Acasa   ·   Echipa ZiuaVeche.ro   ·   Contact   
Ziuaveche.ro pe Facebook  Ziuaveche.ro pe Twitter  RSS - Ziuaveche.ro  Abonare Newsletter - Ziuaveche.ro
Din 17 noiembrie scade varsta de pensionare in Romania | Prognoza meteo: Când vine iarna adevărată | Dancila despre OUG13: Am fost de acord din punct de vedere legal, a fost constituţională | De ce se mută localnicii din Praga oraşul vizitat de opt milioane de turişti anual | Rezultatele finale oficiale alegeri prezidenţiale 2019, turul I

Mugur Isărescu: Economia, dependentă de investiţiile externe

Scris de : B.L.     2012-07-12 13:23

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a anunţat joi, 12 iulie, la o masă rotundă pe teme economice, că principala problemă a creşterii economice este cea a investiţiilor externe.

Mugur Isarescu

Mugur Isărescu a vorbit despre cresterea economica si deprecierea leului

Mugur Isărescu susţine că în momentul actual, România depinde în continuare de investiţii externe şi nu crede că ar putea fi atrase multe investiţii de portofoliu. Guvernatorul BNR a precizat, conform Agerpres, că pentru a avea creştere economică “trebuie să creezi locuri de muncă şi să îţi crească productivitatea. De aici încep complicaţiile.”, astfel “în primul rând e nevoie de investiţii. E clar că România are o lipsă a economisirii şi ne trebuie capital străin. Am vrea să fie capital românesc, dar acest capital românesc din păcate a dispărut. Investiţiile interne sunt limitate şi nu avem mecanisme de a stimula prea mult economisirea sau acumularea, pentru că ar scădea consumul. Un om nu poate în acelaşi timp să crească şi rata economisirii şi rata consumului.”

Totodată, referitor la cursul valutar, Mugur Isărescu a anunţat că intervenţiile BNR pe piaţa valutară au respectat o regulă strictă, practic a fost vândut pe piaţă ceea ce a împrumutat Ministerul Finanţelor Publice de pe pieţele externe pentru a finanţa deficitul guvernamental. Isărescu e de părere că politica BNR de a menţine un curs ‘relativ de echilibru’ a fost o abordare corectă, chiar dacă unii consideră cursul supraevaluat din cauza intervenţiilor. De asemenea, din punctul său de vedere, România nu este în situaţia de a putea stimula creşterea economică, bazată pe exporturi, prin deprecierea leului. Joi, 12 iulie, cursul de referinţă leu/euro a ajuns la 4.5252 lei/euro, în timp ce paritatea leu/dolar a depăşit pragul de 3.7 lei/dolar.
Alte stiri din: Finante-Banci Afisari - 103
Recomandarile Editorilor
Comentarii