Acasa   ·   Echipa ZiuaVeche.ro   ·   Contact   
Ziuaveche.ro pe Facebook  Ziuaveche.ro pe Twitter  RSS - Ziuaveche.ro  Abonare Newsletter - Ziuaveche.ro
Un bilanț triumfalist al unei instituții compromise | Cum funcţionează sutienul inteligent | 662 de imitatori ai lui Charlie Chaplin (foto) | Poșta Română: cărți poștale personalizate direct de pe telefon | Armata britanică trimite Typhoon-ul în România

Când vine cutremurul cel mare

Scris de :     2012-01-13 19:23

Apariţia unui cutremur cu magnitudinea peste 7 grade în 2012 este puţin probabilă, a declarat într-un interviu acordat Agerpres, preşedintele Institutului Naţional de Fizică a Pământului (INFP), Mircea Radulian. 

Când vine cutremurul cel mare intalnirile zv ‘Când abordăm acest subiect (previzionarea cutremurelor – n.r.) trebuie să fim atenţi că ne referim la predicţii, la prognoze, care au caracter statistic. Spunem că există o probabilitate, se poate produce, dar la fel de bine pe poate să nu se producă. Pentru zona Vrancea, care este cea mai critică zonă seismică din România, nu ne aşteptăm la ceva deosebit în particular pentru 2012. Dar trebuie să se înţeleagă că acest lucru înseamnă că este puţin probabilă apariţia unui cutremur cu magnitudinea peste 7. Zona Vrancea are o activitate cu o anumită rată şi distribuţie a cutremurelor, nu putem spune că nu ne aşteptăm la nimic, mai ales la cutremurele mici şi moderate’, a afirmat cercetătorul ştiinţific Mircea Radulian.

Când vine cutremurul cel mare intalnirile zv

Mircea Radulian

 Preşedintele INFP a precizat că în zona Vrancea este ‘destul de posibil’ să se producă un cutremur cu magnitudinea între 5 şi 6 grade. ‘Pentru zona Vrancea, este destul de posibil să apară şi un cutremur cu o magnitudine între 5 şi 6 grade, sau în jur de 5 grade. Aceste cutremure apar cu o anumită frecvenţă la 2-5 ani. Dar nici acest lucru nu e sigur. Dacă vorbim de un cutremur de 7 grade, teoretic vorbind, poate apărea. Probabilitatea este totuşi mică şi nu mă aştept să apară în 2012 şi nu este cazul să se creeze panică inutilă. La fel am fi spus şi anul trecut. Cutremurele nu apar regulat, la 20 – 30 de ani. Ele pot apărea grupat la intervale mai mici de timp sau la intervale mai mari. Toate datele de până acum sunt insuficiente pentru a determina apariţia unui cutremur. Neştiind foarte bine ce se întâmplă, este dificil să previzionezi un cutremur mare. Dovada este cutremurele din Sumatra, Chile, Japonia, pe care nimeni nu le-a putut prezice’, a menţionat acesta, întrebat despre cutremurele frecvente din România, de la începutul anului 2012. De asemenea, cercetătorul ştiinţific a explicat că în România pot apărea cutremure de 6,4 – 6,5 grade în zona Făgăraş, periodicitatea acestora neputând fi, însă, clar determinată.

‘Fiecare zonă seismică are o anumită desfăşurare a ei în timp, chiar dacă este foarte complexă. E greu de spus că următorul cutremur vine la 20 – 30 de ani. Dar pot spune că rata de repetabilitate aproximativă ar putea fi determinată. În Japonia pot apărea cutremure devastatoare la câţiva ani. Pentru România, este o zonă în afară de Vrancea, şi anume Făgăraş. Acolo sunt cutremure şi de 6,4 – 6,5 grade. Sunt 4 – 5 cutremure peste 6 grade, care au apărut la intervale de 80 – 100 de ani. Ultimul a fost în 1916. Aceste intervale – 100 de ani, 400 de ani, sunt statistice, aproximative. Nu este exclus să apară şi la 200 de ani. Vrancea are o anumită constanţă faţă de celelalte zone. Cu cât trece timpul, şansele să vină un cutremur mai mare cresc’, a declarat oficialul INFP.
Alte stiri din: Intalnirile ZV Afisari - 2,152
Recomandarile Editorilor
Comentarii

decebal tower
birouri zona decebal
apartamente zona decebal
apartamente lux unirii
apartamente de lux unirii
apartamente 2015 unirii
apartamente noi 2015 unirii
birouri noi 2015 unirii