31-05-2012 - 12:21

Domnule, dumneta cam ocolesti realitatea.

1. In liceu, chiar si la cele de prestigiu, nu se mai invata nimic si profii umfla notele elevilor groaznic de mult. La clase la care media generala a fost anul trecut de peste 9,50, la testarea din toamna mediile pe clase au fost: 5,20 la matematica, 5,40 la limba germana, etc. Am dat un exemplu real. Asta e consecinta faptului ca nu se dau examene de admitere la majoritatea facultatilor si se intra cu mediile din timpul liceului si de la bacalaureat. Liceele se iau la intrecere, care umfla notele mai tare, sa aiba cat mai multi absolventi intrati la facultate. Este un cerc vicios care trebuie sa fie intrerupt.

2. Nu este corect sa se lase elevii de capul lor tot liceul, sa nu invete nimic si sa li se dea note total nemeritate (sunt dezinformati parintii in privinta nivelului de pregatire a copiilor lor), si sa li se dea in cap la final, cand e prea tarziu sa recupereze atat de munta materie nestiuta. Stii si matale ca matematica nu se invata in cateva zile.

3. Nu este corect ca admiterea la o facultate sa fie conditionata de notele de la bac, de la materii care nu au legatura cu ce se invata la facultatea respectiva. Sunt copii care nu sunt buni la matematica dar ar putea fi buni in domeniul medicinii, sau altii care ar fi buni ingineri, dar nu le au cu compunerile la limba romana.

4. Examenul la bacalaureat nu ar trebui sa fie atat de dificil si sa se testeze elevii serios de mai multe ori in timpul liceului, statistic, de comisii din ME. La scolile la care se constata discrepante majore intre rezukltatele la testare si mediile din cataloage, sa fie sanctionati profii si sa se schimbe conducerea.

5. Anul asta sunt alegeri si nimeni nu vrea sa faca valuri in rahat.

Cercul 31-05-2012 - 14:50

Domnule BULA, sunt si implicatii politice.
Daca elevul nu intra la liceu, se reduc numarul de posturi, daca nu ia bacalaureatul, elevul ajunge la munca de jos. Daca se indeplinesc ambele, profilor le merge bine si lui Base ii iese planul cu ospatarii.
Ideea e ca poate elevul sa ia bacul si la un liceu de alimentatie, tot poate sa faca facultate si sa-i strice ploile lui Base.
Cat despre faptul ca s-ar putea sa nu stie suficienta matematica, asta nu e esential. Important e sa stie logica.
Un prof de reala ce nu stie si ceva umane e slab si fel si unul de umana ce nu stie reale.
La nivel superior matematica pare umana iar filologia(gramatica) matematica.

BULA 31-05-2012 - 12:25

In Franta bacalaureatul este diferentiat, real sau uman. Sa se faca si la noi la fel.

BULA 29-05-2012 - 08:33

Mi se pare o perversitate din partea Ministerului Educatiei si politicienilor care conduc tara.
Adica de ce n-au fost ei exigenti timp de patru ani, cat a durat liceul, si se fac ai dracu la sfarsit ? Isi contesta munca ? Nu se mai recunosc pe ei, sunt altii ?
De ce nu vor sa publice rezultatele de la testarile date la licee, in toamna trecuta, si sa le compare cu media generala la disciplinele respective, in anul anterior testarii ? De ce ascunde faptul ca elevi care sunt de cel mult nota cinci, au cataloagele pline cu note de noua si zece ? Pe cine avantajeaza aceasta uriasa minciuna ?

bataie de joc 30-05-2012 - 12:08

Eu sunt foarte revoltata privind problema fraudei. Am inteles, ia prins copiind pe elevi dar de aici la a face militarie in salile de examen…mi se pare absurd…am si eu un absolvent de clasa a 12-a si mi-a povestit ca intra seful comisiei de supraveghere si striga in sala cine copiaza, sau si mai rau, sa faci circ de genul: descalta-te, dezbraca-te, am gasit o bricheta intr-un buzunar, cu ea copiezi. Este un caz real care s-a intamplat luni,28.05.2012 intr-una din salile de examen de la Bacau. Cei trecuti de de etapa Bacalaureatului stim ca sunt niste emotii, nervi, stres prin care treci in astfel de momente, examenul maturitatii; cinstit si onest mi se pare sa verifice elevii inainte sa intre in sala de examen, daca tot se lauda ca sunt dotati cu aparaturi de depistat tot felul de sisteme de a copia. Sincer mi se pare penibil si sunt profund revoltata de felul cum au reactionat. Este vorba de un examen, nu de razboi. De civilizatie, nu de jandarmi care sa intre in sala de examen. Unde mai este invatamantul romanesc, ce se invata la scoala? De unde vreti sa scoateti oameni capabili de a face ceva? Mi se pare atac la morala si la psihicul elevilor. Nu se poate asa ceva. Elevii au nevoie de liniste pentru putere de concentrare in astfel de momente, nu de tipete si amenintari…

vodka 30-05-2012 - 13:57

unii vin cu memoria la ei in cap, si copiaza din ea fara rusine! huo!

BULA 31-05-2012 - 12:22

Acreditarea institutiilor de invatamant superior ar trebui sa se faca pe baza rezultalelor finale, adica prin testarea cunostintelor absolventilor. Acum se face dupa criterii aberante: numarul de calculatoare si sali, dupa hartiile de la dosarul profilor, etc.
Daca s-ar proceda corect, s-ar inchide trei sferturi din facultati. In prezent se scot pe banda analfabeti cu diploma universitara si cu pretentii de mari scule. Unii sunt luati si la doctorat, cu burse mai mari decat salariile multor cadre didactice. Castiga bani si doctoranzii, dar si profii la care sunt inscrisi. Este industrie serioasa.
Nu sunt locuri de munca pentru tinerii care termina liceul si trebuie sa-i tina undeva, sa nu faca prostii. Dupa ce intram in Schengen se va schimba treaba.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult