Acasa   ·   Echipa ZiuaVeche.ro   ·   Contact   
Ziuaveche.ro pe Facebook  Ziuaveche.ro pe Twitter  RSS - Ziuaveche.ro  Abonare Newsletter - Ziuaveche.ro
Praful radioactiv de la Cernobîl este încă o problemă serioasă | Pentagonul aduce drone militare MQ-9 Reaper în România | Raport oficial: Încălzirea globală va devasta omenirea până în 2050 | Ce decizii s-au luat la Adunarea generală a Fundației Colegiului Național de Apărare | Marea familie FRFK

Dilema automobilistului român – drum național vs. autostradă (FOTO)

Scris de : Marius Popovici     2017-09-22 17:09

Cred că nu greșesc afirmînd că fiecare automobilist român, își pune întrebarea, înainte de plecarea pe un traseu mai lung prin țară ce arteră să aleagă- drum național sau autostradă.

Circulație în coloană pe drum național

Circulație în coloană pe drum național

Până prin 2010 nu a existat acestă dilemă, România avea cca 100 km de autostradă, dar ultimii ani au însemnat o creștere semnificativă a kilometrilor de autostradă în funcțiune- avem, în prezent, 746 km de șosele rapide și sigure/autostrăzi/
Voi începe acest comparativ cu o afirmație, surprinzătoare, dar care până prin 2010 era normalitate- drumul național din țara noastră, ca singură cale de a călători de la A la B, era extrem de periculos și obositor, cu multe puncte dificile și lente.

PCTF Nădlac spre  Ungaria pe autostrada A1

PCTF Nădlac spre Ungaria pe autostrada A1

Cu siguranță, noi nu am cunștientizat, în acea perioadă, pericolele la tot pasul de pe drumurile naționale și din lipsă de comparație, cum ar fi- curbe și serpentine, orașe, comune, sate, cu pietoni si animale-câini, pisici, păsari de casă, turme de oi sau vite, zebre, cu sau fără semafor, dar și treceri de cale ferată la nivel, cu barieră sau fără, traseu de drum național prin fața bisericii, a primăriei, a grădinițeii sau a magazinului mall sau mixt. Și să nu uităm,, viteza maximă de deplasare, este în localități de 50km/oră iar în afara localităților de 90 km/oră, viteza medie de deplasare, la un traseu de sute de km, este de 70-80km /oră.

A 6 la Balinț

A 6 la Balinț

Dar să vedem ce facilități oferă o autostradă, cea mai sigură și rapidă cale de deplasare – la noi în țară, dar și în străinătate. Statistic vorbind, am avut prin anii 2000 circa 3000 victime din accidente rutiere, in prezent numărul a scăzut la aproape 1800/an , tot mult prea mult, dar oricum în scadere semnificativă.

A1 în lucru  la Ohaba

A1 în lucru la Ohaba

Pe autostradă avem de respectat câteva reguli generale- asigurarea la intrare și ieșire de pe autostradă, atenție , asigurare, semnalizare la depășire, circulația pe banda unu, din dreapta- nu pe banda a doua, respectarea vitezei maxime de 130km/oră, în rest, nu avem intersecții sau căi ferate la nivel, strat rutier de calitate, viteza medie de deplasare, pentru autoturisme de cca 110-115km /oră, funcție de vreme și numărul de autovehicule. Ca exemplu, automobilistul care parcurge traseul București –Timisoara, face pe autostradă cca 5-6 ore/ lipsesc cca 160km— valea Oltului și Deva– Margina/iar pe drum național, prin Craiova, cca 7-8 ore.

Trecere CFR la nivel

Trecere CFR la nivel

Fața de șoferii de TIR-uri, care, profesioniști fiind, cunosc de mult avantajele circulației pe autostradă, avem încă mulți automobiliști, care și din consrevatorism, preferă să circule și acum pe drumurile noastre naționale, mioritice, cu care s-au obișnuit, în unele cazuri, de o viață de conducător auto.
În rest, tuturor, drum bun și Doamne ajută !
Alte stiri din: Reportaj Afisari - 190
Recomandarile Editorilor
Comentarii

Intresting articles
auto moto
wierd stories
Science
vacante