Acasa   ·   Echipa ZiuaVeche.ro   ·   Contact   
Ziuaveche.ro pe Facebook  Ziuaveche.ro pe Twitter  RSS - Ziuaveche.ro  Abonare Newsletter - Ziuaveche.ro
Praful radioactiv de la Cernobîl este încă o problemă serioasă | Pentagonul aduce drone militare MQ-9 Reaper în România | Raport oficial: Încălzirea globală va devasta omenirea până în 2050 | Ce decizii s-au luat la Adunarea generală a Fundației Colegiului Național de Apărare | Marea familie FRFK

Medicul şi biologul Gheorghe Zarnea a murit la 91 de ani

Scris de : L.B.     2012-06-18 13:38

Membru titular al Academiei Române din 1995, medicul şi biologul Gheorghe Zarnea a murit sâmbătă, 16 iunie, la 91 de ani.

Gheorghe Zarnea a murit la 91 de ani (foto: romania-on-line.net)

Gheorghe Zarnea, considerat în comunitatea universitară drept întemeietorul învăţământului de microbiologie generală din facultăţile de biologie şi chimie, prin crearea unor discipline noi ca virologia, imunobiologie, bacteriologie medicală, ecologia microorganismelor şi microbiologie industrială, a murit conform unui comunicat remis de mediafax, în ziua de sâmbătă, 16 iunie. Gheorghe Zarnea s-a născut pe 22 septembrie 1920, iar la doar 25 de ani a reuşit să obţină titlul de doctor în medicină, după ce a urmat studile Facultăţii de Medicinăl din Bucureşti.

În afară de munca didactică, medicul a desfăşurat mai multe activităţi de cercetare ştiinţifică, legate în principal de biologia, imunologia şi epidemiologia rickettsiilor şi a rickettsiozelor. Pe baza a numeroase studii a fost posibilă extinderea bazei ştiinţifice de diagnostic prin realizarea unor produse biologice noi, standardizate. Gheorghe Zarnea a coordonat studiile ştiinţifice clinice, microbiologice şi epidemiologice care au permis eradicarea acestui tip de infecţie din ţara noastră.

După anul 1970, când a devenit doctor docent, Gheorghe Zarnea, împreună cu un grup de colaboratori, şi-a consacrat activitatea ştiinţifică exclusiv pe probleme de biologie şi aplicaţiile unor microorganisme utile pentru sol -biologia unor microorganisme producătoare de enzime cu importanţă biotehnologică, a microorganismelor producătoare de gaze combustibile (metan, hidrogen), inginerie genetică bacteriană ş.a. Rezultatele acestor cercetări au fost publicate în peste 225 de lucrări, printre care se numără: “Tratat de microbiologie generală”, “Revoluţia biologică”, “Principii şi tehnici de imunologie”, “Virusologie generală”.

Pentru activitatea sa, Gheorghe Zarnea a fost decorat cu Ordinul naţional “Steaua României”, a primit premiul “Emanoil Teodorescu” al Academiei Române, a fost ca membru al Societăţii Franceze de Microbiologie şi a primit numeroase alte  premii şi medalii. Din 1995, biologul şi medicul, Gheorghe Zarnea a devenit membru titular al Academiei Române şi preşedinte de onoare al Secţiei de Ştiinţe Biologice.
Alte stiri din: Cultura Afisari - 136
Recomandarile Editorilor
Comentarii

 
Abonare newsletter
Mai cititi si ...
Prognoza METEO. Cum va fi vremea în următoarele săptămâni Citeste
Intresting articles
auto moto
wierd stories
Science
vacante