Acasa   ·   Echipa ZiuaVeche.ro   ·   Contact   
Ziuaveche.ro pe Facebook  Ziuaveche.ro pe Twitter  RSS - Ziuaveche.ro  Abonare Newsletter - Ziuaveche.ro
Un bilanț triumfalist al unei instituții compromise | Cum funcţionează sutienul inteligent | 662 de imitatori ai lui Charlie Chaplin (foto) | Poșta Română: cărți poștale personalizate direct de pe telefon | Armata britanică trimite Typhoon-ul în România

Peisaje de vis hibernal în masivul Retezat (Galerie FOTO)

Scris de : Marius Popovici     2016-11-27 19:43

Am parcurs în această vară valea Râului Mare, de la Sarmisegetuza și până la lacul Gura Apelor, în masivul Retezat, fiind realmente impresionat de frumusețea naturii, cu intenția declarată de a reveni, la început de iarnă, pe acest traseu de excepție.
Peisaje de vis hibernal în masivul Retezat (Galerie FOTO) reportaj Zilele trecute am urcat din nou la lacul de acumulare Gura Apelor, peisajul reîntâlnit, de această dată, în condiții de iarnă a depășit cu mult, în frumusețe, un colț de vis, față de ceea ce mă așteptam.
Apele lacului, plumburii, cu sclipiri de diamante, înconjurate de masivul maiestuos al Retezatului, plus un cer albastru intens, de iarnă, mărginit de nori cenușii, amenințători de zăpadă – o imagine de vis care m-a impresiont profund.
Am avut șansa să văd, uneori doar în trecere, majoritatea zonelor turistice de excepție ale Europei, dar cele văzute la Gura Apelor întrece multe din cele cunoscute de mine până la această oră.
Am însă două regrete – în primul rând un număr mult prea mic de turiști, în special tineri, care preferă shoppingul de weekend într-un mall plictisitor față de vizitarea unor frumuseți ale naturii, uneori la una sau două ore de casă.

Peisaje de vis hibernal în masivul Retezat (Galerie FOTO) reportaj Peisaje de vis hibernal în masivul Retezat (Galerie FOTO) reportaj Peisaje de vis hibernal în masivul Retezat (Galerie FOTO) reportaj Peisaje de vis hibernal în masivul Retezat (Galerie FOTO) reportaj Peisaje de vis hibernal în masivul Retezat (Galerie FOTO) reportaj Peisaje de vis hibernal în masivul Retezat (Galerie FOTO) reportaj
Al doilea regret se referă la legislația montană românească, care interzice construcția de hoteluri, pensiuni în Parcurile naturale românești, facilități care există în număr mare în parcurile naturale din Alpii europeni și care atrag milioane de turiști fiecare an. Nu știu, poate greșesc dacă spun că aș vedea cu plăcere o pensiune cochetă, chiar pe malul lacului, așa cum acestea nu lipsesc din peisajul parcurilor naturale ale Europei de vest.
Există Capitala Culturală Europeană – în acest sens, și ca o completare de suflet, cred că instituirea, de către Comisia Europeană a unor Laureate anuale ale frumuseților naturii și turismului ar fi o inițiativa de succes, iar masivul Retezat ar fi unul dintre premianți.
Alte stiri din: Reportaj Afisari - 238
Recomandarile Editorilor
Comentarii

decebal tower
birouri zona decebal
apartamente zona decebal
apartamente lux unirii
apartamente de lux unirii
apartamente 2015 unirii
apartamente noi 2015 unirii
birouri noi 2015 unirii