Acasa   ·   Echipa ZiuaVeche.ro   ·   Contact   
Ziuaveche.ro pe Facebook  Ziuaveche.ro pe Twitter  RSS - Ziuaveche.ro  Abonare Newsletter - Ziuaveche.ro
Regimul alimentar în cazul gastritei | Viitor sumbru - mai puțini și mai bătrâni | Testamentul politic al lui Corneliu Coposu | Iadul de la Institutul Marius Nasta (galerie foto) | Criza de pe piața muncii

BNR stabileste din iunie pretul “corect” al caselor din Romania

Scris de :     2010-03-09 18:05

Romanii vor afla incepand din luna iunie cat va costa oficial metrul patrat construit de locuinta. Prin colaborarea dintre Institutul National de Statistica, Uniunea Notarilor si Banca Nationala vor fi transparentizate tranzactiile imobiliare prin lansarea indicelui oficial al preturilor locuintelor din Romania.


„Indicele va fi important si pentru Banca Nationala. Deocamdata, piata imobiliara nu este luata in calcul la stabilirea ratei inflatiei. In viitor, acest lucru s-ar putea schimba“, a explicat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, pentru Capital.ro.

Publicatia atentioneaza ca voci din randul agentilor imobiliari se tem ca, daca nu va fi corect realizat, indicele ar putea provoca distorsionarea preturilor. Pentru inceput, indicii vor fi calculati la nivel national, pe tipuri de imobile, si vor avea periodicitate trimestriala. Pe masură ce vor exista serii mai lungi de date, urmeaza sa fie dezvoltate si statistici la nivel regional sau pe medii, cum ar fi urban si rural. Nu doar piata imobiliara va fi influentata de indicele INS, ci si sistemul bancar este interesat de rezultatele pe care le vor obtine statisticienii. In functie de acestea, ar putea fi modificate grilele de evaluare a proprietatilor luate in calcul pentru creditele ipotecare noi, dar si modul in care sunt raportate garantiile imobiliare deja existente in portofoliu. „Banca Nationala este interesata de indice, deoarece una dintre principalele noastre preocupari este inflatia. Deocamdata, piata imobiliara nu face parte din cosul de consum si, ca atare, nu este luata in calcul la stabilirea ratei inflatiei. Insa, pe viitor, acest lucru ar putea fi corectat“, a declarat, pentru Capital, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.

Lansarea efectiva a noului indicator vizeaza si ca romanii sa invete sa se raporteze mai degraba la suprafetele construite si/sau utile ale locuintei decat strict la numarul de camere si la alte criterii cum ar fi zona, starea si vechimea constructiei, acestea ramanand, desigur, valabile. Asta va duce, cred expertii citati de publicatia amintita, la o configurare mult mai rationala a preturilor din domeniu si la posibilitatea realizarii unor comparatii mult mai realiste intre orase, cartiere si intre apartamentele vechi si cele noi.
Alte stiri din: Economic Afisari - 59
Recomandarile Editorilor
Comentarii

Prognoza METEO. Cum va fi VREMEA în intervalul 13 – 26 august 2018 Citeste
Intresting articles
auto moto
wierd stories
Science
vacante