Acasa Cultura-ReligieCultura “Regina Maria” – Premieră la Ateneul Român

“Regina Maria” – Premieră la Ateneul Român

scris de Laurentiu Banches
318 Afisari

Filmul istoric „Regina Maria” a fost prezentat în premieră luni, 14 mai, la Ateneul Român în prezenţa principesei Margareta a României şi a principelui Radu.

Filmul istoric despre diplomaţie şi iubire pentru neamul românesc, prezinta, timp de mai bine de o ora, fragmente din viaţa celei care a fost Regina Maria a României, care a venit în tara noastră ca straină prin căsătorie cu Regele Ferdinand I, dar care a iubit poporul român cu toata fiinţa sa. Regina Maria a avut un rol determinant în Primul Război Mondial, dar şi în întregirea teritoriala a României Mari. Pelicula este regizată de Sorin Iliesiu şi realizată în colaborare cu Centrul Naţional al Cinematografiei şi a Filarmonicii George Enescu.

Momentele principale care au marcat viaţa Reginei Maria, supranumită şi „Mama ranitilor” sau „Regina soldat”, sunt povestite, pe tot parcursul filmului, de consacrata actriţă Maia Morgenstern, fiind însoţite de imagini sau de fotografii cu cea care a fost sfătuitoarea Regelui Ferdinand „Întregitorul României” pâna la moartea sa, în 1927. Sorin Iliesiu a mai colaborat, la realizarea acestui film, cu compozitorul Andrei Tanasescu, directorul de imagine Mălin Muşatescu şi cu Maria Zaharia, o tânara care a debutat odata cu acest film în montaj şi sunet

Regizorul Sorin Iliescu a declrat pentru Agerpres că “Acest film reprezinta un contact între poporul nostru şi regina pe care poporul român a adoptat-o, regina care s-a îndrăgostit de poporul român şi de ideea de România, ideea de România Mare care a reprezentat un vis devenit realitate în mare masura datorita Reginei Maria. Pentru că, fără Regina Maria, clasa politica nu ar fi reuşit să împlineasca acest vis de sute de ani al românilor din toate provinciile”. La finalul filmului, Regele Mihai I, povesteşte, timp de 12 minute, cum a văzut-o cu ochi de copil pe bunica sa, fiinţa cu o charismă deosebită, plină de lumină şi căldură umană şi care a „ştiut în mod deosebit cum să se comporte cu cei de jos care au iubit-o ca pe mama lor”.

Filmul „Regina Maria” va fi disponibil în librăriile din întreaga tara, peste aproximativ o lună, în format de DVD, subtitrat în limba engleză, astfel încât acesta sa reprezinte, potrivit celor care l-au creat, o „buna carte de vizita” si în afara României.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult