Acasa BusinessEconomic INS: Rata inflaţiei de 1,8% – minimul ultimilor 23 de ani

INS: Rata inflaţiei de 1,8% – minimul ultimilor 23 de ani

scris de Laurentiu Banches
180 Afisari

Institutul Naţional de Statistică (INS) a anunţat vineri că în luna aprilie rata anuală a inflaţie a coborât cu 0,6% faţă de luna martie şi a egalat un minim istoric din 1990.

Inflatie (foto life123.com)

Conform datelor INS,  prezentate de Radio România Actualităţi, nivelul inflaţiei înregistrat în luna aprilie reprezintă un nou minim al ultimilor 23 de ani. În luna care tocmai s-a încheiat, preţurile s-au majorat cu 0,07% faţă de luna precedentă, pe fondul ieftinirii alimentelor cu 0,11% şi scumpirii produselor nealimentare cu 0,17 %, dar şi în urma creşterii tarifelor la servicii cu 0,17%.

Singurele alimente la care s-a întregistrat o scădere de preţ de mai mult 1% au fost cartofii care s-au ieftinit cu 3.6%. Evoluţia preţului la ouă nu a fost conform cu cea a majorităţii, cel mai probabil din cauza sărbătorilor pascale, înregistrându-se în cazul acestui aliment o creştere de peste 16%.

Membrii Asociaţiei Analiştilor Financiar – Bancari din România estimau, în cadrul unui sondaj intern, că rata anuală a inflaţiei s-ar putea situa la 2,2% în luna aprilie 2012, estimările variind între 2 şi 2,5%. Banca Naţională a României (BNR) a ridicat în februarie prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 3% la 3,2%. Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat marţi, 8 mai, că prognoza privind inflaţia din acest an rămâne la 3,2% şi că majorările salariale din sectorul public vor avea un impact marginal, de 0,2-0,3%, asupra inflaţiei. Rata medie lunară a inflaţiei în primele patru luni din 2012 a fost de 0,4%, faţă de nivelul de 0,7% consemnat în perioada similară din 2011.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult