În paralel cu lucrările Forumului Economic China-Europa de Centrală și de Est, care a reunit la Palatul Parlamentului peste 1.000 de oficiali și oameni de afaceri din aproape 20 de țări, holurile instituției au fost animate toată ziua de marți de mini-târgul de produse tradiționale românești, care au făcut deliciul oaspeților străini.
Două culturi diferite, două târguri diferite: chinez și român. Ca să ajungi la sala mare unde s-a desfășurat evenimentul, prima dată trebuia să treci printre standurile chinezilor, unde companiile ZTE și Huawei afișaseră tablete, smartphone-uri și laptopuri. Predomină culorile alb, negru, gri. Lângă standurile lor era sala unde urma să aibă loc seminarul de IT&C. Câțiva curioși se uitau la gadgeturi și le atingeau mai mult protocolar.
La câteva zeci de metri mai încolo, mare adunare. Ce-o fi? La ieșirea din sala extrem de răcoroasă unde a avut loc deschiderea oficială a evenimentului, pe oaspeții chinezi și est-europeni îi aștepta o surpriză: vreo 20 de standuri frumos colorate, pline doldora de produse tradiționale românești, cu fete și băieți îmbrăcați în costume populare care te îmbiau să guști tot felul de bunătăți. Teribil de încântați au fost mai ales chinezii, neobișnuiți cu stilul balcanic. Ei au început să se plimbe bucuroși printre căsuțele cu fructe, legume, cozonac, pateuri, vinuri și mezeluri afumate de casă.
‘Au devorat toate roșiile și castraveții, le-au plăcut enorm‘, spune un bătrân care are grijă de standul de legume. ‘Au mâncat tot ce era tăiat în bucățele și au cerut legume întregi’, continuă el, arătând un chinez care mânca o roșie ca pe un măr, lângă un coleg care devora un castravete pe post de banană.
O altă mulțime considerabilă se strânsese în fața standului cu carne de porc afumată: tobă, cârnați, caltaboși de casă cârnăciori subțiri și picanți, totul asezonat cu ceapă roșie și brânză de burduf. Mirosul te scotea din minți. ‘Vă place?’, îl întreb pe un chinez cu gura plină, care dă din cap și râde din ochi: ‘Veeery much!’.
Lângă, un altul își cheamă prietenul să guste felii de pâine unse cu pateu de ficat. Îi face semne ca și când ar spune: ‘Aici, aici, încearcă asta!’.
Mare succes are și standul cu lapte bătut, dar și cel cu ceai cald, mai ales având în vedere aerul condiționat din sala de ședințe. Fetele de la magiunul de Topoloveni nu au stat deloc toată ziua. ‘Le-a plăcut, toți spuneau ‘very good, very good!. Le-am explicat din ce e făcut și s-au cam mirat, nu cred că au așa ceva. Am pregătit și pliante în limba chineză’, râd ele.
Într-un colț, o bunică încondeiază manual ouă și doi tineri cu ochi migdalați se uită curioși. ‘Eu sunt din Bucovina, de la Mănăstirea Moldovița. Străinii se miră, zic că ce mare lucru fac aici. Nu-i înțeleg din vorbă, dar imi dau seama ce vor să spună. Și ei au lucruri artizanale, dar nu se compară cu ale noastre’, spune ea mândră. O întreb cum a ajuns aici și-mi spune că prin Muzeul Satului, unde este unul dintre expozanți.
Un domn de la standul de vinuri îmi explică mai bine: ‘Cancelaria primului-ministru a cerut să fie prezente produse tradiționale reprezentative pentru fiecare tematică din cadrul forumului. Aici, în sala de lângă, este seminarul pe agricultură. Ne-ar fi plăcut și ne-ar fi avantajat să fi fost expoziție cu degustare, dar nu s-a putut din motive logistice. Așa că oferim doar pliante și câteva sticle de vin celor care vedem că sunt foarte interesați’. Îl cheamă Constantin Niță, ca pe ministrul Energiei. ‘Azi chiar am dat mâna cu premierul Chinei, dar nu datorită numelui’, se laudă el, spunând că prietenii îl numesc adesea ‘dom’ ministru’.
Povestește că vinul lui a fost ales dintre mai multe soiuri pentru a fi expuse importanților oaspeți: ‘Săptămâna trecută, marți sau miercuri, am aflat că vinul nostru a fost selectat de Asociația Producătorilor de Vinuri. Ne bucurăm foarte mult că suntem aici, chiar suntem onorați. Când mai avem noi ocazii de-astea?’.
Chiar și după-amiază târziu, când forumul era pe terminate, mini-târgul era încă foarte populat, semn că intenția noastră de a le atrage atenția chinezilor cu gustul delicios al produselor românești a fost una plină de succes pentru cel puțin o zi.
59 comentarii
Bravo! Asa trebuie. Felicitari pentru idee!
Crapa de ciuda viermii basisti.
asta cu China și summitul a fost bestială!
i-a scos din minți pe pedalaci și mai ales pe băsiști!
8,5 mld de euroi investiți în România în următorii ani!
hahaha!
Mda !Proiectele și promisiunile respective circulă de vreo câțiva ani; sunt curios cât din ele se materializează.
ăștia o să-ți toarne asfaltul pe autostrada transilvania, o să vă-ngroape-n asfalt mă retardaților!
cel mai tare e că nutzii cu bok, videanu și berceanu vor sta pe marginea drumului sugându-și unghiile și lătrând pe la cancelariile europei, cu schengen și alte tâmpenii d-ale voastre!
Mda, poate. S-ar putea însă ca prețul plătit (nu cel în euro! ) să fie cam mare.
Io zic, ca decat sa vina chinezii la noi, mai bine sa-i trimitem pe urbos si degetel la ei.
Sa guste din libertatile asigurate de regimul de la Beijing!
Maittzetung!
UnUL
26-11-2013 at 18:21
ai dreptate cretinule, dar mult mai mic în comparație cu bechtel care nu ți-a făcut nici măcar rampă de handykapat!
Ba’h chinezi konsuma intradevar viermi , da ….astya doi sant , colorectali !
Cat s-a scremut pederastu asta rujat sa screama penibilitatea asta. Hahaha!
Li s-a cam inchis gura scarbelor, nu mai stiu cum s-o suceasca, s-o invarteasca…
@parapanta
CORECT!
@scarbosus
INCORECT!
N-ai înțeles, Degețel; dacă e nevoie, îți fac un desen. Nu era vorba de prețul în bani, ci de cu totul altceva.
UnUL
26-11-2013 at 18:37
ia, hai desenează ceva să te văd!
Numai la RECT ti-e gandu, japita dreacu.
@digital
Inutil să mă obosesc, Degețel, nu ai pricepe nici așa.
De unde ai scos imbecilitatea asta? Păi dacă el spunea că e nevoie de bani de la chinezi, de ce s-ar fi opus tot el? Vezi că n-ai nici urmă de logică !
Spunea ca NU are nevoie ma cretinule, nu mai vezi bine, rusine Dinu Patriciu.Imbecilule.
Si la moarte cu toti basistii.
@Bubos
Repet: de unde ai scos imbecilitatea asta?
Din gura porcului Traian Basescu, de-acolo am scos-o.
@Urbos
Porc ești tu, Buboșel; și mai vezi ce a spus președintele, nu inventa din capul tău sec!
Acum sa fim cinstiți, extraordinara BUCATARIE CHINEZEASCA NU SE COMPARA CU PRAPADITA NOASTRA BUCATARIE ROMANEASCA, cu ce ne mindrim, cu micii si sarmalele, ciorba de burta-i si turceasca…vai de BUCATARIA NOASTRA!.
dar te-a lovit rau scleroza nepoate,ca pana mai ieri o pupai peste tot pa cocosata lu COCOS care ramase fara cocosel tata ziua si noaptea adica-permanenta,acu da loc nu mai zici nimic nici :MERINOS
Ai uitat ce-a spus Marele Carmaci ma gunoiule?
e foarte îngrijorat bruxelesul, că veniră chinezii și le cam luă caimacul de pe centru și lateral dreapta!
păi n-au decât să și-o sugă di-mpreună cu kioru, vrăjitoarea aia de macovei și cu cretinul ăla de preda!
