Acasa Cultura-ReligieCultura Otaku Festival 2012: La graniţa dintre real şi fantastic

Otaku Festival 2012: La graniţa dintre real şi fantastic

scris de Laurentiu Banches
945 Afisari

În perioada 26-27 mai, la Universitatea Româno-Americană a avut loc cea de-a VI-a ediţie a Festivalului Otaku din Bucureşti.

Castigatoarea concursului de cosplay individual - Paula Vicol (foto: L.B.-Ziua Veche)

Ediţia din acest an a Festivalului Otaku a adus mai multe premiere pentru iubitorii de cultură japoneză din Capitală şi nu numai, schimbarea locaţiei desfăşurării evenimentului fiind primul dintre acestea. Pentru evenimentul care a avut loc în acest an la Universitatea Româno-Americană, unitatea de învăţământ a pus la dispoziţia organizatorilor 6 săli de clasă, Amfiteatrul, Aula şi cantina, pe holurile instituţiei fiind înstalate diverse standuri, pline cu „bunătăţi” pentru „otaci”, dar şi o alee a artiştilor.

Ediţia din 2012 a Festivalului Otaku, iniţiat în 2006, în scopul promovării culturii contemporane, dar şi tradţionale, a fost dedicată vocaloizilor. Aceştia sunt „artiştii virtuali” creaţi prin intermediul unei aplicaţii software muzicale realizate de Yamaha Corporation. Graţie parteneriatului cu Vocalekt din SUA şi Mikubook din Japonia, publicul român a avut parte de un prim concert virtual fan-made Hatsune Miku în ziua de sâmbătă, înaintea concursului de cosplay individual, al cărui câştigător va avea onoarea de a reprezenta România la EuroCosplay din Londra.

Vocalekt Visions este un grup format din Tempo-P, un compozitor si scriitor de versuri din SUA, si neutrinoP, un compozitor şi inginer de sunet din Romania. Aceştia au pus bazele proiectului în 2011, când au compus împreuna prima lor melodie, ‘Lemon Ice Bar’. Fiind singurii producători de Vocaloid din lume cu licenţa pentru concerte live, în ultima vreme s-au specializat în concerte virtuale de Vocaloid, în care folosesc muzică şi animaţii originale.

Castigatorii concursului de cosplay de grup - Boom Service (foto: L.B.-Ziua Veche)

Capul de afiş al acestei ediţii a Festivalului Otaku 2012 a fost concursul de cosplay individual mai sus amintit, însă înainte de a vorbi despre acesta trebuiesc precizate câteva lucruri despre cosplay. Costume play (scurt cosplay) este o formă de artă  în care participanţii se folosesc de costume şi accesorii pentru a imita un personaj sau a exprima o idee. Printre sursele de inspiraţie cel mai ades folosite de artişti se numără manga, anime, jocurile video şi chiar filmele.

Acest lucru a putut fi observat şi la ediţia din acest an a Otaku festival, unde participanţii au ales îndeosebi să interpreteze personaje de anime-manga, dar şi personaje din jocuri video precum World of Warcraft sau Kingdom Hearts, una din concurente alegând să realizeze un cosplay după un personaj favorit al copilăriei multura dintre noi, prinţesa-războinică Xena, câştigând astfel şi locul al 3-lea în concurs. Marele premiu a fost însă obţinut de Paula Vicol, o obişnuită deja printre fanii acestei arte din România, care cu siguranţa va reprezenta ţara cu brio la Londra, aceasta prezentând la Otaku un cosplay ce s-a încadrat în tematica acestei ediţii a convenţiei, o versiune a vocaloidului Hatsune Miku. Paula a câştigat prin respectarea cu stricteţe a detalilor costumului, dar şi graţie performanţei scenice, costumul permiţându-i să se mişte cu multă libertate pe scena din Aula Universităţii Româno-Americane. Victoria la concursul de cosplay de grup, a revenit unui moment inspirat tot din lumea vocaloizilor, prezentat de trupa „Boom Service”.

Elffi si Calssara in cele doua zile ale Otaku Festival (foto: L.B.-Ziua Veche)

Între membrii juriului concursului de cosplay s-au aflat şi artişti renumiţi la nivel internaţional în acest domeniu, aceasta fiind o altă surpriză făcută posibilă la acestă ediţie fanilor mulţumită revistei Cosplay Gen, care şi-a lansat la Bucureşti cu aceasta ocazie cel de-al 5-lea număr. Astfel, printre cei 5 membrii ai juriului s-au numărat Elffi din Finlanda, Calssara din Germania şi Licorne din Ungaria, care au venit la Bucureşti pregătiţi să consume bateriile aparetelor de fotografiat ale fanilor, care s-au înghesuit să facă poze acestora în costume extrem de detaliate şi bine realizate.

Elffi, care are nu mai puţin de 6 ani de experienţă în domeniul cosplay-urilor s-a arătat plăcut impresionat de nivelul costumelor şi show-ului prezentat de români, declarând însă că nu este un mare fan al costumelor în care nu te poţi mişca cu lejeritate. Acesta a mărturisit că a fost un fan de când era mic al anime-ului şi manga Bleach şi că deşi nu e impresionat de finalul acestuia probabil în viitor urmează să realizeze o versiune „Fullbring” a personajului principal Kurosaki Ichigo, precizând totodătă că pentru a realiza un astfel de costum şi o persoană experimentată asemenea lui are nevoie de 50-60 de ore de lucru.

desen Manga (foto: L.B.-Ziua Veche)

Dar Festivalul Otaku nu înseamnă doar cosplay, iar această ediţie nu a uitat acest „mic” detaliu, astfel că pe lângă worskhop-urile de teatru, machiaj şi cosplay, a oferit iubitorilor de cultură japoneză posibilatate de a îşi etala talentul în desenat manga, în realizarea de bead-art, construirea de obiecte de tip plamo (obiecte din plastic), modelarea în craft foam, dar şi ocazia de a se duela la jocurile video de la Battlekon. De asemenea, în aulă au fost proiectate pe durata festivalului, anime-uri, amv-uri şi filmuleţe tematice, existând ca la fiecare ediţie şi un concurs de amv-uri.

Ediţia din acest an a Otaku Festival cu siguranţă a fost un succes, probabil unul din puţinele minusuri ale acestuia fiind reprezentat de numărul destul de scăzut de cosplay-uri înscrise în concurs la ambele categorii, lucru care însă nu poate fi reproşat organizatorilor, care merită felicitaţi, împreună cu toţi voluntarii prezenţi, pentru munca depusă în zilele de 26 şi 27 mai, dar şi în zilele premergătoare când au avut de muncit la fel de mult.

bead-art (foto: L.B.-Ziua Veche)

Decernarea premilor castigatorilor la Cosplay Individual (foto: L.B.-Ziua Veche)

cateva din "bunatatile" de la otaku festival (foto: L.B.-Ziua Veche)

Cosplay Xena (foto: L.B.-Ziua Veche)

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult