Acasa   ·   Echipa ZiuaVeche.ro   ·   Contact   
Ziuaveche.ro pe Facebook  Ziuaveche.ro pe Twitter  RSS - Ziuaveche.ro  Abonare Newsletter - Ziuaveche.ro
Nobel 2019 - Cine este laureatul premiului pentru pace | Doi bărbaţi, arestaţi în Florida după ce au îmbătat un aligator | Recomandări pentru reducerea expunerii la radiaţiile electromagnetice | Apple a lansat noile modele iPhone 11 (video) | Numerele de telefon la care poţi suna să-ţi recuperezi maşina ridicată în Bucureşti

16 septembrie, Marşul Unirii. Fumigena Chirtoacă şi trădarea

Scris de :     2012-09-14 18:33

Român verde – cel puţin la nivel declarativ – primarul Chişinăului a dezamăgit, în ultima vreme, mulţi oameni, care au crezut în bunele sale intenţii, în ceea ce priveşte agenda naţională de pe ambele maluri ale Prutului.

16 septembrie la Chisinau - Unim cele doua state romanesti

16 septembrie la Chisinau - Unim cele doua state romanesti

După ce, săptămâna trecută, s-a alăturat, prin poziţia sa publică, intenţiei duplicitarului premier Vlad Filat, de a interzice Marşul Unirii de la Chişinău (la care sunt aşteptaţi peste 10.000 de participanţi), Dorin Chirtoacă a lăsat impresia că îşi dă seama că greşeşte. În consecinţă, s-ar fi alăturat Marşului Unirii, din 16 septembrie, chiar în fruntea manifestanţilor, într-un aşa-zis Cordon al Libertăţii. Mai precis, o iniţiativă destinată garantării bunei desfăşurări a manifestaţiei, în cadrul legal, fără acţiuni provocatoare. “Cordonul Libertăţii” se doreşte a fi strict o tribună menită să vegheze asupra respectării principiilor şi valorilor democraţiei.” Numai că, între timp, Dorin Chirtoacă s-a răzgândit din nou.

Marşul Unirii, undă verde de la justiţia din Chişinău

Curtea de Apel a respins vineri solicitarea socialiştilor lui Igor Dodon de a interzice Marşul Unirii, planificat pentru data de 16 septembrie şi organizat de Platforma Civică “Acţiunea 2012“. Decizia Curţii a fost criticată de socialişti, care au calificat-o drept nefondată. Tot vineri, Platforma Civică “Acţiunea 2012” a anunţat că a acceptat modificarea itinerarului marşului. Astfel manifestarea va demara la ora 14.00 de la Academia de Ştiinţe a Moldovei şi va finaliza la Teatrul de Vară din parcul Valea Morilor, transmite Moldpres.

Potrivit organizatorilor la acţiune sunt aşteptaţi peste 10.000 de participanţi care vor semna o petiţie adresată autorităţilor de la Chişinău. O parte a manifestărilor planificate pentru 16 septembrie va fi Cordonul Libertăţii. Organizatorii au anunţat că la marş vor fi prezenţi şi membri ai ONG-uri din România, însă nu este planificată transportarea organizată a acestora.

Fumigene tricolore, bannere imense şi peste 500 de steaguri

Muzică, fumigene tricolore, bannere imense şi peste 500 de steaguri vor fi o parte a reţetei succesului Marşului Unirii de duminică, 16 septembrie, suţin organizatorii, de la Acţiunea 2012. Cei peste 10 000 de participanţi sunt rugaţi să vină cu drapele ale Republicii Moldova şi ale României şi să asculte indicaţiile organizatorilor şi ale poliţiei.

Drept răspuns pentru disponibilitatea unioniştilor de a schimba traseul, autorităţile publice locale au garantat izolarea partidele rusofone care au creat provocări şi incidente nedorite la Cahul şi Bălţi. Primăria a pus la dispoziţia organizatorilor Teatrul de Vară din Parcul Valea Morilor, ca destinaţie finală a Marşului unioniştilor.

O parte componentă a manifestaţiilor de la 16 septembrie este Cordonul Libertăţii. “La invitaţia lansată liderilor de opinie din Republica Moldova şi-au confirmat deja participarea Alexandru Mosanu, Nicolae Dabija, Cornel Botgros, Nicolae Negru, Nicu Ţărnă. În acelaşi timp, organizatorii au primit asigurări că şi primarul general al municipiului Chişinău Dorin Chirtoacă se va alătura Cordonului care militează pentru non-violenţă şi respectarea drepturilor omului”, se afirma în comunicatul organizaţiei Acţiunea 2012.

Marşul Unirii este organizat de Platforma Civică Acţiunea 2012, o coaliţie de peste 30 de organizaţii non-guvernamentale şi grupuri de iniţiativă din România, Republica Moldova, alte ţări europene şi din Statele Unite ale Americii, care pentru realizarea obiectivului generaţiilor trecute, prezente şi viitoare de regăsire a românilor de pe cele două maluri ale Prutului în cadrul aceluiaşi stat. În calitate de co-organizator s-a alăturat Consiliul Unirii. Anul acesta se împlinesc 200 de ani de când partea de est a Moldovei, cunoscută sub numele de ,,Basarabia”, a fost anexată de către Imperiul Rus.

Autorităţile se aşteaptă la violenţe

Marşul Unirii, care se va desfăşura duminică, a provocat mai multe controverse şi dezbateri în ultimul timp la Chişinău, fiind criticat de mai multe forţe politice. Una dintre acestea a cerut în instanţă anularea acţiunii, dar a pierdut cauza. De asemenea, premierul Vlad Filat a cerut organizatorilor să renunţe la marş, pentru a fi evitate tensiunile din societate. Mai ales că autorităţile se aşteaptă la violenţe.

Titus Corlăţean a sugerat joi la Chişinău că, în ceea ce priveşte Marşul Unirii din 16 septembrie, se aşteaptă eforturi remarcabile din partea Guvernului R. Moldova pentru a evita confruntările care ar putea să apară. “Aud foarte des de confruntări în ţara dumneavoastră. Noi aşteptăm ca totul să fie calm şi moderat”, a declarat Titus Corlăţean, la întâlnirea cu omologul său, Iurie Leancă. “Sperăm că nu vor exista evenimente care sa altereze această situaţie. Este vorba de un eveniment care reflectă poziţia societăţii civile”, a completat Corlăţean.

Mai multe acţiuni pro-unioniste, organizate în ultimul timp la Chişinău, Bălţi şi Cahul, au fost însoţite de incidente între tabăra acestora şi a reprezentanţilor unor partide sprijinte de Moscova. În urma confruntărilor de la Bălţi pe 5 august, doi lideri ai partidelor extraparlamentare de stânga sunt cercetaţi penal, pentru organizarea dezordinilor în masă. Victor Şelin de la PSD (fără nici o legătură cu partidul omonim din dreapta Prutului) este învinuit, iar Mihail Garbuz, de la Patrioţii Moldovei, are statut de suspect.

În total, procurorii de la Bălţi au iniţiat cinci cauze penale, pe numele a 17 persoane, pentru violarea dreptului la întrunire şi huliganism. Peste 150 de persoane, care au blocat traseul marşului unioniştilor au fost sancţionate contravenţional, suma totală a amenzilor ridicându-se la 8.000 de dolari.
Alte stiri din: Basarabia Afisari - 455
Recomandarile Editorilor
Comentarii

Intresting articles
auto moto
wierd stories
Science
vacante