Acasa Cultura-ReligieCultura Record mondial: Află ce tablou valorează 120 de milioane de dolari

Record mondial: Află ce tablou valorează 120 de milioane de dolari

scris de Laurentiu Banches
885 Afisari

Pastelul “Ţipătul”, realizat de norvegian Edvard Munch a devenit cea mai scumpă operă de artă după licitaţia casei Sotheby’s de miercuri de la New York.

Edvard Munch - Tipatul (Foto:hollywoodframed.com)

Versiunea tabloului “Ţipătul” pusă în vânzare miercuri la licitaţia de la New York a fost adjudecată de un cumpărător anonim pentru 119,92 de milioane de dolari, după ce timp de 12 minute 7 cumpărători şi-au disputat pictura, estimată la 80 de milioane de dolari, potrivit mediafax. Opera de artă pusă în vânzare miercuri, a fost creată în 1985 de norvegianul Edvard Munch şi este singura din cele patru versiuni ale tabloului “Ţipătul” care era deţinută de un colecţionar particular, Petter Olsen. Celelate trei variante aparţin unor muzee norvegiene, două Muzeului Munch din Oslo şi una Galeriei Naţionale din Oslo.

Petter Olsen, asemenea participanţilor la licitaţie care au izbucnit într-un ropot de aplauze la auzirea veştii ca a fost stabilit un nou record mondial, a fost foarte mulţumit de desfăşurarea acestei licitaţii şi de preţul obţinut. Cu banii încasati, Petter Olsen a spus că va construi un nou muzeu dedicat artistului în Norvegia. Acesta a declarat despre tabloul “Ţipătul” al lui Edvard Munch, care reprezintă un barbat în timp ce tipa, cu mâinile în jurul fetei, având în fundal cerul însângerat al orasului Oslo că: “exprima momentul înfricosator în care omul îsi da seama de impactul său asupra naturii şi de schimbările ireversibile pe care le-a iniţiat, făcând ca această planeta să devină tot mai puţin locuibilă”.

Varianta vândută miercuri seara în cadrul licitatiei de artă impresionistă şi modernă organizată de casa Sotheby’s aparţinea de peste 70 de ani familiei Olsen. Petter Olsen a moşţenit tabloul de la tatăl lui Thomas, vecin, prieten şi protector al lui Munch. Acest tablou are şi o particularitate, el având scris cu litere roşii pe rama sa din lemn de culoare deschisă, poemul care a inspirat aceasta operă, devenită una dintre capodoperele cel mai uşor de recunoscut din lume.

Doar opt opere de arta au depaşit, în trecut, pragul de 80 de milioane de dolari în cadrul unei licitaţii şi niciuna nu a atins suma de 100 de milioane de dolari, ca suma netă în licitaţia efectivă. Precedentul record mondial de pret era deţinut de un tablou de Picasso, „Nu au plateau de sculpteur”, vândut cu 106,4 milioane de dolari (inclusiv taxe) în mai 2010, la sediul casei Christie’s, la New York.

Conform Mediafax, vânzarea operei novergianului Munch a permis casei Sotheby’s să îşi depăşească propriul record, vechi de 22 de ani, pentru o singură seară de licitaţie de artă impresionistă şi modernă, care era de 286,2 milioane de dolari. Miercuri seara, prin vânzarea a 65 dintre cele 76 de loturi propuse la licitaţie, casa Sotheby’s a obţinut suma de 330,56 milioane de dolari.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult