Acasa   ·   Echipa ZiuaVeche.ro   ·   Contact   
Ziuaveche.ro pe Facebook  Ziuaveche.ro pe Twitter  RSS - Ziuaveche.ro  Abonare Newsletter - Ziuaveche.ro
Raport oficial: Încălzirea globală va devasta omenirea până în 2050 | Ce decizii s-au luat la Adunarea generală a Fundației Colegiului Național de Apărare | Marea familie FRFK | 5 motive pentru care rujurile mate sunt cele mai indicate pentru plaja | Mediul de afaceri începe să se rarefieze. Tu cu cine faci business?

Ucraina oficializează “limba moldovenească”

Scris de :     2012-06-06 10:16

Limbile “moldovenească” şi română vor avea statut special în Ucraina, dacă proiectul de lege privind “politica limbii de stat”, adoptat în primă lectură marţi de Parlament, va fi aprobat definitiv, relatează cotidianul Timpul.

Romania si UcrainaProiectul de lege păstrează prevederea prin care limba ucraineană este singura limbă de stat, dar adaugă că pe teritoriul Ucrainei este garantată utilizarea limbilor regionale, care includ limbilemoldovenească”, română, rusă, belarusă, bulgară, armeană, găgăuză, germană, greacă modernă, poloneză, slovacă, maghiară, transmite Mediafax.

În cazul în care legea va fi votată, articolul 11 din proiect va obliga autorităţile locale să publice actele în limba oficială. Pe teritoriul în care sunt utilizate limbile regionale comune însă, actele de guvernare locală sunt publicate în limba naţională sau în limba regională. În plus, în conformitate cu articolul 13 din proiectul de lege, actele de identitate vor fi perfectate în limba oficială şi în una din limbile care au obţinut statut de limbă regională, la solicitarea persoanei.

Articolul 20 din proiectul de lege prevede că cetăţenilor din Ucraina le este garantat dreptul la educaţie în limba naţională şi în limbile regionale. Prevederea se aplică la grădiniţă, şcolile profesionale şi în instituţiile de învăţământ superior.

Potrivit ediţiei electronice a publicaţiei Jurnal de Chişinău, odată ce proiectul va deveni lege, minoritatea naţională din regiunea Cernăuţi va vorbi limba română, iar cea din Odesa – “moldoveneasca”.
Alte stiri din: Cultura Afisari - 187
Recomandarile Editorilor
Comentarii

 
Abonare newsletter
Mai cititi si ...
Intresting articles
auto moto
wierd stories
Science
vacante