Acasa   ·   Echipa ZiuaVeche.ro   ·   Contact   
Ziuaveche.ro pe Facebook  Ziuaveche.ro pe Twitter  RSS - Ziuaveche.ro  Abonare Newsletter - Ziuaveche.ro
Bolile românilor și criza din spitale | Cu ce riscuri se confruntă omenirea (raport oficial) | China a ajuns pe partea întunecată a Lunii (VIDEO) | Horoscop 2019. Bani, sănătate, dragoste, carieră | Incident între un avion militar rus şi unul american deasupra Mării Negre (video)

Evreii au amprente bogate în existenţa României

Scris de :     2013-02-17 16:33

Deputatul Aurel Vainer a susţinut duminică, în cadrul seminarului cu tema ‘Evreii din România’, că aceştia au ‘amprente bogate” în existenţa ţării noastre şi a adăugat că mărturisiri despre prezenţa lor ”pe aceste meleaguri” sunt încă de pe vremea romanilor.

Aurel Vainer

Aurel Vainer: Evreii au amprente bogate în existenţa României

‘Am încercat să înţeleg mai bine fenomenul evreiesc din România. Noi, evreii, vorbim mult despre noi, dar ne place să auzim vorbindu-se despre istoria evreilor din partea unor neevrei. Sunt mărturii despre prezenţa evreilor pe aceste meleaguri încă de pe vremea romanilor, când erau ceea ce astăzi am numi – mercenari. Avem aşadar istorie. Evreii sunt un popor multimilenar, au trăit mult în istorie, au făcut istorie, au suferit în istorie, dar au continuat să trăiască. Avem amprente bogate în existenţa României’, a spus Vainer în cadrul seminarului organizat de Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România.

Istoricul Neagu Djuvara a vorbit, la rândul său, despre mari artişti români de origine evreiască ‘nemărturisită’, cum este cazul lui Alexandru Xenopol sau al lui Vasile Alecsandri, sau cărora le-a fost refuzată cetăţenia.

‘Pare de necrezut că marele iubitor de viaţă românească, Vasile Alecsandri, ar putea fi de origine evreiască. Ce-i drept, pe timpul vieţii, acesta nu a mărturisit că ar fi evreu. Bunicul acestuia era un evreu botezat care s-a însurat cu o boieroaică româncă, luând numele acesteia – Alecsandri’, a spus istoricul, povestindu-le celor prezenţi la eveniment despre obiceiul ca bărbatul să preia numele de familie al soţiei sale, în cazul în care aceasta provenea dintr-o familie boierească de origine română.

În cazul lui Alexandru Xenopol, Neagu Djuvara a susţinut că tatăl acestuia era britanic, de origine evreiască, numele său românizat, Xenopol, însemnând ‘fiul străinului’. ‘Alexandru Xenopol a fost primul istoric român care a ajuns să fie cunoscut în Franţa ca filosof al istoriei. Acesta are, după părerea mea, neîndoielnic, o origine evreiască din Marea Britanie’, a spus Djuvara. În cadrul seminarului, istoricul Andrei Pleşu a povestit că în corespondenţa scriitorului I.L.Caragiale este notat un pasaj în care acesta a intervenit în speranţa că va putea obţine cetăţenia pentru un prieten de-al său de origine evreiească.

‘A fost văzut Caragiale în Parlamentul României. Venise acolo cu intenţia de a interveni pentru ca un prieten de-al său, evreu de origine, să obţină cetăţenia. Nu ne-am fi aşteptat. De la Caragiale nu ne-am fi aşteptat decât la zeflemea şi lucruri spuse în doi peri’, a adăugat Pleşu. Printre cei care au luat cuvântul s-au aflat şi Adrian Cioroianu şi Andrei Oişteanu, care au vorbit despre evenimente istorice care au privit comunităţile evreieşti, şi ‘de ce sunt evreii din România sunt altfel’.
Alte stiri din: Cultura Afisari - 907
Recomandarile Editorilor
Comentarii

 
Abonare newsletter
Mai cititi si ...
Intresting articles
auto moto
wierd stories
Science
vacante