Acasa Cultura-ReligieCultura Presa din România se află în cădere liberă

Presa din România se află în cădere liberă

scris de Doru Dragomir
129 Afisari

Bilanţul anului 2011 făcut de organizaţia Active Watch arată că presa din România şi-a pierdut din credibilitate pentru că oferă prea puţnă informaţie relevantă.

foto:ziuaveche.ro

Potrivit raportului Active watch, prezentat de Radio România Actualităţi, în presa din România politizarea excesivă şi pierderea din vedere a mesajului important pentru public au fost principalele probleme din domeniul media de-a lungul anului trecut. Specialiştii de Active Watch avertizează asupra riscului ca aceste probleme să persiste şi în 2012, având în vedere că acesta este un an electoral, iar aproape 50 de televiziuni au depus solicitări de emisie pentru eveniment în acest moment.

Fenomenul cu cel mai puternic impact îl constituie explozia televiziunilor de ştiri pe o piaţă afectată de criza economică şi, deci, şi de o criză a publicităţii.

Răzvan Martin, unul dintre specialiştii care au lucrat la întocmirea raportului privind libertatea presei în România, crede că această tendinţă poate fi uşor înţeleasă analizând profilul oamenilor din spatele acestor televiziuni. Acesta e de părere că faptul că mulţi din proprietarii acestor televiziuni nou apărute pe piaţă sunt apropiaţi de mediul politic, “ridică multe semne privind credibilitatea demersului jurnalistic de acolo”.

Totodată, în 2011, faptul că numeroase publicaţii au fost închise, mai ales în sectorul presei scrisei a făcut ca multe dintre publicaţii să se mute în mediul online. Astfel, numărul de articole publicate pe internet a crescut anul trecut cu 50%.

Pe lângă constrângerile economice şi politice, din raportul Active Watch reiese că jurnaliştii au fost agresaţi, insultaţi şi ameninţaţi în special de către reprezentanţi ai instituţiilor statului. De asemenea, conform unui studiu realizat de organizaţia Reporteri fără Frontiere, România s-a situat în 2011 pe locul 47 în clasamentul mondial al libertăţii presei, pe aceeaşi poziţie cu Statele Unite ale Americii şi Argentina.

1 comentariu

gogu 03-05-2012 - 19:14

e si normal, doar lumea a inceput sa-i vada pe „specialistii” din media, specialisti de tip viespea aia de CTP!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult