Acasa Cultura-ReligieReligie MESAJUL de Paşte al PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

MESAJUL de Paşte al PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

scris de C.S.
168 Afisari

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), PF Daniel, îndeamnă credincioşii ca de Paşte să aducă bucurie, printr-un cuvânt sau o faptă bună, în casele celor orfani, bolnavi, bătrâni, săraci, îndoliaţi sau singuri şi să nu îi uite nici pe românii care trăiesc în străinătate.

MESAJUL de Paşte al PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

„Cu prilejul sărbătorii Învierii Domnului, vă îndemnăm să aduceţi, prin cuvânt şi faptă bună, bucurie în casele celor orfani, bolnavi, bătrâni, săraci, îndoliaţi şi singuri, ca să simtă că iubirea jertfelnică a lui Hristos Cel răstignit şi înviat pentru mântuirea lumii este izvor de lumină, de pace şi de bucurie. Să nu uităm nici pe românii care se află printre străini, departe de Patrie”, spune Patriarhul, în Pastorala de Paşte.

PF Daniel vorbeşte în Pastorală şi despre faptul că 2014 este, pentru BOR, Anul comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni, arătând că „există o legătură duhovnicească adâncă între iubirea jertfelnică a lui Hristos pentru umanitate, celebrată în Sfânta Euharistie, şi iubirea jertfelnică a Martirilor sau a Mucenicilor pentru Hristos”.

„Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat anul 2014 ca fiind Anul omagial al Sfintei Spovedanii şi al Sfintei Împărtăşanii, precum şi Anul comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni, înţelegând că există o legătură duhovnicească adâncă între iubirea jertfelnică a lui Hristos pentru umanitate, celebrată în Sfânta Euharistie, şi iubirea jertfelnică a Martirilor sau a Mucenicilor pentru Hristos, cinstită în slujbele de pomenire a acestora de către Biserică. În ambele se vede taina Crucii şi Învierii lui Hristos, Biruitorul păcatului, al iadului şi al morţii, Care dăruieşte lumii mântuire şi viaţă veşnică”, mai spune PF Daniel, în Pastorală.

În continuare, Patriarhul explică faptul că Biserica arată martirilor o cinstire deosebită, jertfa şi demnitatea lor fiind mult admirate şi preţuite încă din primele veacuri.

„Osemintele lor au fost adunate şi păstrate cu multă evlavie şi cu un deosebit respect, devenind sfinte moaşte. Mormintele lor au fost îngrijite şi preţuite. Pe aceste morminte au fost ridicate biserici, care au devenit loc de pelerinaj. Ziua morţii lor este socotită zi de naştere la viaţa cerească, veşnică. De aceea, această zi este aniversată sau comemorată cu multă evlavie. Lor li s-au fixat zile de pomenire, individuală şi comună, în calendar, li se adresează rugăciuni şi cântări de laudă prin slujbe alcătuite de Biserică. Scriitorii şi Părinţii Bisericii din primele veacuri, ca Tertulian, Clement Alexandrinul, Origen, Ipolit, Sfântul Ciprian al Cartaginei, Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie Teologul, Sfântul Efrem Sirul şi Sfântul Ioan Gură de Aur, au elogiat demnitatea martirilor în cuvinte de o rară frumuseţe. Între martirii creştini români din timpul îndelungatei stăpâniri otomane, numărăm în mod deosebit pe Sfântul Voievod Martir Constantin Brâncoveanu şi pe cei patru fii ai săi, Constantin, Ştefan, Radu şi Matei, dimpreună cu Sfetnicul Ianache. Ei au fost condamnaţi la moarte şi ucişi prin decapitare la Constantinopol, în ziua de 15 august, anul 1714, mărturisind credinţa lor în Hristos cu demnitate şi jertfelnicie. Preţuind jertfa lor martirică, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, în şedinţa sa din 19-20 iunie 1992, ca ei să fie înscrişi în calendarul Bisericii în rândul Sfinţilor Martiri, cu data de prăznuire în ziua de 16 august”, spune PF Daniel.

Mai mult, arată Patriarhul, în Biserica Ortodoxă, când se sfinţeşte o biserică nouă, în piciorul Sfintei Mese din Sfântul Altar şi în Sfântul Antimis sunt depuse numai moaşte de martir, iar toţi Sfinţii Martiri sunt pomeniţi împreună în mod deosebit în Duminica Ortodoxiei şi în Duminica Tuturor Sfinţilor.

În finalul Pastoralei, PF Daniel urează tuturor pace, bucurie, sănătate şi mântuire, încheind cu tradiţionalul salut „Hristos a înviat!”: „Ne rugăm lui Dumnezeu ca Sfintele Sărbători de Paşti să vă aducă tuturor pace şi bucurie, sănătate şi mântuire, adresându-vă totodată salutul pascal: Hristos a înviat!”.

1 comentariu

UnUL 18-04-2014 - 16:44

DE PAȘTI, NEICĂ, DE PAȘTI : CORECT CUVÂNTUL SE FOLOSEȘTE DOAR LA PLURAL.
Și mărturisesc sincer că nu mă prea interesează ce spune Preanefericitul ăsta.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS