Acasa   ·   Echipa ZiuaVeche.ro   ·   Contact   
Ziuaveche.ro pe Facebook  Ziuaveche.ro pe Twitter  RSS - Ziuaveche.ro  Abonare Newsletter - Ziuaveche.ro
Testamentul politic al lui Corneliu Coposu | Iadul de la Institutul Marius Nasta (galerie foto) | Criza de pe piața muncii | Avertisment pentru toți românii care retrag bani de la bancomat | Ce se întâmplă în creierul omului în primele cinci minute după moarte

Ziua Holocaustului, 9 octombrie – Comemorarea victimelor în România

Scris de : L.B.     2012-10-09 12:40

Ziua de comemorare a victimelor Holocaustului este marcată în România prin mai multe acţiuni organizate mai multe oraşe din ţară  pe 9 octombrie şi în zilele care vor urma.

Ziua Holocaustului, 9 octombrie – Comemorarea victimelor în România (foto:uwhillel.org)

La Memorialul Holocaustului din Bucureşti va avea loc o ceremonie comemorativă în amintirea celor peste 250.000 de evrei ucişi după deportarea lor, în 1941, în Transnistria. Preşedintele Federaţiei Comunităţii Evreieşti din România (FCER), Aurel Vainer, a declarat pentru Radio România Actualiăţi că „Holocaustul este mai mult decât uciderea totală, mai mult decât deportarea; este totalitatea măsurilor luate în timp de autorităţile române împotriva evreilor. O discriminare de la cele mai mici lucruri la cele mai grave, şi atunci vorbim de Holocaust în acest sens larg, dar care are momentul definitoriu al începerii deportărilor în Transnistri”

Preşedintele FCER a adăugat că, “din raportul Comisiei Wiesel rezultă că în timpul Holocaustului, datorat regimului lui Antonescu şi trupelor române care au acţionat, au încetat să mai existe 280-380 de mii de evrei, prin deportări în Transnistria”. Holocaustul a fost recunoscut de autorităţile române în 2004, pe baza concluziilor formulate de Comisia specială pentru studierea deportărilor din timpul celui de-al doilea război mondial.

În urma prezentării în parlament a raportului Comisiei, s-a instituit Ziua de comemorare a victimelor Holocaustului, în data de 9 octombrie. Totodată, s-a înfiinţat Institutul Naţional de Studiere a Holocaustului “Elie Wiesel”, aflat sub patronajul Ministerului Culturii, şi s-a construit, în Capitală, Memorialul Holocaustului.

Ministrul pentru relația cu Parlamentul, Dan Şova a anunţat luni, 8 octombrie, printr-un comunicat de presă remis de Agerpres, că „Holocaustul a devenit o bornă de referinţă pentru istoria noastră, a umanităţii. Suntem datori, în faţa memoriei celor care au pierit în această imensă tragedie, să căutăm toate mijloacele prin care să ne asigurăm ca aşa ceva nu va mai fi niciodată posibil, nicăieri în lume.” De asemenea, Şova a enumerat mai multe obiective pe termen mediu şi lung pe care consideră că ar fi utile să fie puse în discuţie şi realizate.

Printe aceastea se numără: Susţinerea Programei de predare a Holocaustului din România – în licee şi facultăţi, astfel încât tinerii din România să fie puşi la curent cu realităţile istorice obiective, pentru ca greşeli de genul celor făcute de mine din necunoaştere să nu mai fie posibile în viitor; susţinerea şi dezvoltarea proiectului ‘Marşul Vieţii’ – În aprilie 2012, o delegaţie de 43 de persoane, elevi din 7 şcoli din Bucureşti, profesori de istorie, echipe TV au participat la Marşul Vieţii, eveniment care are loc în fiecare an la Auschwitz; Susţinerea activă şi fermă, în Parlamentul României, a modificării Legii 107/2006 – conform scrisorii pe care ADL a trimis-o în atenţia domnului premier şi conform propunerilor pe care le vom agrea împreună (subsemnatul este specialist în domeniul juridic) ; Susţinerea unor proiecte online (iniţiate şi dezvoltate de MCA) menite să prezerve memoria culturii evreieşti din România, dar şi Crearea cu ajutorul ADL/MCA şi a Institutului de Cercetare a Holocaustului a unor cursuri permanente care să devină parte din curricula celor care urmează facultăţile de drept, jurnalistică şi istorie, Academia de Politie, Institutul de Magistratură şi alte forme de învăţământ care formează formatori ai noii generaţii. Dan Şova, a adăugat că în această zi „avem nevoie să depăşim diferenţele politice şi să ne asumăm, ca popor, o atitudine marcată de compasiune şi înţelegere.
Alte stiri din: Cultura Afisari - 1,703
Recomandarile Editorilor
Comentarii

 
Abonare newsletter
Mai cititi si ...
Intresting articles
auto moto
wierd stories
Science
vacante