Acasa Cultura-ReligieCultura Mircea Cărtărescu a câştigat premiul Haus der Kulturen der Welt

Mircea Cărtărescu a câştigat premiul Haus der Kulturen der Welt

scris de Laurentiu Banches
239 Afisari

Romanul “Orbitor II. Corpul”, scris de Mircea Cărtărescu în 2002 a obţinut premiul internaţional pentru literatură al Haus der Kulturen der Welt din Berlin.

Mircea Cartarescu a castigat un premiu international de literatura la Berlin(foto:romania-insider.com)

Cartea “Orbitor II.Corpul”, tradusă Der Körper” de Gerhardt Csejka şi Ferdinand Leopold, a primit un premiu care apreciază nu numai excelenţa în proza contemporană, ci şi diversitatea creaţiilor literare, precum şi traducerea acestora în limba germană. Conform Agerpres, Mircea Cărtărescu va primi 25.000 de euro, în timp ce traducătorii se vor alege cu 10.000 de eur. Trofeul Haus der Kulturen der Welt îi va fi decernat autorului român şi traducătorilor lui în cadrul unei ceremonii care va avea loc la Berlin în 6 iunie.

Volumul „Orbitor II. Corpul” a fost selectat dintre 141 de opere participante la concursul menţionat, alături de alte cinci titluri: Jaume Cabre – „Das Schweigen des Sammlers”, Nedim Gursel – „Allahs Tochter”, Tom McCarthy – „K”, Peter Nadas – „Parallelgeschichten” – şi Tea Obreht – „Die Tigerfrau”.

Mircea Cărtărescu a fost desemnat câştigător anul acesta de către un juriu format din publicistul Egon Ammann, scriitorul Hans Christoph Buch, jurnalistul şi criticul literar Kersten Knipp, traducătoarea şi criticul literar Marie Luise Knott, jurnalista Claudia Kramatschek, de asemenea şi critic literar, de redactorul Ricarda Otte, de la Deutsche Welle Berlin, şi de scriitoarea, traducătoarea şi publicista Ilma Rakusa. Membrii juriului au menţionat că “autorul român Mircea Cărtărescu a reuşit cu „Orbitor II. Corpul” să scrie un roman fulminant, o operă de artă electrizantă din punct de vedere stilistic, de o intensitate şi o claritate rar întâlnite”, acesta reuşind  “să alăture ca într-un caleidoscop, în culorii vii, fărâme de conştiinţă şi amintiri din copilărie, episoade din poveşti de familie şi imagini din Bucureştiul distrus în mare parte în epoca Ceauşescu, instantanee din acele vremuri şi gânduri care curg electrizant”,  iar traducerea lui Gerhardt Csejka şi Ferdinand Leopold transmite “magistral în limba germană stilul plin de imagini, nebunesc şi suprareal al cărţii, precum şi puterea mesajului acestui ţesut literar.”

4 comentarii

Tache 24-05-2012 - 02:29

De ce nu a luat Mircea Cărtărescu Premiul Nobel?

Dar, dacă a spus cineva răspicat cine este, de fapt, Mircea Cărtărescu, aceasta este Herta Müller, laureata Premiului Nobel pentru Literatură, care, auzind că autorul romanului „Orbitor” nu asculta în vremea dictaturii nici măcar radio „Europa liberă” şi că nu ştia că scriitorii erau urmăriţi de Securitate, a declarat pentru ziarul „România liberă”:

„Acesta este scriitorul român cel mai cunoscut în străinătate, iar ceea ce spune oglindeşte o stare de fapt. Ce a vrut el să spună: că a fost apolitic, că nu s-a interesat de nimic şi a trăit cu nasul în vânt. Eu n-am avut stabilitate şi, din păcate, în nici o zi n-am ştiut ce mă aşteaptă a doua zi. Mie în fiecare zi mi-a fost teamă că seara nu voi mai fi în viaţă. Ceea ce spune Mircea Cărtărescu arată multe despre el… În limba germană există termenul «Mitläufer», cel care merge cu ei: tace, încearcă să nu iasă în evidenţă, nu deranjează pe nimeni, se face gri”.

Precizăm că “Mitläufer” este un cuvînt foarte dur în germană, care-i descrie pe susţinătorii pasivi ai unei dictaturi.

Tot Herta Müller a explicat şi de ce nu a luat Cărtărescu Premiul Nobel, susţinând că a aflat neoficial că motivul pentru care scriitorul român nu a luat premiul a fost descoperit de către Serviciile de Informaţii ale Academiei Norvegiene Nobel: Mircea Cărtărescu a avut rude recunoscute ca active în cadrul mişcărilor anarhiste din Europa. Străbunicul acestuia de pildă, Witold Czartarowski, a ajuns în România după cunoscutul atentat asupra ţarului Rusiei Alexandru al II-lea. De asemenea, fratele geamăn al poetului, Victor Cărtărescu, a activat în cadrul Legiunii Străine, după care a contribuit la alte numeroase atentate anarhiste sub conducerea vestitului Errico Malatesta!

Tache 24-05-2012 - 02:35

Witold Czartarowski este copilul rezultat din casatoria unui conte polonez cu o evreica. Acesta a participat la asasinarea ţarului Rusiei Alexandru al II-lea, ţar liberal si occidentalizat. Dupa asasinat a inceput in Rusia politica dura fata de evrei, caci toata lumea si-a dat seama ca evreii nu urmaresc doar privilegii, ci obtinerea puterii totale.

urbos 24-05-2012 - 02:43

Atunci trebuia sa urle ca-i ji dan, si-i dadeau si premiu.

urbos 24-05-2012 - 02:42

Nu ca as vrea sa fi luat pitecantropul asta oligofren premiul Nobel, dar daca astea sint motivele, nu demonstreaza decat ca Nobelul e doar un mare CACAT.
D-aia il iau cam multi ji dani, nu doar ca le gasesc bube in cap celorlalti, dar ji danilor nu pot sa le gaseasca pentru ca o sa-i acuze tot pe ei de antisemitism.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult