Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roReportaj ANALIZĂ. Ponta candidat la prezidenţiale, moarte politică totală

ANALIZĂ. Ponta candidat la prezidenţiale, moarte politică totală

scris de Matei Iliescu
1.076 Afisari

Indiferent de presiunea venită dinspre teritoriu, ameninţările greilor PSD sau chiar insistenţele locotenenţilor săi, Victor Ponta ştie, cu precizie, că o candidatură la prezidenţialele din 2014 înseamnă moarte politică totală.

Dacă analizăm demersurile concrete, faptele şi omitem sistematic scenariile sau părerile  spectaculoase, observăm că atât Ponta cât şi Antonescu, ca jucători politici actuali şi de anvergură, sunt legaţi ombilical, ei fiind exclusiv produsul USL. Fără USL, nici Ponta şi nici Crin nu ar fi fost ceea ce sunt astăzi. Proiectul USL a fost constituit pentru o singură ţintă: înlăturarea lui Traian Băsescu de la putere. În acest plan paşii sunt următorii: câştigarea alegerilor (căpătarea puterii locale şi parlamentare), Victor Ponta premier şi Crin Antonescu preşedinte.

Prohodul USL şi ruperea iminentă, inevitabilă se tot invocă încă din 2011 încoace. Şi iată că acest vehicul politic nu doar că nu a capotat înainte de termen şi nici nu a obţinut 38% la alegerile parlamentare, ba chiar e vioi în continuare şi şi-a atins toate ţintele. O fi o coincidenţă, un concurs de factori sau am putea lua în considerare că USL este un produs politic foarte inteligent. La fel cum şi Alianţa D.A. în 2004 a fost un produs politic inteligent.

În 2011, 2012 moartea înainte de termen a USL era previzionată de premierul Boc, Elena Udrea şi alţi apropiaţi ai PDL, din ministere sau din presă. Acum, iminenta rupere a USL este promovată, din primăvară, de alte personaje care, după pasul lateral făcut de prima gardă a PDL, consideră, în mod naiv, că li se cuvine primul eşalon al politicii, deşi n-au niciun fel de valoare politică reală.

Paradoxal, singurul care a luat în serios această alianţă, înţelegând că nu e o glumiţă, este Traian Băsescu. Asta, deşi toţi cei care gravitau în jurul său n-au contenit cu o abordare superficială. Fie că vorbim de comunicatorii guvernării Boc sau, mai nou, de MRU, intelectualii de la Mişcarea Populară, echipa Chiliman şi Pavelescu, care vor repeta, pe tot parcursul anului 2014, fără o argumentare sistemică ruperea USL şi alungarea PNL de la putere de către PSD.

Niciodată Băsescu n-a făcut pronosticuri, că la vară, la toamnă şi nici nu l-am auzind spunând că “USL nu trece iarna”, “USL nu prinde primăvara”. Asta fiindcă Băsescu, ştie cu precizie diferenţa între jocurile din underground şi circul de la suprafaţă, emanat în spaţiul public, de cele mai multe ori ele fiind croite antagonic.

Revenind la USL, în mod normal, acest produs politic nu va capota cel puţin până după alegerile prezidenţiale din 2014, adică până când nu îşi va atinge scopul pentru care a fost creat. Iar dacă în privinţa lui Crin Antonescu tendinţele sunt predictibile, el fiind principalul beneficiar al ne-ruperii USL, se poate observa că nici Victor Ponta nu are nici un interes real de  a provoca o ruptură, el fiind marele pierzător, într-un asemenea scenariu.

Singura logică a ruperii USL de către Victor Ponta este candidatura sa la prezidenţiale şi obţinerea puterii politice totale de către PSD. Însă acest demers înseamnă moarte politică totală pentru Victor Ponta, un om care la doar 41 de ani, a ajuns premier şi preşedinte al celui mai mare partid din România. Iată motivele:

Candidatura sa la prezidenţiale, indiferent de modul în care va fi ambalată şi argumentată constituie un adevărat act de trădare la adresa lui Crin Antonescu. Cu aşa o “zestre” Victor Ponta îşi închide orice posibilitate de colaborare politică viitoare.

