Acasa Actualitate-InternaSocial Septembrie. Metrorex şi RATB ar putea declanşa o grevă generală comună

Septembrie. Metrorex şi RATB ar putea declanşa o grevă generală comună

scris de M.A.
86 Afisari

Metroul bucureştean ar putea declanşa în maximum o lună greva generală, la care s-ar putea alătura şi sindicaliştii de la Regia Autonomă de Transport Bucureşti, au anunţat, joi, liderii celor două societăţi, Ion Rădoi şi Vasile Petrariu.

Septembrie. Metrorex şi RATB ar putea declanşa o grevă generală comună

Septembrie. Metrorex şi RATB ar putea declanşa o grevă generală comună

Sindicaliştii de la metrou reclamă blocarea negocierilor privind noul contract colectiv de muncă, în condiţiile în care ei au cerut actualizarea salariilor cu rata inflaţiei şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, în timp ce sindicatele de la RATB atrag atenţia asupra faptului că peste 3.500 de oameni ar trebui daţi afară pentru ca societatea să poată funcţiona până la finele anului, cu bugetul alocat, transmite Agerpres.

„La data de 31 martie 2013, a expirat vechiul contract colectiv de muncă. De atunci şi până în prezent, am făcut demersurile necesare pentru a încheia un nou contract. Cu excepţia prevederilor care sunt pur formale, sindicatele au solicitat recuperarea indicelui de inflaţie, care este în jur de 4%. Nu am găsit înţelegere pentru a rezolva această situaţie. Bineînţeles că ne-am consultat cu Consiliul General şi cu cei care sunt abilitaţi, conform statutului, ca să hotărâm ce facem”, a declarat liderul sindical de la Metrou, Ion Rădoi.

El a explicat că, în ultimii cinci ani, la Metrorex, fondul de salarii a fost blocat, respectiv din 2008 şi până în prezent, şi nu numai că nu s-au făcut majorări de salarii, ci s-a şi renunţat la al 13-lea salariu, la prima de Paşte şi la cea de Crăciun, care erau cuprinse în contractul colectiv de muncă.

„Nu am fost de acord să semnăm în aceleaşi condiţii un nou contract colectiv de muncă. Deci, sunt două revendicări care ne-au interesat de fiecare dată şi care interesează pe oricine negociază un astfel de contract: încercarea recuperării indicelui de inflaţie şi asigurarea fondului necesar pentru îmbunătăţirea condiţiilor de lucru, noi având, la ora actuală, conform datelor statistice, o pierdere de 15 colegi în fiecare an înainte de a ieşi la pensie. Nu mai vorbim despre problemele medicale şi despre ultimele determinări, care arată că limita maximă admisibilă a noxelor depăşeşte de opt ori acest nivel”, a arătat Rădoi.

Acesta a atras atenţia şi asupra faptului că la Metrorex sunt condiţii grele de lucru, în condiţiile în care salariaţii trebuie să asigure, zi şi noapte, problemele legate de siguranţa circulaţiei, aici fiind iarăşi probleme, în sensul că nu au fost fonduri nici pentru recuperarea categoriilor calificate, conform legii şi instrucţiunilor de serviciu.

„Deci, suntem într-un impas, motiv pentru care am declanşat conflictul colectiv. Luni, 29 iulie, la ora 10.00, va avea loc concilierea acestui conflict colectiv de muncă cu reprezentanţii Ministerului Muncii, a ITM-ului mai exact, după care, dacă nu se vor găsi soluţii – ceea ce este greu de crezut că se poate găsi la nivelul concilierii – vom continua cu greva de avertisment şi cu greva propriu-zisă”, a afirmat Ion Rădoi.

Acesta a subliniat că este greu de spus când se va declanşa greva de avertisment, care este de două ore, întrucât abia luni are loc concilierea.

În ceea ce priveşte RATB, liderul sindical Vasile Petrariu a afirmat că majoritatea sindicaliştilor sunt de acord cu greva generală şi există posibilitatea de a se alătura celor de la Metrorex, în septembrie.

„Legat de greva generală de la Metrorex şi a posibilităţii de a intra şi noi, ca un preambul, va fi o grevă de solidaritate, în situaţia în care colegii de la metrou nu-şi rezolvă problemele odată cu noi sau până să discutăm noi problemele astea va fi un preambul a ceea ce se va întâmpla după luna septembrie, pentru că şi noi vom avea negocierea contractului colectiv de muncă la sfârşitul anului, în decembrie. Dacă până atunci nu se rezolvă toate aceste lucruri, şi noi vom fi în aceeaşi situaţie, pentru că nu vom putea încheia un contract colectiv de muncă. Nu cade bine ca la finele anului să avem aceste probleme. Poate că semnalul pe care îl dăm – şi majoritatea membrilor de sindicat sunt de acord cu acest lucru – mai avem ca formalitate să facem tabele cu semnături pentru o grevă de solidaritate, atunci poate că autorităţile vor vedea ce înseamnă să paralizezi în Bucureşti transportul public şi de subteran. Dar eu sper să nu se ajungă la o astfel de situaţie, să nu împingem lucrurile până la un conflict de muncă”, a spus Vasile Petrariu.

Aceasta a atras atenţia asupra faptului că cetăţenii vor fi cei care vor suporta consecinţele situaţiei în care se află RATB şi a neimplicării autorităţilor în rezolvarea problemelor cu care se confruntă Regia, în speţă subfinanţarea şi acumularea de datorii.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult