Acasa Cultura-ReligieCultura Prelevare ADN: Basarbii, scoşi din morminte. Slavi, cumani sau români?

Prelevare ADN: Basarbii, scoşi din morminte. Slavi, cumani sau români?

scris de M.A.B.
1.948 Afisari

Noul ministru al Culturii, Puiu Haşotti, contestă o acţiune a Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” de prelevare de ADN de la domnitorii Ţării Româneşti din dinastia Basarabilor.

Prelevare ADN: Basarbii, scoşi din morminte. Ce spune ministrul Culturii

Prelevare ADN: Basarbii, scoşi din morminte. Ce spune ministrul Culturii (foto: oradecluj.oradestiri.ro)

Proiectul GENESIS prevede săpături la Biserica Domnească din Curtea de Argeş, probabil cel mai important loc din ţară pentru epoca medievală timpurie, dar şi în alte situri istorice, precum cele de la mănăstirile de la Cozia, unde este înmormântat Mircea cel Bătrân, care a domnit în perioada 1386 – 1418, Arnota, unde se află rămăşiţele lui Matei Basarab (1632 – 1654), Mănăstirea Dealu de lângă Târgovişte, unde a fost îngropat capul lui Mihai Viteazul (1593 – 1601) şi mănăstirea Curtea de Argeş, unde este înmormântat Radu de la Afumaţi.

Autorizaţia pentru cercetarea arheologică preventivă pentru Biserica Domnească Curtea de Argeş a fost obţinută înaintea mandatului meu de

„Autorizaţia nu stipulează prelevarea de probe ADN, ci doar săpături arheologice preventive. Recoltarea de ADN din osemintele unui voievod, trebuia specificată în autorizaţie. Poate că pentru ştiinţă ar fi importantă prelevarea de ADN, dar din respect pentru ceea ce au reprezentat domnitorii Ţării Româneşti, nu pot fi de acord cu prelevarea de ADN. Este important că aceşti domnitori au marcat istoria naţională şi prea puţin important dacă au avut sau nu o ascendenţă cumară. În calitate de Ministru am dat dispoziţiile necesare pentru a se opri prelevarea de ADN şi pentru a verifica cercetarea ştiinţifică în ansamblul ei”, susţine, într-un comunicat, Puiu Haşotti, ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional.

„Din punctul meu de vedere, important este ce au realizat aceşti domnitori pentru România. Important este că s-au simţit români, iar prelevarea ADN-ului care presupune deshumarea voievozilor este neînsemnată, comparativ cu amprenta pe care aceşti domnitori o au asupra poporului român şi istoriei acestuia”, continuă ministrul Culturii.

Potrivit iniţiatorului demersului, scopul urmărit este obţinerea ADN-ului unor reprezentanţi ai primei dinastii feudale din Ţara Românească, cea a Basarabilor, pentru a se realiza o cercetare ştiinţifică asupra originii lor, scutită de subiectivism, care să pună adevărul istoric în drepturile sale legitime, urmând a se stabili originea Basarabilor, despre care s-a spus că ar fi slavă, cumană sau valahă/ românească.

„Proiectul este amplu şi vizează toţi domnitorii români din ultimii 1500 – 2000 de ani. Primul dintre ei este Vladislav I, cunoscut ca Vlaicu Vodă, din familia Basarabilor, care prin tradiţie îşi are originea în Ţara Românească, potrivit istoricilor, de la Radu Negru. Unii cercetători însă au început să-i atribuie o probabilă origine cumană, un popor originar din Asia. Vrem să punem adevărul istoric în drepturile sale legitime”, a declarat Alexandru Simion, cercetător la Academia Română.

Mormântul lui Vlaicu Vodă, aflat la Biserica Domnească din Curtea de Argeş, a fost deschis joi, după aproape 700 de ani. La deshumarea osemintelor lui Vladislav I, cunoscut ca Vlaicu Vodă, au participat specialişti, parte într-un proiect iniţiat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Mondial (MCPN) în colaborare cu mai multe instituţii ştiinţifice din România. Ulterior, arheologii se vor muta la Mănăstirea Cozia, situată pe Valea Oltului, la mormântul lui Mircea cel Bătrân, şi la Mănăstirea Dealu, de lânga Târgovişte, unde se află capul domnitorului Mihai Viteazul, transmite Mediafax.

Materialele prelevate vor fi studiate în mai multe locuri din România şi din alte ţări. Probele de la Curtea de Argeş vor fi transportate la Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca şi, ulterior, la universităţi din Olanda, Anglia şi Spania.

9 comentarii

Stefan Pop 28-06-2012 - 22:39

Obarsia domnitorului este doar relativ importanta atata vreme cat in Evul Mediu familiile domnitoare nu tineau cont de obarsia etnica decat intr-o oarecare masura. Conceptele de „natiune” si nationalitate in sensul lor modern au aparut tarziu intr-un timp in care si statul incepea sa se defineasca drept „national”.
Familiile Domnitoare europene au prefigurat cu multa vreme inainte conceptul de „european” deoarece prin inrudirile dinastice ele erau „europene” dar conduceau state nationale „in devenire”.

Pkly 28-06-2012 - 22:54

CE TZARA !…Oribil.
Cine a aprobat profanarea mormintelor domnesti-romanesti,unele nedeschise niciodata,si pentru ce ?!
Stiu d-nii profanatori de morminte domnesti-romanesti,ca pe timpul lu’ Mao,in China,s-au apucat sa scotoceasca un mormant al unuia dintre numerosii imparati de-ai lor si au zis G_A_T_A ?! Motivul ?–unul simplu,de neputinta a lor sa conserve inventarul din antecamere locului de ingropaciune,unde materialele textilele si picturile gasite,in contact cu aerul,s-au facut,,scrum”…
Acuma,o intrebare pentru viitorime:–se va proceda la fel si cu ex-Regele Mihaita sa se vada daca este din osul lu’ Carolica II ?! Carcotasii stiu de ce…

Tache 29-06-2012 - 11:19

Interesant ! Ministrul culturii din Romania confirma, in mod indirect, prin frica fata de adevar, originea mongolica a poporului roman.

Deci…..Gingishan se simtea roman….

Romanians !!! Go back to Mongolia !!!!!

remi 29-06-2012 - 12:20

Ba dar timpit mai esti !!!E posibil ca unii conducatori sa fie cu origini asiatice dar poporul roman e de aici de mii de ani.Si ,apropos,stalin nu era rus,hitler nu era german si napoleon nu era francez …Asta inseamna ca nu au fost reprezentativi pt.statele pe care le-au condus?Si rusii,germanii,francezii nu recunosc ca au condus natiunile respective?Obama e corcitura keniano-hawaiana.Zice cineva ca nu-i american?E sti bolnav frate !!!Sau nu esti roman?

Tache 29-06-2012 - 13:05

Excelenta, stimabile, eu nu am facut decat sa observ ce a spus domnul Hasotti si sa-i duc ideile la concluzia logica. Inainte de a se face orice test ADN, domnul Hasotii stie deja originea etnica probabila a domnitorilor. Implicit, din declaratii. Probabil ca a citit prea mult din Neagu Djuvara. Ar fi trebuit sa spuna ca exista considerente religioase care opresc profanarea mormintelor. Panimaisi ?

Romeo2110 29-06-2012 - 12:25

CRESTINII ORODOCSI SUNT INGROPATI PANA LA a 2 a venire a MANTUITORULUI !

PANA ATUNCI MORMINTELE NU TREBUIE DESFACUTE !

PS: Monoteistii necrestini poarta responsabilitatea profanarii mormintelor domnesti !

Pensionaru 01-07-2012 - 22:44

In care Biblie scrie acest lucru ?

Pensionaru 01-07-2012 - 22:35

Nea Tache, le incurci rau. Daca a fost neamt Carol I nu inseamna ca poporul roman este german. Daca a fost Caragea fanariot nu inseamna ca romanii sunt greci. Daca Iliescu este rom evreu nu inseamna ca romanii sunt evrei sau tzigani. Si daca Vladislav a fost slav sau rus nu inseamna ca poporul roman este rus. Si daca Basarab a fost cuman nu inseamna ca suntem mongoloizi. Unii ar trebui sa gandeasca cu ceea ce au in partea superioara a coloanei vertebrale nu cu ce au in partea ei inferioara.
Regula este ca de sute de ani poporul roman nu s-a condus singur ci a fost condus de reprezentanti ai altor popoare dominante in Europa si in lume. Si aceasta regula va dainui cata vreme lumea va dainui.

Pensionaru 01-07-2012 - 22:43

Eu chiar sunt de acord sa se faca ADN-ul. Sa stim cine sunt, pentru ca daca nu au fost neaosi ne-au fost prieteni si au trait si murit pentru aceasta tara. Trebuie sa ne stim prietenii si chiar dusmanii. Prea multa secretomanie comunista. Poate daca ii aflam pe ei ne aflam si noi stramosii pentru ca nu stim mai nimic despre noi. Ba ca suntem daci, ba traci, ba slavi ba cumani, ba latini, ba geti, ba pelasgi, ba indo-europeni(chipurile indieni precum tziganii), etc. Sa stim odata pentru totdeauna de unde venim, ce suntem ca sa stim unde vom ajunge.
Desi il apreciez pe noul Ministru Hasotti, nu cred ca a procedat folositor prin interzicerea analizei ADN. Probabil i s-a ordonat aceasta.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult