Acasa BusinessFinante-Banci Românii au început să-şi spargă depozitele bancare. Ce zice Isărescu

Românii au început să-şi spargă depozitele bancare. Ce zice Isărescu

scris de M.A.
613 Afisari

Felul în care se încearcă rezolvarea crizei din Cipru loveşte cu manta în România. Băncile au anunţat BNR că în cursul dimineţii de joi s-au înregistrat cereri de la populaţie pentru spargeri de depozite, a afirmat guvernatorul Mugur Isărescu.

Românii au început să-şi spargă depozitele bancare. Ce zice Isărescu

Românii au început să-şi spargă depozitele bancare. Ce zice Mugur Isărescu (foto: dw.de)

Acesta le transmite clienţilor cu economii de sub 100.000 de euro că nu au motive să acţioneze în acest sens. „Nu este un motiv de spargere a depozitelor. În cursul dimineţii am primit ştiri că unii au început să-şi scadă depozitele, dacă au mai mult de 100.000 de euro e treaba lor”, a spus Mugur Isărescu, transmite Mediafax. Guvernatorul BNR a arătat că 100.000 de euro, suma garantată pentru un deponent la o bancă, reprezintă o sumă mare pentru o ţară ca România.

„Avem garantată această sumă. Avem inclusiv mişcarea rapidă a acestor depozite în alte bănci care funcţionează, cu distribuirea ulterioară la ghişee”, a continuat Mugur Isărescu.

În cazul băncilor cu capital cipriot, Isărescu a arătat că activele acestora reprezintă doar 1,3% din totalul activelor bancare, iar toate depozitele de la Marfin România, bancă al cărei acţionar majoritar – Popular Bank of Cyprus va fi lichidat, are depozitele integral garantate. Mugur Isărescu a mai spus că ar fi penibil să dea sfaturi bogaţilor pentru că oamenii care au de plasat peste 100.000 de euro ştiu cum să-şi gestioneze lichidităţiile, fiind mult mai preocupaţi de protejarea averii şi mai avizaţi.

„Noi nu avem grija marilor deţinători de fonduri lichide, sunt puţini şi vă asigur că au grijă de banii lor. Poate este vorba de vreo 11.000 de oameni. Dacă ai mai mult de 100.000 de euro ai o grijă, o bucurie dar şi o grijă, dacă îi mai ţii şi lichizi (…) Îndemn populaţia şi lumea să nu ne facem griji de banii lor, au ei grijă de banii lor, d-aia i-au şi acumulat (…) Pentru cei cu peste 100.000 de euro n-am sfaturi, pentru că nu vreau să mă pun în situaţia penibilă de a da sfaturi unui om bogat. Dacă a ştiut să facă aceşti bani, ştie şi să-i administreze”, a spus Isărescu.

Guvernatorul BNR a arătat că nu vede necesară o dezbatere publică prin care să fie date sfaturi românilor care au bani.

„Să ţii lichidităţi de peste 100.000 de euro nu-şi permit prea mulţi (…) Nu aici e grosul populaţiei, dacă sunt 11.0000 – 12.000 de oameni”, a spus Mugur Isărescu.

A doua bancă din Cipru prezentă în România, Bank of Cyprus, deţine 0,7% din totalul activelor la nivelul sectorului bancar românesc.

Vicepreşedintele Raiffeisen Bank James Stewart a declarat joi că unii clienţi de la bănci mici din România, printre care bănci cipriote şi elene, au mutat în ultimele 10 zile depozitele la instituţii de credit mai mari, considerându-le mai sigure.

În urmă cu două zile, Valentin Lazea, economistul-şef al BNR, le recomanda românilor să nu ţină banii „la saltea“, ci să constituie depozite, dar de sub 100.000 de euro, plafon care este garantat, iar diferenţa să o plaseze pe piaţa de capital sau în fonduri de pensii, recomandă, scfrie Ziarul Financiar. „Dacă ai mai mult de 100.000 euro, ceea ce foarte puţini au, şi dacă având mai mult de 100.000 euro nu ai buna prevedere de a-i împărţi la 42 de bănci, ai o problemă. Cei care au mai mult de 4,2 mil. euro pot să-şi găsească alte variante alternative, să-i plaseze la bursă, în fondurile de pensii“, a spus Lazea, precizând că vorbeşte în nume personal. Afirmaţia lui a venit în urma întrebării jurnaliştilor dacă va scădea apetitul pentru economisire în urma deciziei legate de sistemul bancar din Cipru. La nivelul Uniunii Euro-pene depozitele sunt garantate în limita a 100.000 de euro.

12 comentarii

urbos 28-03-2013 - 18:01

Bancile sa dea faliment! Asa e in piata libera.

Pkly 28-03-2013 - 19:58

Corect !
Intrebarea este…CAND INCEP SA TRAGA OBLOANELE ?
Sa luam cazul bankutei pCR–cea mai tare din parcare–cu o gaura neagra pe 2012 de vreo 300(trei sute !) de milioane de euro si cu clienti,acu’ pe la ghiseele lor,precum calatori pe la casele de bilete CFR… D-le guvernator,daca ei,patronii de bankute–gen pCR–TRAG OBLOANELE…deponentii ce sa faca,sa traga la aer in piept ?

Tom Cc 29-03-2013 - 09:04

este vorba de BCR ????

rfsd 28-03-2013 - 20:36

Mie mi se pare de bun simt sa nu li se „confiste” 30% din banii pentru care fiecare a muncit ci sa ii foloseasca pentru a iesi din impas ca ulterior, cand banca va scoate profit, sa ii dea inapoi cu aceeasi dobanda cu care imprumuta si ea la randul ei populatia.

zas 29-03-2013 - 14:37

În zona euro o aristocraţie deposedează cetăţenii diverselor naţiuni de avuţie pentru a proteja băncile şi deţinătorii de obligaţiuni să nu ia pierderi. Demersul de confiscare a depozitelor din Cipru confirmă statutul fundamental neocolonial şi o structură neofeudală în Europa, precum şi faptul că politicul s-a predat financializării.

Antibasistul 29-03-2013 - 15:04

EVREII AU PUS LA CALE ACEAASTA MAGARIE MARE, ASA CA in SUA!

Evreii conduc bancile.

Anton ala cu betonu 29-03-2013 - 17:27

Piesele dominoului au inceput sa cada. Urmeaza Italia, Spania, Portugalia…De unde vor mai scoate bani cei de la Banca Centrala Europeana?
Nu este clar ca, pentru a se tine in viata economii fara piata – adica cele germana si franceza – s-au finantat de catre banci comenzi de care Grecia, de exemplu nu avea nevoie (vezi tancurile de la Krauss Mafei si fregatele), ori s-au finantat state ce au stat pe deficit, pana ce capitalul disponibil – surse proprii plus cele atrase – s-a epuizat de cateva ori. Deja detinatorii mai mici ai capitalului, adica cei ce nu au control vor incepe sa-si schimbe plasamentele, din depozite bancare in valori. Iar bolovanul se va rostogoli la vale din ce in ce mai repede. Dupa mine, el deja nu mai poate fi oprit.

Anton ala cu betonu 29-03-2013 - 17:28

erata: dupa „nu este clar…”urmeaza semnul intrebarii.

urbos 29-03-2013 - 20:23

Italia, Spania si Portugalia tot urmeaza, tot urmeaza, de anu trecut. Vine si sfarsitul lumii.

salut 29-03-2013 - 21:29

Deci e bine. Altfel spus: Cetateni, „stati linistiti la locurili voastre”.

jan dinu 29-03-2013 - 17:44

– Nu-i asha de rau pentru noi americanii – :
Dam hirtie speciala tiparita (ca valoare ) shi primim
in schimb : aur , diamante ,produse (made in China &restul lumii ) …
Dar facem shi – „acte de caritate ” de exemplu
– Romanilor – le dam din nou clauza :
>> celei mai favorizate natiuni << …inclusiv lu HuHu care fura ca haiduku !!!
JD-USA

jan dinu 29-03-2013 - 20:57

$$$$$$$$$$$$ dollarul $$$$$$$$$$$

Creste ,creste iar dollarul
La romani vine Fanarul …
Cu taxe pe fumarit ….
Viatza grea au de trait …!!!!

Uraleeee prelungite …
JD-USA (prevestitor)

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult