Acasa BusinessEconomic Gaze de şist. Polonia vrea investiţii de 12,5 miliarde de euro

Gaze de şist. Polonia vrea investiţii de 12,5 miliarde de euro

scris de M.A.
89 Afisari

Ministrul trezoreriei, Mikolaj Budzanowski, a anunţat că investiţiile pentru extragerea gazului de şist din Polonia se vor ridica la 12,5 miliarde de euro până în 2020.

Gaze de şist. Polonia vrea investiţii de 12,5 miliarde de euro

Gaze de şist. Polonia vrea investiţii de 12,5 miliarde de euro (foto: wsj.com)

În următorii doi ani, aceste investiţii vor ajunge la 1,2 miliarde de euro. Această sumă cuprinde un acord de 409 milioane de euro, încheiat în luna iulie de cinci mari companii poloneze din sectorul energetic şi minier pentru exploatarea zăcămintelor de gaz de şist, a precizat ministrul în faţa jurnaliştilor. „Ţinând cont că în 2022 se încheie contractul pentru gazele ruseşti, trebuie să fim pregătiţi în mod concret cu trei ani mai devreme pentru a creşte sensibil exploatarea propriilor zăcăminte de gaz. Acest lucru cere cheltuieli din partea statului, dar şi investiţii private”, a declarat el, potrivit Rador.

Polonia, ţară cu 38 de milioane de locuitori, dispune de zăcăminte de gaz de şist exploatabile evaluate la 1.920 miliarde de metri cubi, potrivit unui raport al Institutului Naţional de Geologie (PIG) publicat în martie. Potrivit PIG, aceste zăcăminte plasează Polonia pe poziţia a 3-a în clasamentul ţărilor europene bogate în gaz, după Norvegia şi Olanda. Exploatarea lor ar putea asigura independenţa energetică a Poloniei faţă de Rusia.

Potrivit guvernului polonez, exploatarea comercială a acestor zăcăminte ar putea începe în 2014. Potrivit experţilor, exploatarea gazului de şist prezintă riscuri pentru mediul înconjurător. Metoda actuală de extracţie, fracturarea hidraulică, a fost interzisă în Franţa şi în Bulgaria din cauza riscurilor de poluare a pânzei freatice. Şi România a anunţat un moratoriu privind această metodă.

4 comentarii

XYZ 16-10-2012 - 16:57

Wishful thinking. Inainte de toate trebuiesc bani investiti in lucrari de explorare (foraje, etc). Estimarile actuale sint supte din degete.

XYZ 16-10-2012 - 17:03

Exxon nu a gasit deposite comerciale in Polonia. Parca vad ca nici Chevron nu va avea un mare succes in Romania.

http://www.reuters.com/article/2012/06/17/us-exxon-poland-idUSBRE85G0JD20120617

briel 16-10-2012 - 17:11

Hi, Vale !
Treceam pe aici si doar vreau sa-ti recomand un website foarte bun; de fapt, poate-l cunosti deja.

http://dailybail.com/

briel 16-10-2012 - 17:27

Scuze. Adaug inca un website, din care am citat deja de doua ori, este exceptional de informat mai ales in domeniul economic-financiar. Enjoy.

http://www.zerohedge.com/

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult