Acasa   ·   Echipa ZiuaVeche.ro   ·   Contact   
Ziuaveche.ro pe Facebook  Ziuaveche.ro pe Twitter  RSS - Ziuaveche.ro  Abonare Newsletter - Ziuaveche.ro
Cu ce riscuri se confruntă omenirea (raport oficial) | China a ajuns pe partea întunecată a Lunii (VIDEO) | Horoscop 2019. Bani, sănătate, dragoste, carieră | Incident între un avion militar rus şi unul american deasupra Mării Negre (video) | Schimbare majoră în noua Lege a Asociaţiilor de proprietari

31 august – Ziua Limbii Române. Vezi unde se sărbătoreşte

Scris de :     2012-08-31 09:38

Institutul Cultural Român Mihai Eminescu, de la Chişinău, organizează o donaţie de carte pentru profesorii de limbă română şi de istorie la Căuşeni, pentru a marca Ziua Limbii Române în Republica Moldova.

Ziua Limbii Romane -31 august

31 august – Ziua Limbii Române. Vezi unde se sărbătoreşte

De asemenea, pentru locuitorii sectorului Botanica din Chişinău este o sărbătoare dublă. La intersecţia Bulevardului Dacia, colţ cu Bulevardul Cuza Vodă, va fi inaugurat bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Lucrarea este o donaţie a Consiliului Judeţean Prahova. Potrivit pretorului sectorului Botanica, Vladimir Guriţenco, bustul deja a fost instalat, iar joi se făceau ultimele lucrări de amenajare. „ Locul este potrivit şi credem că şi bustul o să se privească bine”, a spus pretorul.

Bustul este realizat de sculptorul român Constantin Ionescu şi costă zece mii de euro. Are o înălţime de un metru, iar la bază – 43×52 centimetri. Este confecţionat la comanda Societăţii cultural-istorice „Mihai Viteazul” şi a Fundaţiei „Constantin Stere”.

Manifestările culturale din 31 august, dedicate Sărbătorii Naţionale “Limba Noastră cea Română”, vor începe la Chişinău la ora 9.00 şi se vor încheia la ora 24.00, anunţă Moldpres. La ora 9.00, la Academia de Ştiinţe a Moldovei va avea loc o şedinţă solemnă a Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare, dedicată acestei sărbători.

Cu începere de la ora 10.00, vor fi depuse flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfînt din centrul capitalei, precum şi pe Aleea Clasicilor Literaturii Române. De la ora 10.15, în Grădina publică “Ştefan cel Mare şi Sfînt” vor avea loc discursuri, alocuţiuni, recitaluri de muzică şi poezie. Vor participa oaspeţi din România şi Ucraina, precum şi scriitori, profesori, studenţi.

“În Ţara lui Guguţă” este genericul unui spectacol, cu participarea scriitorului Spiridon Vangheli, care se va desfăşura cu începere de la ora 11.00, tot în Grădina publică “Ştefan cel Mare şi Sfînt”. Vor avea loc jocuri, concursuri, ateliere de creaţie. Cea de-a XXI-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte va începe la ora 12.00, la Biblioteca Naţională. Casa Limbii Române “N. Stănescu” va găzdui, cu începere de la ora 14.00, un colocviu cu genericul “Limbă, cultură, istorie la Est de Prut”.

Un spectacol muzical, dedicat Sărbătorii Naţionale “Limba Noastră cea Română”, va avea loc în Piaţa Marii Adunări Naţionale, cu începere de la ora 17.00. Vor evolua Orchestra de muzică populară “Lăutarii”, soliştii Adriana Ochişanu, Ion Paladi, Lidia Bejenaru, Ioana Căpraru, Nicolae Furdui-Iancu. După aceasta, în scenă vor ieşi Orchestra municipală de muzică populară a fraţilor Advahov, precum şi cîntăreţii Zinaida Julea, Igor Cuciuc, Nina Crulicovschi, Anatol Mîrzenco, Lidia Botezatu şi Radu Dolgan, Anatol Dumitraş, Silvia Grigore, Ricu Vodă, Anastasia Lazariuc, Cristi Aldea-Teodorovici. Vor mai concerta formaţiile “Catharsis”, “Akord”, interpreţii Pasha Parfeni, Alex Calancea band, Tania Cerga, Natalia Barbu, Cătălin Josan, trupa “Vunk” din România etc. Spectacolul muzical va dura pînă la miezul nopţii.

Sărbătoare şi în Timoc

În ziua de 31 august, românii din afara graniţelor sărbătoresc Ziua Limbii Române, anunţă şi Patraiarhia Română. Având model evenimentele culturale organizate încă din 31 august 1989 de românii basarabeni, când a fost legiferată revenirea la scrierea în grafie latină, românii din Timoc vor organiza la Bor o sesiune de comunicări despre limba română şi identitatea naţională, precum şi un program cultural-artistic, informează Ziarul Lumina. La această sesiune de comunicări va participa şi protoiereul Boian Aleksandrovici, vicar al Timocului.

Evenimentul este organizat de Asociaţia pentru cultura românilor/vlahilor din Serbia ‘Ariadnae Filum’ cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Alte stiri din: Cultura Afisari - 680
Recomandarile Editorilor
Comentarii

 
Abonare newsletter
Mai cititi si ...
Intresting articles
auto moto
wierd stories
Science
vacante