Acasa Cultura-ReligieCultura Primăria din Balcic vrea Castelul Reginei Maria

Primăria din Balcic vrea Castelul Reginei Maria

scris de Laurentiu Banches
481 Afisari

Primăria din oraşul bulgar Balcic va trimite o cerere guvernului. după 17 mai. privind revendicarea castelului construit de Regina Maria a României.

Castelul din Balcic (foto:holidayreview.ro)

Potritivt cotidianului bulgar Dnevnik, citat de Agerpres, primăria oraşului Balcic doreşte să primească dreptul de a gestiona complexului castelului construit de Regina Maria în perioada în care Cadrilaterul a aparţinut României. Complexul castelului cuprinde un parc botanic, mai multe vile rezidențiale, o sală a fumatorilor, o pivniță, o mănăstire, un izvor de apă și diverse alte clădiri.

Referitor la acest subiect, ziarul Standart a anunţat că peste 2.000 de localnici s-au strâns, duminică, în centrul oraşului pentru a protesta împotriva deciziei Universităţii din Sofia Sf. Kliment Ohridski de a-i priva pe locuitorii Balcicului de dreptul la acces gratuit la Castel. Locuitorii din Balcic au avertizat că în fiecare zi vor bloca pentru scurt timp intrarea principală spre Castel, iar pe data de 20 mai vor bloca intrarea pentru o zi întreagă.

Castelul Balcic (sau „Dvoreţa” în limba bulgară) este un complex construit în anul 1924 de Regina Maria, integrat cu Grădina Botanică din Balcic, care a trecut în posesia statului bulgar pentru a deveni una din cele mai frumoase destinaţii turistice de pe coasta bulgară a Mării Negre. În anul 2011, Universitatea din Sofia Sf. Kliment Ohridski a recâştigat dreptul de a gestiona Grădina Botanică din Balcic după o dispută îndelungată cu Ministerul Culturii de la Sofia.

În 2010, castelul construit de Regina Maria la Balcic a fost vizitat de 400.000 de persoane, atât cetăţeni bulgari cât şi cetăţeni străini. Cel mai mare număr de vizitatori s-a înregistrat în august, lună în care Castelul de la Balcic a fost vizitat de 160.000 de persoane (40% din totalul pentru 2010).

Printre obiectivele turistice de pe domeniul Castelului din Balcic se numără: Intrarea – Ghereta santinelei, Fântâna de argint, Grădina lui Allah, Vila „Săgeata albastră“, Colțul „Magnolia“, Templul apei, Capela Stella Maris, Izvorul sfânt, Aleea valului albastru, Grădina „Curtea englezească”, Cascada, Tronul Reginei Maria. Vila „Cuibul liniștit”, Grădina „Labirint“ şi altele.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult