Acasa   ·   Echipa ZiuaVeche.ro   ·   Contact   
Ziuaveche.ro pe Facebook  Ziuaveche.ro pe Twitter  RSS - Ziuaveche.ro  Abonare Newsletter - Ziuaveche.ro
Raport oficial: Încălzirea globală va devasta omenirea până în 2050 | Ce decizii s-au luat la Adunarea generală a Fundației Colegiului Național de Apărare | Marea familie FRFK | 5 motive pentru care rujurile mate sunt cele mai indicate pentru plaja | Mediul de afaceri începe să se rarefieze. Tu cu cine faci business?

Se pregăteşte Isărescu să părăsească BNR ?

Scris de :     2013-05-23 18:22

Delăsarea şi lipsa de perseverenţă, des întâlnite “pe malurile Dâmboviţei”, există şi în rândul angajaţilor BNR, spune Mugur Isărescu, arătând că generaţia pe care o reprezintă, aflată în prag de pensionare, trebuie să facă loc tinerilor şi are datoria, “pe ultima sută”, să formeze noii lideri.

Mugur Isarescu

“Acţionăm într-un mediu românesc şi mediul ăsta îşi spune cuvântul. Delăsarea apare la noi, indolenţa, una din marile pacoste ale comportamentului în această ţară, lucrul neterminat îl vezi în România pe la toate colţurile. Perseverenţa insuficientă, ca să nu zic altfel. Sunt delicat, de fapt, iarăşi legat de delăsare şi lipsa de perseverenţă, nu este calitatea primordială pe malurile Dâmboviţei. Nu pot să spun că în această instituţie ele nu există. Simt şi eu, fiind conducător, îţi trebuie metode diverse, ba să-i zgudui, ba să-i mai stimulezi, ba să-i mai ironizezi câteodată. Nu există o metodă uşoară de a împinge lucrurile înainte”, a declarat joi guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu la seminarul “Cultura instituţională – element cheie în susţinerea performanţei” organizat de BNR.

Isărescu spune că la banca centrală se încearcă înlocuirea metodei după zicala “meseria se fură” cu metoda “dacă nu ştii, te învăţ, dacă nu poţi, te ajut, dacă nu vrei, te conving, dacă nu, te dau afară”. “Sau cu uşoară adaptare, de exemplu, dacă nu ştii te perfecţionezi sau te perfecţionez. Dacă nu poţi, îţi ofer îndrumare, dacă nu vrei te evaluez şi te salarizez în consecinţă”, a completat Isărescu.

O altă direcţie de acţiune este alinierea cadrului şi politicii interne pentru a îndrepta instituţia spre o cultură de tip deschis, precum alte bănci centrale din lume, care sunt în general relativ deschise, discrete, vigilente şi profesioniste. BNR va implementa, cu ajutorul unei firme specializate, un nou sistem de salarizare, promovare şi evaluare a competenţelor salariaţilor.Am mai încercat acum vreo 10 ani, dar nu a prea mers. S-a făcut o jumătate de pas înainte, dar multe rigidităţi. Sperăm ca acum lucrurile să fie mai bine pregătite“, a spus Isărescu.

Guvernatorul BNR este de părere că noii angajaţi trebuie selectaţi cu grijă, dar nu cu examene “tipicariste”, ci în urma unei evaluări mai generale şi a unei discuţii din care să reiasă dacă acel candidat îmbrăţişează valorile instituţiei. Isărescu a menţionat că înclină spre o asemenea abordare şi datorită faptului că a continuat cu profesia de dascăl şi a menţinut legătura cu studenţii.

Totodată, salariaţii trebuie evaluaţi în funcţie de performanţă, de integritatea morală şi loialitatea faţă de instituţie, iar conducătorii promovaţi trebuie să-şi adapteze comportamentul pentru a îndeplini obiectivele instituţiei, dar menţinând în acelaşi timp un climat de lucru motivator. Zbiri, oameni nervoşi, care nu au încredere în ceilalţi, care să îşi arate numai superioritatea profesională nu sunt bineveniţi. Este o altă manieră de a discuta cu subalternii, care cred că are mult mai mare eficienţă decât, să numesc aşa, terorist de serviciu. Asta nu înseamnă nici relaxare, nici îngăduinţă exagerată. Recompensarea şi promovarea să fie realizate prin raportare directă la performanţă“, a mai spus Isărescu.

Amintind că profesioniştii din generaţia lui se pensionează rând pe rând, şeful băncii centrale pledează pentru un schimb de ştafetă, să se lase loc celor tineri, şi afirmă că este chiar de datoria vechii generaţii să-i formeze pe aceştia ca lideri.

Generaţia mea se apropie de pensionare, mă despart de foşti colegi. Uneori, nu neapărat cu lacrimi în ochi, dar cu nostalgia anilor care au trecut. Sunt oameni cu care am plecat la drum în ’90, se pensionează rând pe rând şi trebuie să facem loc tineretului. Este chiar de datoria noastră, pe ultima sută de metri, să îi formăm pe aceşti noi lideri, să le dezvoltăm spiritul de conducere”, a mai spus guvernatorul BNR.

Credeţi că se pregăteşte Mugur Isărescu să se retragă de la conducerea BNR ?

Cine credeţi că va fi viitorul guvernator al BNR ?

Va intra Mugur Isărescu în politică şi va candida la funcţia de preşedinte al României ?
Alte stiri din: Dezbateri Afisari - 734
Recomandarile Editorilor
Comentarii

Intresting articles
auto moto
wierd stories
Science
vacante