Şi el se află abia la începutul carierei sale politice de prim rang. Iar aritmetica politica românească arată clar că nu se poate guverna fără parteneriate, fără coaliţii (formale sau informale) de cel puţin două partide. Victor Ponta ar putea ajunge la fel de singur şi izolat politic ca Traian Băsescu, în ultimii ani. Personajul cheie al politicii noastre din ultimul deceniu şi care după toate jocurile pe care le-a făcut, ghidat exclusiv după principiul machiavelic că “în politică nu este loc de morală” nu a mai reuşit să încheie nici un fel de parteneriate, în cel de-al doilea mandat, fiindcă nimeni nu a mai avut bază pe angajamentele sale politice asumate. Tocmai statutul lui Traian Băsescu, de persoană complet nefrecventabilă, a determinat leadership-ul PNL să refuze toate ofertele lui Băsescu de a intra la guvernare alături de PDL în 2011. Ba chiar, se vehicula pe surse, că Preşedintele le-ar fi oferit până şi funcţia de premier, cu condiţia să îl aleagă el pe liberalul ce ar fi ocupat-o. Iar din interiorul PNL au fost mulţi care au agreat oferta Preşedintelui, mai puţin Crin, care a impus păstrarea angajamentului USL. Ori dacă Traian Băsescu nu ar fi avut statutul de om politic care şi-a trădat partenerii şi liberalii ar fi intrat atunci la guvernare, e lesne de imaginat, că evoluţiile politice româneşti ar fi luat o cu totul altă turnură, nu se ştie dacă PSD ar mai fi fost astăzi la guvernare, Victor Ponta premier şi nici nu ar mai fi obţinut proporţia actuală de parlamentari şi aleşi locali. În paralel, nici PDL nu ar mai suferit dezastrul din 2012.

Dar cu toate astea, fiind totuşi în opoziţie, PNL-ul condus de Crin Antonescu nu a trădat parteneriatul cu PSD, deşi, repet, pentru PNL situaţia din scenariul de mai sus nu ar fi fost mai dezavantajoasă decât cea în care se află acum.

În aceste condiţii, trădarea lui Victor Ponta după ce a declarat de sute de ori că îl susţine necondiţionat pe Crin Antonescu la prezidenţiale, mai ales după ce a ajuns premier ca urmare a proiectului USL, ar echivala cu un stigmat de care tânărul om politic Victor Ponta nu ar mai putea scăpa.

Chiar dacă şi-ar asuma toate riscurile şi implicaţii ce decurg din trădarea lui Crin Antonescu, Victor Ponta va pierde alegerile prezidenţiale.

Eventualitatea câştigării Cotroceni-ului de către PSD, la care se adaugă majoritatea parlamentară pe care deja o au, din ambele rezultând un social-democrat şi la Palatul Victoria, ar însemna concentrarea întregii puteri politice din România în jurul unui singur pol. În mod instantaneu, la o astfel de variantă se vor opune la unison toate entităţile de putere, atât din ţară cât şi dinspre aliaţii internaţionali, întrucât constituie un atentat grav la adresa consolidării democraţiei din ţara noastră, încă insuficient sedimentată.

Apoi, istoria postdecembristă ne arată destul de clar că electoratul are o aversiune aproape mistică la candidaţii PSD pentru preşedinţie. Atitudinea fiind aproape la polul opus când vine vorba despre un premier dat de PSD. Dar în ceea ce priveşte “candidatul roşu”, ultimele două runde de alegeri au demonstrat că indiferent de capacitatea structurii teritoriale, resursele avute la dispoziţie sau alte pârghii de putere, acestea nu sunt suficiente pentru a combate sinergia generată de panica unui eventual şef de stat PSD. Victor Ponta ştie aceste detalii şi numai o motivaţie absconsă, aproape ocultă, l-ar putea împinge într-un asemenea joc în care eşecul este unul total.

Există o singură variantă în care USL s-ar putea rupe înainte de vreme, cea în care dinspre Traian Băsescu şi toate partidele non-USL apare un candidat destul de puternic care ar reuşi să bipolarizeze alegerile prezidenţiale, în tandem cu Crin Antonescu. Scenariu în care s-ar repeta jocul din 2004 când, deşi cu o structură teritorială impresionantă şi sprijin masiv din toate părţile, Adrian Năstase a pierdut tocmai fiindcă Traian Băsescu a reuşit bipolarizarea cursei electorale, fapt ce i-a permis o poziţie de paritate competiţională cu „uriaşul Adrian Năstase”. Un fenomen invers celui din 2004 s-a produs în anul 2000 când Mugur Isărescu, candidatul dreptei, nu a fost în stare să bipolarizeze cursa electorale, iar în turul doi a ajuns, în mod surprinzător pentru publicul larg, Vadim Tudor.

Astfel, cu Crin Antonescu candidatul USL din 2014, pe partea cealaltă a scenei politice, PDL şi/sau toate partidele de dreapta ar putea propulsa în turul doi al alegerilor prezidenţiale un candidat cu şanse reale de succes, doar dacă vor reuşi să îl plaseze pe Crin Antonescu în postura de „candidat roşu”, reprezentatul unei structuri dominate de PSD, moguli şi baroni locali. Un fel de “Geoană reloaded”. Situaţie care ar re-aprinde o componentă importantă din electorat care se mobilizează împotriva a tot ceea ce înseamnă FSN, securişti, Iliescu şi PSD. Dar pentru această opţiune strategică Crin Antonescu trebuia lipit, la nivelul comunicării, publice de PSD. Însă tocmai împotriva acestui  scenariu se pare că s-a asigurat Crin, încă de la pactul de coabitare, urmat de scandalul numirii doamnei Kovesi la DNA, apoi Roşia Montană şi alte atitudini de disidenţă clară prin care să ilustreze că se disociază cât mai evident de PSD şi Victor Ponta.

30 comentarii

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 14-11-2013 - 13:01

Ce-i Don Matteo ,

Contagiune mediatica pe bani !
Esti in …transa;

gelu says:
November 14, 2013 at 10:06 am

Tinand cont de adevaratul CV al Escrocului National No.1, Traian Basinescu are o avere de cel putin cateva sute de milioane dolari dosita in paradisurile fiscale. Un CV care arata cam asa, eu l-am scris la repezeala din memorie cu foarte multe omisiuni si poate unele inavertente. CV care trebuie documentat foarte bine si extins si la procurorii si judecatorii care l-au albit in dosarele lui penale impreuna cu posturile pe care au fost numiti acestia dupa ce l-au salvat de inchisoare. CV de mare hot, pungas si escroc al presedintelui Traian Basescu: 1. Ca capitan de nava castiga din buf, bisnita cu blugi, cafea, alcoolice si alte cele un milion de lei. 2. In 1981 incendiaza portul Rouen in timpul descarcarii nevei Arges de naftalina la terminalul Shell de France. 3. Ca Sef de Agentie economica la Anvers in 1989 este chemat in tara deoarece a falsificat nota de plata, pentru repararea unei nave Zimnicea aflata in tranzit in acest port, umfland nota cu 300.000 de franci belgieni. 4. Ca adjunct la Ministerul Transportului implicat in dosarul Flota prin vanzarea mineralierelor pe 1 dolar bucata, prejudiciu adus statului fiind astfle de 300 de milioane de dolari. 5. Este este implicat in plata a milioane de dolari pentru reparatia navei Crisana condusa de Mircea Basescu in Japonia in 1991, nava care sosita in tara a luat foc subit pentru a se sterge astfel urmele reparatiilor fictive s-a notei de plata umflate la greu. 6. Este implicat in destructurarea CFR si vinderea la fiare vechi a mii de vagoane de cale ferata si sute de locomotive diesel-electrice. B/ 7. Este implicat in atribuirea contractelor grase baietilor destepti ce lucreaza in ramura transporturilor auto si asfaltarilor de drumuri. 8. Ca Primar la Capitala isi angajaza cele doua fiice la firma Luxten pe mii de euro pe luna, firma care avea contracte cu Primaria. 9. O inzestreaza pe Udrea cu parcarile Dali. 10. Isi aproba singur o locuinta vila din Mihaileanu pe care-o cumpara mai tarziu la pret mult, mult sub pretul pietei. 12. Primeste mita mascata sub forma de terenuri si o masina Mercedes de la asfaltatorul Casuneanu. 13. Ii atribuie lui Costică Costanda o suprafata de mii de metri patrati din parcul Bordei in 2003. 14. Plateste fara forme legale 1,1 milioane de euro unei firme ce deruleaza lucrarile de constructie a Podului Basarab. 15. Retrocedeaza pe baza actelor false in 2001 spatiul comercial Ciclop din buricul Bucurestului. 16. Da aprobari ilegale pentru inceperea constructiei La Plaza de langa catedrala Sfantul Iosif. 17. Aproba ca Popoviciu sa intre in posesia a sute de hectare aflate in propietatea Facultatii de Agronomie. 18. Ca Presedinte este implicat in dosarul Arlo primind mita de 4 milioane de dolari de la rusi. 19. O face pe inculta EBA euro parlamentar cu ajutorul PDL . 20. Fiica sa Ioana primeste mita masacata de la Popoviciul un apartament de 1 milion de dolari. …. Asa ca d-lor ziaristi de investigatii din mass-media romaneasca nebasisti preluati ideea, cizelati-o si detaliati-o concis si la obiect scriind in final istoria adevaratei activitati infractionale a marelui escroc, Traian Basescu, cu rezumatul tuturor faptelor penale in care acesta canalie perfecta a fost si este implicata.

