Acasa   ·   Echipa ZiuaVeche.ro   ·   Contact    Autentificare
Ziuaveche.ro pe Facebook  Ziuaveche.ro pe Twitter  RSS - Ziuaveche.ro  Abonare Newsletter - Ziuaveche.ro

Ziua Holocaustului, 9 octombrie – Comemorarea victimelor în România

Scris de : L.B.     2012-10-09 12:40     39 comentarii

Ziua de comemorare a victimelor Holocaustului este marcată în România prin mai multe acţiuni organizate mai multe oraşe din ţară  pe 9 octombrie şi în zilele care vor urma.

Ziua Holocaustului, 9 octombrie – Comemorarea victimelor în România cultura

Ziua Holocaustului, 9 octombrie – Comemorarea victimelor în România (foto:uwhillel.org)

La Memorialul Holocaustului din Bucureşti va avea loc o ceremonie comemorativă în amintirea celor peste 250.000 de evrei ucişi după deportarea lor, în 1941, în Transnistria. Preşedintele Federaţiei Comunităţii Evreieşti din România (FCER), Aurel Vainer, a declarat pentru Radio România Actualiăţi că „Holocaustul este mai mult decât uciderea totală, mai mult decât deportarea; este totalitatea măsurilor luate în timp de autorităţile române împotriva evreilor. O discriminare de la cele mai mici lucruri la cele mai grave, şi atunci vorbim de Holocaust în acest sens larg, dar care are momentul definitoriu al începerii deportărilor în Transnistri”

Preşedintele FCER a adăugat că, “din raportul Comisiei Wiesel rezultă că în timpul Holocaustului, datorat regimului lui Antonescu şi trupelor române care au acţionat, au încetat să mai existe 280-380 de mii de evrei, prin deportări în Transnistria”. Holocaustul a fost recunoscut de autorităţile române în 2004, pe baza concluziilor formulate de Comisia specială pentru studierea deportărilor din timpul celui de-al doilea război mondial.

În urma prezentării în parlament a raportului Comisiei, s-a instituit Ziua de comemorare a victimelor Holocaustului, în data de 9 octombrie. Totodată, s-a înfiinţat Institutul Naţional de Studiere a Holocaustului “Elie Wiesel”, aflat sub patronajul Ministerului Culturii, şi s-a construit, în Capitală, Memorialul Holocaustului.

Ministrul pentru relația cu Parlamentul, Dan Şova a anunţat luni, 8 octombrie, printr-un comunicat de presă remis de Agerpres, că „Holocaustul a devenit o bornă de referinţă pentru istoria noastră, a umanităţii. Suntem datori, în faţa memoriei celor care au pierit în această imensă tragedie, să căutăm toate mijloacele prin care să ne asigurăm ca aşa ceva nu va mai fi niciodată posibil, nicăieri în lume.” De asemenea, Şova a enumerat mai multe obiective pe termen mediu şi lung pe care consideră că ar fi utile să fie puse în discuţie şi realizate.

Printe aceastea se numără: Susţinerea Programei de predare a Holocaustului din România – în licee şi facultăţi, astfel încât tinerii din România să fie puşi la curent cu realităţile istorice obiective, pentru ca greşeli de genul celor făcute de mine din necunoaştere să nu mai fie posibile în viitor; susţinerea şi dezvoltarea proiectului ‘Marşul Vieţii’ – În aprilie 2012, o delegaţie de 43 de persoane, elevi din 7 şcoli din Bucureşti, profesori de istorie, echipe TV au participat la Marşul Vieţii, eveniment care are loc în fiecare an la Auschwitz; Susţinerea activă şi fermă, în Parlamentul României, a modificării Legii 107/2006 – conform scrisorii pe care ADL a trimis-o în atenţia domnului premier şi conform propunerilor pe care le vom agrea împreună (subsemnatul este specialist în domeniul juridic) ; Susţinerea unor proiecte online (iniţiate şi dezvoltate de MCA) menite să prezerve memoria culturii evreieşti din România, dar şi Crearea cu ajutorul ADL/MCA şi a Institutului de Cercetare a Holocaustului a unor cursuri permanente care să devină parte din curricula celor care urmează facultăţile de drept, jurnalistică şi istorie, Academia de Politie, Institutul de Magistratură şi alte forme de învăţământ care formează formatori ai noii generaţii. Dan Şova, a adăugat că în această zi „avem nevoie să depăşim diferenţele politice şi să ne asumăm, ca popor, o atitudine marcată de compasiune şi înţelegere.
Alte stiri din: Cultura Afisari - 1,269
Articole similare

Comentarii

Ziuaveche.ro nu-si asuma responsabilitatea juridica pentru parerile exprimate in rubrica "Comentarii"

- comentariile sunt grupate cate 10 per pagina
- cele mai recente sunt afisate ultimele
 1. Cind se celebreaza Marele Holocaust Rosu creat de evreii bolsevici, in care au fost ucisi 120 milioane de oameni in intreaga lume!?

  • PROBABIL TE REFERI LA “EVREII” GHEORGHE GHEORGHIU DEJ SI NICOLAE CEAUSESCU

   • Ma refer la evreii din Rusia care au facut Revolutia evreiasca ”bolsevica” din 1917, din Rusia, 90% din Sovietul Suprem erau evrei, marea majoritate a sefilor Revolutiei din 1917 erau evrei, evreul Trotski a fost comandantul suprem al Armatei Rosii, Djerjinski evreu si el a infintat NKVD eul, serviciul secret evreiesc, ”bolsevic”…

    Evreul Nikolski a infintat Securitatea comunista romaneasca, scroafa Ana Pauker evreica a terorizat ani buni Romania…!

    • hai ca devii plictisitor. o fi asa cum zici tu, evreii au initiat si condus rivolutia din rusia, din naivitate si idealism politic sau din dorinta se razbunare impotriva rusiei tariste, si apoi dezastrul din europa de rasarit si asia. intrebarile care ramin sint:
     1. de ce pravoslavnicul bobor mujic si otodox rus a pus botul la zisele ovreilor si a/s-au (auto) macelarit cit i-au tinut pumnii, munitia si girbaciuli?
     2. de ce s-au gasit idioti din randurile boborului mioritic, cel nascut crestin, intelept si milos, a pus botul si….?

     poate din simplu motiv ca un nebun arunca o piatra in balta si milioane de idioti mor incercind sa o scoata? si dupa aia, in loc sa isi dea palme ca sa se trezeasca din prostie, il intreaba pe nebun de a a aruncat piatra….

     • Tu nu esti geek-a contra esti evreul necinstit, ca multi evrei, care postezi cu nickurile forumistilor!

     • Geek-a-contra e de un milion mai destept decit voi evreiii!!!!!!!!!!

     • Un singur raspuns exista la cele doua intrebari ale tale evreule fals ”geeka-a-contra”, cel mai barbar, salbatic, hot popor din Univers, evreii au instaurat o teroare CUMPLITA, INGROZITOARE SI IN URSS SI IN ROMANIA, si in Europa de Est!!!!!!!!!!!

      FI LINISTIT, fiecare individ, nu conteaza natia, isi ia pedeapsa negresit, CUMPLIT. intr-o noua reincarnare, viata viitoare pe Pamint!!!!!!!

      MARELE HOLOCAUST ROSU INSTAURAT DE EVREI O DATA CU COMUNISMUL A UCIS 120 DE MILIOANE DE OAMENI IN INTREAGA LUME!!!!!!!!

     • Ma refeream la poporul evreu ”bolsevic” EVREU DIN RUSIA, sper ca poporul evreu din Israel sa fie mult mai civilizat, popoarele si indivizii ii judeci dupa faptele lor bune sau rele!

     • bivol turbat, ciu ciu nebunu, Kmerii Rosii in urma cu 30 de ani au ucis sub conducerea lui Pol Pot 3 MILOANE DE OAMENI. Nimeni nu s-a bagat sa opreasca masacrul, oamenii erau ucisi cu miinile legate la spate si li se puneau pungi de nylon in cap, fiind apoi aruncati in apa, fluviile erau pline de cadavre, asta ca fiind economie de gloante. Nimeni nu a oprit masacrul abia dupa citiva ani au intrat trupele vietnameze de i-au terminat pe kmeri. ONU este organizatia mondiala islamica, singurele rezolutii ce au iesit de acolo au fost de condamnari ale Israelului.
      tomi

     • La prima intrebare nu cunosc raspunsul, desi il banuiesc.
      La punctul 2 insa, trebuie spus ca idiotii – cozile de topor – aparuti din randul romanilor, in prima perioada a comunismului, care “au pus botul” erau minoritari fata de tortionarii alogeni (unguri si tigani ca executanti, ovrei ca factori de decizie).
      Varianta si mai scurta este proverbul “padure fara uscaturi nu exista” dar jigodiile venite din afara Romaniei pe baza de tancuri sovietice au insemnat concentrarea puterii represive in mana unui mic grup de oameni (daca perciunatii respectivi pot fi numiti asa) sustinut de diversi oportunisti ncadrati de regula in categoria “codasii satului”.