Stau si ma minunez cum ati putut politiza chestia asta…mare…ti-e gradina….
Cum ? Si nu a fost si HUUUUUUdrea cu frunza si cu imbecilitatea aia de ” CARPATHIAN GARDEN ” ?
DA asa se face promovarea , cu degustare . Sa vada omu’ ce gust are ca de uitat la poze … sintem satui . Pacat ca nu este vara sa fi facut si niste gratare cu mititei , pastrama , cirnati de Plescoi , etc. Da , se vor duce inapoi si vor povesti si altora ce au gasit aici si DA vor mai veni si altii dupa astia . Sa dea Domnul sa se lege contractele .
Basinescu in timpul asta mai da cep la o sticla de Wisky si l-a trimis pe Labaroiu sa mai aduca gheata .
:)))
Hahahahahah…chinezi venit, placut magiun, construiesc autostrazi, moare Basescu, hai la vot…hahahahahahah
PROIECTELE ASTEA NU SUNT NOI: AR FI BINE SĂ SE REALIZEZE MĂCAR ÎN PROPORȚIE DE 50%, DAR TREBUIE SĂ FIM CIRCUMSPECȚI.
CELOR CARE SPUN (SAU SCRIU) CĂ PREȘEDINTELE A FOST ÎMPOTRIVA FORUMULUI, SAU NU I-A DAT IMPORTANȚĂ, SĂ NE AMINTIM DECLARAȚIILE LUI PE ACEASTĂ TEMĂ :
Președintele Traian Băsescu apreciază ca fiind o șansă pentru România reuniunea la nivel de prim-miniștri din Europa Centrală și de Est și China, care se va desfășura zilele acestea la București, dar atrage atenția că evenimentul trebuie privit cu profesionalism.
„Din câte știu, pentru întreg acest spațiu, China ar avea disponibilitatea de a investi circa zece miliarde de dolari în perioada următoare. Nimeni nu îți dă aceste informații precis, dar asta este ceea ce eu știu. Sigur, am auzit și veselia că 8,5 miliarde vor fi investite în România, nu știu ce se va întâmpla. Nu e așa. Trebuie privite lucrurile cu prudență, dar mai ales cu profesionalism. Dacă vom înșira iarăși lista de proiecte cu care m-am plimbat și eu la Beijing, pe care le-am dat și președintelui Chinei, când a fost la București în 2008: Tarnița, Cernavodă, Canalul Bărăgan-Siret, Siret-Bărăgan, Canalul Dunăre-Marea Neagră, autostrăzi, dacă vor fi numai niște înșiruiri, o listă de proiecte și memorandumuri de genul ‘ne vom îndrepta atenția spre Canalul Siret-Bărăgan, spre reactorul 3 și 4’, vor rămâne literă moartă”, a spus Băsescu, luni, la RRA, întrebat cu privire la prezența la București, în aceste zile, a premierului chinez, precum și a altor șefi de guverne din Europa.
„Întalnirea trebuie privită cu profesionalism. (…) Trebuie profesionaliști, tehnicieni, studii de fezabilitate care să îi facă pe investitorii chinezi să privească cu atenție propunerile României. În China avem un partener care are încredere in noi. (…)
Dacă proiectele care vor fi prezentate vor fi realiste și convingătoare, România nu poate decat să câștige”, a declarat președintele luni, la postul public de radio.
Băsescu a făcut referire la mesajul transmis de partenerii europeni Romaniei înainte de vizita oficialilor chinezi, pe care l-a privit „oarecum ironic”, și a avertizat să nu fie repetat cazul proiectului Nabucco.
Ba taratura basista, nu pricepi ca animalul Basescu s-a opus la orice? Grohaia ca tampitu ca nu cumva sa faca Romania afaceri cu chinezii, sa nu cumva sa ia bani de la chinezi , sa nu cumva sa fie Romania in relatii bune cu China, ca se supara floarea americaneasco- ji daneasca si jegurile carora le daduse el tara gratis. Evident in aplauzele unor sifilitici carora le-a stat ceasu, ramasi la Dallas, care in mintile lor de trogloditi se cred „de dreapta” cand ei sint doar niste starpituri cu mentalitate de sluga.
Ce guita scarba de asa zis presedinte ACUM nu mai are niuci o relevanta. Ce poate sa mai zica gunoiul acum?
@Urbos
Eu nu am cum să înțeleg ceea ce e o minciună sfruntată.
@mircea
mirciulică, nu se înțelege nimic din postarea ta idioată; tradu, te rog, în română !
Postările intră total aiurea, că nu mai știi cine cui îi răspunde.
Unii cred ca venirea chinezilor inseamna lapte si miere la robinet pentru bietii romani asupriti de americani si de „iuropeni”. Ce nu observa cei in extaz e totusi un lucru simplu:
– forta de munca chineza e foarte ieftina si exista din belsug deci chinezii nu vin la noi sa creeze locuri de munca platite mai scump. Pur si simplu tovarasii isi investesc banii in afaceri cu mult profit.
Sa luam un exemplu:
– chinezii anunta investitii mari in sistemul de irigatii de la noi. Suna frumos. Ce le dam in schimb ? Produse agricole facute pe terenurile irigate. E corect si benefic pentru noi ? Pai….aici apare o micuta problema. Chinezii nu o sa cumpere produsele la pretul pietii de anul viitor sau de cind termina sistemul ci conform acordului pretul este deja stabilit la momentul semnarii. Yosemite tu mergi la nani ca e prea mult pentru tine. Citi ani o sa trimitem cereale in contul irigatiilor asta numai bunul Dumnezeu stie si eventual cei care au prins sovhozurile.
conform minții tale bășite mai bine să stea necultivate și neirigate!
ce preț mă în momentul semnării, debilule,?!
mai scrii caiete la ofițeri?!
Ai idee macar cum negociaza chinezii, ai vazut un contract sau postezi si tu ca ai primit liber de la nenea doctorul ?
Caiete nu mai scriu de mult, de cind m-am liberat.
Domnule Mircea, unii își închipuie că China este o imensă asociație caritabilă și non-profit, care a hotărât să își facă pomană de bieții români și să ajute dezinteresat la bunăstarea lor. Naivitatea dusă la extrem se cheamă prostie.
Asa se pare.
Păi de ce stau necultivate, Degețel? Pentru că românașilor noștri le-a fost prea lene să le lucreze.
păi de exemplu să-și ia băsexu teren viran necultivat la preț minim!
neștiind popolația unde va vrea domnia sa să aleagă, l-a lăsat necultivat pe tot, ca să nu-l mânie cumva pe zeu, pricepuși acu?!
Eu cam pricep, tu nu prea pari a pricepe mare lucru.
Hahahahahaha!
Acum sa fim cinstiți, extraordinara BUCATARIE CHINEZEASCA NU SE COMPARA CU PRAPADITA NOASTRA BUCATARIE ROMANEASCA, cu ce ne mindrim, cu micii si sarmalele, ciorba de burta-i si turceasca…vai de BUCATARIA NOASTRA!
@ Antibasistul: este adevarat ca bucataria chineza are 8 stiluri traditionale (si prin asta ne este superioara, dar mai mult cantitativ decat calitativ) insa nu trebuie sa ne renegam bucatele proprii, chiar daca multe dintre ele isi au originea in Turcia, Bulgaria sau Ungaria.
Ca fapt divers – si un argument in plus, daca vreti – va sugerez sa incercati restaurantele cu sushi din vestul Europei; desi sushi este traditional japonez, o sa aveti surpriza ca in majoritatea restaurantelor respective se vorbeste exclusiv chineza, incepand cu portarul si terminand cu maestrul bucatar …
8 stiluri traditionale
===
Proportional, nu e impresionant
Nu au brinza, nici cartofi. In Singapore sint niste strazi cu restaurante tipice chinezesti, cu bucataria deschisa, unde mirosul iti taie pofta de mincare pe urmatorul cincinal.
Si mie imi place bucataria chinezeasca…
Cel mai bun dragon sushi roll pe care l-am mincat vreodata, a fost preparat in fata mea de catre un bucatar…mexican. Cross breeding nu mai e nimic nou.
In orice piata asiatica mirosul iti taie pofta de mancare aproape instantaneu; putoarea se intinde pe cateva sute de metri in jurul pietei, in special (dar nu numai) din cauza „raionului” de peste si fructe de mare. Partea buna este ca dupa 10 – 15 minute de vizitat respectiva piata te „anesteziezi” si nu mai simti mirosurile din zona.
Cele sapte comori, un fel care-mi place infinit mai mult decit toate mincarurile romanesti, ca sa nu mai amintesc de multe alte feluri de mincaruri chinezesti.
Am acasa trei carti cu rețete din bucataria chinezeasaca.
In Sidney, Australia am mincat la restauramte chinezesti, la fel in Viena, Austria.
Nu cred ca mi-ar place sushi si alte mincaruri japoneze pentru ca ei maninca peste crud, negatit.
Mie nu-mi prieste mancarea chinezeasca, o consider mult prea condimentata pentru gustul meu.
In schimb am mancat in TX creveti facuti de niste vietnameze.
Aia cred ca a fost cea mai buna mancare pe care am gustat-o vreodata in afara Romaniei.
Imediat dupa, vine un gulas unguresc servit la el acasa.
😉
Cel mai condimentat / picant stil este Sichuan (se mai scrie si Szechuan) – bazat masiv pe ardei iute taiat oblic, plus piper si sare chinezeasca (pe langa sau in loc de sare se utilizeaza si sosul de soia negru, in general pentru marinarea carnii inainte de tratarea termica in wok); puteti incerca stilul Guilin (mai uleios) sau stilul Pekin (bucataria traditionala imperiala, aromat in foarte multe feluri, insa mai putin condimentat). Un stil „europenizat” este cel din sud, din zona Shenzen (Kanton / Hong Kong).
Ca o paranteza, daca tot vorbim de condimente, chinezii sunt mici copii fata de indieni la capitolul asta.
„Ca o paranteza, daca tot vorbim de condimente, chinezii sunt mici copii fata de indieni la capitolul asta.”
Stiu si asta.
Never again! 😉
Mai e si bucataria mexicana … mi-am ars vreo 2 saptamani matele cu bucatele lor…
Bucataria chinezeasca este prea galbena.
Ei nu au ce-i mai essential:
-ciorba de burta
-supa de ou cu tarhon
-sarmale in foi de vita
-ceai de rhododendron
Merita sa incercati macar o data in viata „Rata a la Pekin” – dar gatita in stilul traditional de la Beijing, adica pregatita in cuptor de lut timp indelungat (inainte de cuptor rata este unsa cu miere si multe mirodenii iar pielea este dezlipita de restul corpului prin suflare). Conteaza mult si modul de prezentare – transare – servire.
Cu sushi o sa aveti o surpriza placuta, pentru ca nu este obligatoriu sa gasiti in interior (daca vorbim de sushi maki) numai peste afumat; in orice caz, in combinatie cu wasabi, soju si gari este un fel de mancare delicios. Pestele crud se numeste sashimi, si este diferit de sushi.
Am incercat.
Dar tot gust de rata a avut…
Esti sigur ca rata nu dadea din coada?
Baaaa…starmosii nostri dacii mincau lupu’ de viu !
Nu stiu daca o sa-i fie de folos cuiva, dar am sa public cateva expresii utile in limba chineza, cu modul de pronuntare in limba romana (avem in limba romana toate sunetele si transcrierea lor, asa ca n-am sa folosesc stilul Pinyin) si ideogramele chinezesti aferente (daca nu aveti curaj sa le incercati limba, puteti sa le aratati partea scrisa):
Buna ziua = Ni hao – 你好
Multumesc = Şie Şie – 谢谢
Multumesc frumos = Făician Ganşie – 非常感谢
Ce doriti sa mancati? = Nin yao cî şă ma? – 你想吃什么
Ce doriti sa beti? = Nin zao hă şă ma? – 你想喝什么
Mancarea noastra este foarte buna = Uomăn de ţai hăn hao cî – 我们的食物是很好
La revedere = Ţai cian – 再见
Sie Sie :))
Bucăci (cu placere; se mai poate folosi si expresia ” buiong şie”)
Comments are closed.