UnUL 14-11-2013 - 13:05

You must got an obsession, Ioane” (mai știi bancul?)
În plus, iar nu pui ghilimele și nu dai sursa (adică cine e tontul de Gelu Anonimus).

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 14-11-2013 - 13:19

…RETRO GRADAT !
J o c i ,in a l t a L i g a !
cu …alde k k t f i n d er, pro’S tache (tooooooooot Warrza a la C l u J )
Recomand , in acest sens, ca PORTARUL de la UBB Cluj sa fie
Transferat , (Evident pina la primele semne de insanatosire, sa beneficieze , de un….M E N I U de C R U T Z A R E din partea distinsului domn rector POP si a ….bloggerasilor de pe FORUM )

pathfinder 14-11-2013 - 13:24

@parapanta idioata
Ti-am zis sa nu ma mai pomenesti nulitate!

Tu nu ai cum sa retrogradezi pentru ca esti in liga cea mai de jos.
Adicatelea, pe intelesul tau, mai jos nu se poate!
Dapai … sa retrogradezi pe altii.

Baietel…

urbos 14-11-2013 - 13:37

Aha, „baietel”… si cand iti zic ca te dai cu ruj iti sare tandara, otreapa mica.

pathfinder 14-11-2013 - 13:44

Hai sa lamuresc boul forumului:

//–––––––––––––––––––––––––––
@parapanta
Revin.
haizla?!?
Asta in ce limba este parapanta?
In afara de postarile tale (vreo cinci la numar) n-am auzit de asa cuvant.

Am gasit insa doua folosiri interesante:
1. Baietel spune: 24 iulie 2010 la 0:16
Dl. ginere a trait bine pe vremea socrului. Gospodaria Partidului aproviziona cu toate nomenclatura. Iar tovarasi aveau videouri si parabololicili, ascunse in camera, sa nu vada prostimea. Batranul cizmar avea cinematograful lui, filmili lui, si la haizla avea robinetili di aur.

2. Baietel says: iulie 6, 2010 at 2:45 am
@nyomoricu mit love: CULTURA ta, pare substantiala si profunda cu inspiratie probabila de closet comunal, nici nu are rost sa-ti explice cineva ca nea ALECU nu a scris la gazeta de perete care intradevar pare nec plus ultra pt. o …valoare ca tine. HAI ,mars la haizla, ca nici apa trasa nu o meriti…

CAREVASAZICA 🙂

Tu esti Baietel pe site-urile:
1. insolent.ro
2. alecuracoviceanu.ro

Si unde ai mai fi tu… 🙂

Aici esti print Parpanghel!!!

HAHAHAHAHAHAHA
//–––––––––––––––––––––––––––
https://www.ziuaveche.ro/business-2/economic/solu%C8%9Bia-lui-b%C7%8Esescu-pentru-evitarea-m%C7%8Eririi-taxelor-%C8%99i-impozitelor-196351.html

BOULE!

pathfinder 14-11-2013 - 14:14

Mail boule.
Ti-am mai zis.
Nu mai atribui altora propriile obsesii!!!

pathfinder 14-11-2013 - 20:08

Pare ca vorbesc cu mine insumi.
Au taiat postarea nerusinata a urbosului…

UnUL 14-11-2013 - 20:28

Așa am păți și eu, domnule Pathfinder. Ce să facem dacă Bubos varsă asemenea gunoaie că nici forumul nu le mai suportă?

Antibasistul 15-11-2013 - 14:51

Doi prosti basisti dialogheaza, vaiii Doamneee!

pathfinder 15-11-2013 - 14:55

Huhuleeeeee
Incearca lumea sa-ti explice ca prostia e doar antibasista si tu te holbezi ca idiotu’.
Batman, … batman …
Daca iti spune Gadea diseara acelasi lucru il crezi?!?

Antibasistul 15-11-2013 - 15:06

Adevarul: prostia fost si este basista INTOTDEAUNA!

pathfinder 15-11-2013 - 15:09

„prostia fost”
QED

Antibasistul 15-11-2013 - 15:15

…a fost si este ….

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 14-11-2013 - 13:21

A , mai cazut o FRUNZA
…PRIAPISTUL !

Pkly 14-11-2013 - 15:30

Mey,mey ce distractie urmeaza sa fie pe la anu’:-De la stanga PSD-ului sa ajunga presh dl Ponta iar dreapta romaneasca–care acu’ se reincheaga–sa vie cu un prim-ministru…de ce nu dl Basescu ?
Lume-lume…!

Pribeagul 14-11-2013 - 21:56

O analiza de exceptie.

„Proiectul USL a fost constituit pentru o singură ţintă: înlăturarea lui Traian Băsescu de la putere.”

Vreau sa cred ca acest proiect inseamna mai mult de atit.

ValVerde 14-11-2013 - 22:05

„Vreau sa cred ca acest proiect inseamna mai mult de atit.”

===

Vreau sa cred ca nu esti chiar asa de naiv. Vreau sa cred ca iti poti da seama si singur ca intre doua partide politice cu doctrine diferite, cu principii si valori diferite, cu platforme si programe care nu au nimic in comun, cu personalitati pe care nu le leaga nimic in afara urii exacerbate impotriva aceluiasi dusman unic nu mai poate incapea un proiect frumos pentru Romania sprintzara.

Pribeagul 14-11-2013 - 22:29

„Romania sprintzara” era de-a berbeleacul. Chiar si ei (basisti) au ajuns la aceasta aceasta concluzie si au cautat o solutie schimbindu-l pe Boc.

USLul a cucerit puterea (a fost un mare succes!) ca sa aduca schimbarea. Este clar, deocamdata bijbie, dar unele greseli ale inceputului pot fi scuzabile. Pot schimba situatia in bine, sa vedem de ce vor fi in stare.

Si credinta mea este ca vor ramine uniti pina dupa prezidentiale, dupa care o vor lua fiecare pe calea lui. Un rezultat previzibil: Dupa alegerile din 2016 vom avea doau partide puternice, iar de PDL nu vom mai auzi. Poate UnUL ne va mai aduce aminte de el, nu permanent ca acum, ci din cind in cind.

UnUL 14-11-2013 - 23:00

Scenarii, scenarii….