 2. Pentru Hutu Ciu.
  Ce negru esti!
  Da la ce fugisi din Ruanda?

  • A spune NUMAI ADEVARUL NU INSEAMNA SA FI NEGRU, INSEAMNA SA EXTREM DE LUMINOS, CURAT LA SUFLET!

   ISUS A SPUS CA ADEVARUL E DUHUL SFINT, si ca Pacatul impotriva Adevarului, al Duhului sfint e singurul care UCIDE!!!!!!!!!

 3. Bine că învățăm românii despre Holocaust, o acțiune în care este din ce în ce mai mult acuzată chiar evreimea, prin vârfurile ei, care a vrut să scape de balastul genetic ce lua amploare în rândul populației evreiești !
  În școlile din România trebuie să se învețe mai întâi Istoria adevărată a țării noastre, fără a escamota crimele făcute de comunismul adus , implementat și susținut prin teroare și crimă tocmai de niște evrei. Care se pare că uită de decimarea sistematică a intelectualității românești cu mult mai valoroasă și mai numeroasă decât toți nebelii lor făcuți la comandă !
  Dan Șova cred că nu mai are mult și se taie-mprejur doar pentru a le face pe plac iudeo-masonilor !

  • Romanilor le-a placut comunismul, de aia sunt asa de multi nostalgici dupa aceasta epoca , cand 4 milioane de romani erau membrii PCR, si o multzime de fetze bisericesti din randurile BOR erau securisti si turnatori.De aia nu a fost nicio revolta anti comunista in Romania, asa cum a fost in Ungaria, Cehia, Polonia, Germania de Est, se luptau romanii intre ei ca sa-i cante balade si ode lui Ceasca…te apuca rasul cand il vezi acum pe marele luptator anti comunist CV Tudor…

   • Confundati cu rea credinta termenii si perioadele. Revolta comunista din `54 este contemporana cu Gh Gh Dej, perioada in care ovreii erau la putere in Romania (cu tancurile rusesti in spate) iar marea majoritate a familiilor romanesti aveau cel putin un membru (tata, frate, unchi, bunic) in puscariile comuniste. Revolta din `68 reprezenta inceputul perioadei Ceausiste, moment in care Tovarasu` a fraternizat cu cehii impotriva rusilor, castigand simpatia (si solidaritatea) intregii Romanii si a Occidentului.
    Istoria Romaniei din perioada ceausista cunoaste totusi 2 revolte pe care in mod rau intentionat le treceti sub tacere: Valea Jiului din 1977 si Brasov din 1986.

    • Ereticule vad ca inafara de gramatica unde te dai profesor, dovedesti lipse serioase in cunoasterea datelor istorice, nu numai in date dar si in denaturarea evenimentelor. Revolta ta comunista din 54 a fost de fapt in 1956, deci cam doi ani greseala si se numea revolutia din Budapesta. Ce a avut interventia tancurilor rusesti cu Romania? In 68 s-a numit primavara din Praga si nu chiar a fost serioasa, nu au avut loc lupte, rusii au intrat cu tancurile dar nici pe departe n-a semanat cu luptele grele din Ungaria 56.
     Despre evenimentele din Romania nu ai habar. Au fost actiuni la nivel intre neinsemnat si zero, crede-ma ca stiu mult mai bine ca tine, pe vremea aceea lucram in securitate. Valea Jiului a fost o eliberare de presiune de aburi in mod controlat, sub monitorizarea totala a securitatii.
     La Brasov a fost o explozie de nervi al unui mic grup de oameni intrati in sediul comitetului judetean de partid de unde apucasera sa sparga citeva scaune si sa arunce pe ferestre doua masini de scris. S-au spart trei geamuri. Cam atit in Brasov. Si ce zici de cele de care nu ai habar? Tot din rea vointa, tataie?Te rog sa fi mai amabil cu domnu Ardeleanu,care ca pregatire are cit toata familia ta laolalta. Deci tataie Ereticule de evenimentul din Arad din 1986 nu ai auzit cind un cetatean s-a urcat in turnul primariei din centrul orasului si a inceput sa strige din megafon lozinci anticeausiste. Le-a luat militienilor o ora pina au reusit sa-l coboare. Din acel moment s-a interzis total trecerea pietonilor prin fata si in jurul primariei, circulatia se putea face doar pe strazi laturalnice sau celor care aveau domiciliul in zona. Nu ai auzit de masacrul unui grup de muncitori de la abatorul din Arad din 1979, asa-i? Macelarii de la abator au fost prinsi de militie furind, trecind peste gard o anumita cantitate de carne. Au fost arestati si dusi in temnitele militiei. Echipele de batausi ai militiei au inceput sa-i bata in mod barbar. Macelarii, baieti sanatosi si zdraveni, au incurcat socotelile militiei cind au inteles ca nu au ce pierde si au trecut la contraofensiva spargind capetele ca citiva militieni, rupind oase, mini, picioare. Militienii isi pierdusera capul de groaza si-i impusacara pe toti, adica 7 persoane. Daca nu eara ceva iesit din normal nu stia nimeni de crime, ei ar fi disparut fara urme. Ce era deosebit? Fiul unuia din macelarii aradeni era membru in comitetul central la Bucuresti, si ministru adjunct la ministerul de externe. A aflat de arestarea tatalui sau si de disparitia lui. De indata s-a trimis o echipa speciala la Arad al ministerului de interne. Socotelile militienilor au dat gres, nu au avut habar pe cine impuscasera, si urmarea a fost rapida si simpla, toti cei implicati in eveniment au fost scosi imediat din militie, si redistribiuti pe teitoriul Romaniei, sa nu se mai stie de ei. Daca vrei pot in fiecare zi sa-ti povestesc evenimente de care nu ai habar, dar nu meriti ca esti obraznic. Deci despre ce nu ai habar inseamna rea vointa?? Si acum mars si cere-ti scuze domnului Ardeleanu.
     tomi

     • @ Tomi: “Revolta ta comunista din 54 a fost de fapt in 1956, deci cam doi ani greseala si se numea revolutia din Budapesta.”

      Adevarat. O greseala de tastatura, asemanatoare cu cea in care se pretinde ca au fost 6 milioane, cand in realitate au fost in jur de 350 de mii.
      Cat despre “ce nu ai habar inseamna rea vointa” va atrag atentia ca si miscarea din 77 si cea din 86 sunt de notorietate publica, iar omiterea sau ignorarea lor nu inseamna ca dl. “lup” nu are habar de ele, ci ca se face ca nu au existat pentru simplul fapt ca nu “se pupa” cu teoriile sustinute cu nerusinare si rea intentie pe forum de catre domnia sa.

    • A fost si revolta minerilor de la Motru, din anul 1981, Orasul a fosti inconjurat cu trupe timp de trei zile si s-a tras cu mitraliera (cu trasoare) pe deasupra lui. Vad ca se tine la secret informatia asta si nu s-a facut nici un reportaj la TV.

    • Comunismul in Romania si in celelalte state din Europa de Est nu l-au adus evreii, l-au adus tovarasii care s-au intrunit la Yalta si Malta , si nici unul din ei nu era evreu.
     In primul guvern comunist din Romania, guvernul Groza, din cei 29 de ministrii , numai Pauker era evreica, peste 20 erau romani get-beget, astia v-au rupt kooroo de ati vazut stele verzi…dar dupa aia v-a placut…

     • Minti, Revolutia ”bolsevica” din 1917, din Rusia a fost de fapt evreiasca,, conducatorii ei si majoritatea comisarilor si a Sovietului Suprem au fost evrei!

      Evreii au adus comunismul in Rusia si restul lumii, tot ei au adus si Marele Holocaust Rosu care a ucis 120 milioane de nevinovati in lume!

     • Revolutia bolsevica din 1917 a fost revolutia proletariatului care era subjugat de tzar si de ceilalti nemernici bogati. Ai citit vreodata o carte de istorie rusa, si daca ai citit, e scris acolo ca revolutia a fost evreiasca? Eu am citit, si in toate cartile sunt laudati numai tovarasii Lenin si Stalin, nascuti crestini ortodocsi.Nu e de mirare ca inalte fetze bisericesti din BOR erau de fapt comunisti inversunati…

  • Si eu banuiesc ca evreimea bogata a colaborat cu nazistii la exterminarea evreilor saraci. Ar fi fost prea multi care s-ar fi ocupat cu bisnita si le-ar fi scazut profitul bogatanilor. Se loveau in interese.

   • Evreimea bogata a ajuns la Auschwitz la fel ca ceea saraca, si evreimea bogata din Romania a ajuns la Transnistria la fel ca aia saraci lipiti pamantului.

    • Nu-i adevarat!
     Stiu un evreu foarte bogat din Frankurt am Main care a povestit ca familia lui nu a avut nimic de suferit in timpul lui Hiler pentru ca au mituit pe nazisti!

     • Bai tampitenie cu logica de gandac , Bula a scris – ” eu banuiesc ca evreimea bogata a colaborat cu nazistii la exterminarea evreilor saraci”.
      Ce fel de colaborare e asta cand unul s-a salvat de la moarte numai dupa ce i-a mituit pe criminali?

 4. Eu nu inteleg ce “comemoram” in Romania, atat timp cat Conferinta de la Teheran din 2006 a demonstrat alb pe negru ca povestile ovreiesti sunt doar o afacere cu ciolane imaginare si schelete fictive.

  • Tu ai fost la Teheran? Dar oricum esti o bestie ordinara ereticule, fascismul urla din tine; cind ai venit in Romania, cred ca dupa revolutia din 89 cind a fost o invazie din tarile arabe. De ce nu te intorci acasa, vezi ce placut e in Siria, Assad a omorit de patru ori mai multi sirieni decit au murit in toate razboaiele cu Israelul.Du-te baiatule acasa, esti arab au nevoie de tine acolo sa lupti cu islamistii.
   tomi

   • Inca n-am fost la Teheran, dar este unul dintre obiectivele turistice de pe lista mea. In Romania am venit in sensul ca aici am venit pe lume, intr-o familie de romani autentici, crestini ortodocsi cu multi ani de puscarie politica la activ, unul dintre ei chiar preot si fondator (ziditor) de biserica.
    In alta ordine de idei, vad ca faceti o regretabila confuzie intre Teheran (Iran) si Siria. Iranul (fostul Imperiu Persan) este tara ariana, complet diferita ca structura etnica de tarile arabe. Asemanarea dintre persani si arabi este una de bun simt, in sensul ca ambele tabere recunosc drept cel mai mare pericol la adresa umanitatii spurcaciunile sioniste, dar este cam singura asemanare.
    Cautati macar cateva informatii de baza despre subiect pe internet si – daca nu le considerati suficiente – va rog sa puneti intrebari si am sa va raspund cu placere. Asta ca macar pe viitor sa nu mai faceti afirmatii ridicole de genul “arabii lupta cu islamistii” …

    • Sionismul e miscarea nationala a poporuli evreu, dreptul acestui popor la un stat independent pe o parte din teritoriul stramosesc numit Palestina.Sionismul a fondat un stat modern , democratic , liberal , in care drepturile tuturor cetatenilor sunt respectate pe deplin , indiferent de religie sau nationalitate.Pe cand miscarea nationala araba a fondat 22 de state , in marea lor majoritate dictaturi islamice retardate in care cetatenii se casapesc intre ei cu mare placere…

  • Conferinta de la Teheran a demonstrat o poola…Ce putea sa demonstreze , au iranienii in arhivele lor documente despre Holocaust pe care nu le au germanii, si germanii au milioane de documente , si pe aceste documente s-au bazat toti conducatorii Germaniei de dupa razboi cand au recunoscut Holocaustul.

 5. Trebuie sa fim cuviincioshi in aceasta zi unde se
  memoreaza diisparitia atitor oameni nevinovati cazuti
  prada isteriei care a cuprins Europa acelui timp .
  “Umplerea paharului ” gasindu-i vinovati pe – evreii europeni -
  a fost marea greseala a acelora care erau in functii de decizii
  politice ca nu au gasit calea evitarii acestei catastrofe
  din lumea crestina . Atit de multe stricaciuni au produs razboiul acesta
  incit nici pina acum nu au fost vindecate toate ranile sufletesti
  nu doar a principaleleor victime din timpul razboiului dar ce-a
  urmat dupa cind Europa a ramas impartita in zone de influientza
  ,esticii platind costul acestor nebunii hotarite de cei care
  dirijau din spatele scenei evenimentele lumii ….
  JD-USA

  • Lucrurile acestea dau de bănuit când unei țări cum este România i se impune ca în fiecare școală să fie sărbătorită această sărbătoare nenațională (vezi adresele trimise școlilor de către Inspectoratele școlare)

  • Nu esti autenticul JD!

- comentariile sunt grupate cate 10 per pagina
- cele mai recente sunt afisate ultimele

Comments are closed


ANM: Avertizare Cod Galben de ploi Citeste