Europeanuul 15-11-2013 - 14:38

@ValVerde

Vreau sa cred ca iti poti da seama si singur ca intre doua partide politice cu doctrine diferite, cu principii si valori diferite, cu platforme si programe care nu au nimic in comun, cu personalitati pe care nu le leaga nimic in afara urii exacerbate impotriva aceluiasi dusman unic nu mai poate incapea un proiect frumos pentru Romania sprintzara.
–––
In Germania, Austria etc, au existat coalitii intre stinga si dreapta (asa zisele coalitii mari). Astfel de coalitii pot fi productive deoarece politicienii nu se blocheaza unii pe altii (asa cum a fost recentul caz in USA) ci isi focuseaza impreuna atentia la rezolvarea problemelor.

pathfinder 15-11-2013 - 14:48

„focuseaza” ?!? 🙂

ValVerde 15-11-2013 - 15:19

Focuseaza sinergizat ca sa brainstormeze.
Win-win

urbos 14-11-2013 - 22:18

Nu, nu inseamna, si nici n-are cum. Doua partide cu doctrine diferite, nu pot avea un proiect comun decat in situatii de necesitate. Prezenta ticalosului de la Cotroceni si a regimului lui, reprezinta o astfel de situatie. Dupa inlaturarea acestui gunoi, cele doua partide mai pot colabora doar daca rezultatele alegerilor o impun. Se pare insa ca PSD ar avea deja o majoritate cu care sa poata guverna la o adica.

ancuta 14-11-2013 - 22:22

oniric

Pribeagul 14-11-2013 - 22:41

„Se pare insa ca PSD ar avea deja o majoritate cu care sa poata guverna la o adica.”

Ar insemna sa se lase in voia valurilor. N-are de ce sa riste asa ceva.

Dupa prezidentiale ar putea guverna eficient cu sprijinul PNL.

Alegerile legislative ar putea beneficia de o campanie curata, cu toate ca sunt multe variabile greu de stapinit.

jan dinu 14-11-2013 - 22:35

– Aici Radio Erevan –
Anunt pentru BoBoru Patibular :
––- ADEVARUL ––- :

Generalul PONTA shi Premierul Clark tzine pulimea’n tzark !!
Succesuri indelungate ,doar de ele sa aveti parte !!

JD-USA (cititor in stele )

Antibasistul 15-11-2013 - 05:23

Radio Erevan: Jan, un NUL, cacatfinder, Tomi, ValV. sunt dobitoci basisti, ca toți basistii!

BULA 15-11-2013 - 09:23

Carlanul Ponta a avut noroc cu ma-sa, ca e ce e. Altfel ar fi fost unul din ala caruia ii put picioarele. Asta este el, atat poate.

Ghita Bizonu' 19-11-2013 - 12:54

Pai primu handicap este csa il cheama Ponta. La Cotroceni trebuie un ESCU!!!
Apoi Victorelu ar trebui sa inteleaga ca are doar 41 de ani. Sa zicem ca la 42 „iese” poresedinte ca apuca 2 ,amdate de 5 ani. Si „iese” la 62 . Dupa ce te-ai jucata cu puterea (premier, sef de partid, prezidel) e cam gresu sa iesi la pensie sa atsi pe banca si s aiti depeni memoriile … Ma rog un cazangiu, un sofer de tir altu cu munca grea ziuce Salva domnului ca nu mai sunt tanar” insa in politica 60 de nai ineaman ca esti un matur viguros in plina forma!!!!
Asa ca daca nu este chiar complet @@@@@@@@ il lasa pe Antonescu si dupa ce va iesi Antonescu la pensie ii va trimite o jerba ” pensie placuta! Fara regrete!!!” (Oricum Crin se pare ca este mai inclinat spre dolce farniente)
Fiindca presedinte este cam functie de final de cariera. Asa cum a fost cazul lui Ion Iliescu (mama ce ar vrea sa mai faca Politica!!! Insa varsta , medicu, cordu si dna Nina il trimit in parc , Fara sucar asta e viata .. de soarta asta „scapa” doar cei care mor tineri!)

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult