Acasa InternationalBasarabia 23 august 1939. 74 de ani de la semnarea pactului Ribbentrop-Molotov VIDEO

23 august 1939. 74 de ani de la semnarea pactului Ribbentrop-Molotov VIDEO

scris de M.A.
714 Afisari

Data de 23 august marchează semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov. Semnat în 1939 între Germania nazistă şi Uniunea Sovietică, înţelegerea a deschis calea pentru cel de-al Doilea Război Mondial.

23 august 1939. 74 de ani de la semnarea pactului Ribbentrop-Molotov

23 august 1939. 74 de ani de la semnarea pactului Ribbentrop-Molotov

Înţelegerile confidenţiale sovietico-naziste, cuprinse în protocolul adiţional secret al Pactului au jucat un rol fatal pentru destinul românesc: ruşii s-au erijat în ”proprietari” de pământ şi populaţie românească, ocupând Basarabia la 28 iunie 1940

Tratatul de neagresiune a fost semnat pe 23 august 1939 de ministrul de externe al URSS, Veaceslav Molotov, şi cel al Germaniei, Joachim von Ribbentrop, cu doar o săptămână înainte de începerea celui de-al Doilea Război Mondial.

Documentul, cunoscut şi ca Pactul HitlerStalin, conţinea şi un protocol adiţional secret prin care Moscova şi Berlin şi-a împărţit zona de influenţa în regiune. Basarabia, atunci parte componentă a României, a fost revendicată de sovietici, iar Germania şi-a declarat dezinteresul faţă de acest teritoriu.

În 2009, Parlamentul European a declarat data de 23 august drept Ziua Europeană de comemorare a victimelor stalinismului şi nazismului.

Protocolul Adiţional Secret al Pactului Ribbentrop-Molotov

Articolul I. In eventualitatea unor rearanjari politice si teritoriale in regiunile ce apartin Statelor Baltice (Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania), hotarul de nord al Lituaniei va reprezenta hotarul sferelor de influenta ale Germaniei si URSS In aceasta privinta interesul pentru Lituania in regiunea Vilna este recunoscut de ambele parti.

Articolul II. In eventualitatea unor rearanjamente politice si teritoriale in regiunile ce apartin Poloniei, sferele de influenta ale Germaniei si ale URSS vor fi limitate conform liniei raurilor Narev, Vistula si San. Chestiunea privind modul in care interesele ambelor parti fac dorita pastrarea statului independent Polon si cum acest stat trebuie demarcat poate fi determinat doar in cursul viitoarelor discutii politice. In orice caz, ambele Guverne vor rezolva aceasta chestiune printr-un acord prietenesc.

Articolul III. Privitor la Sud-estul Europei, atentia este atrasa de catre partea Sovietica privitor la interesul acesteia in Basarabia. Partea Germana declara dezinteresul politic total in aceasta regiune.

Articolul IV. Prezentul Protocol trebuie tratat de ambele parti ca unul strict secret.

Moscova, 23 August 1939.

Pentru Guvernul Reich-ului German, v. Ribbentrop

Plenipotentiarul Guvernului U.S.S.R., V. Molotov


3 comentarii

CONGO 23-08-2013 - 13:45

La inceput Iosif Vissarionovici a fost un haiduc mustacios care lua de la moldoveni de exemplu.

Iar Adolf a fost si el un haiduc, dar cu freza, care si el lua de la bogati. Lui Anna Frank i-a luat chiar si chiloteii inainte sa o dezinfecteze cu Cyclon B.

Dar, Istoria nerecunoscatoare nu le mentioneaza nici macar o fapta buna. Ori, se stie sigur ca o data prin tinerete Adolf a ajutat o baba sa treaca strada, iar despre trupele lui de haiduci Schutzstaffel se spun numai grozavii care iti zbarlesc parul de pe ceafa.

Petrus 23-08-2013 - 16:53

Vedeti ca sageata din burta lui Hitler catre teritoriu german Prusia este neavenita in desen. Corect era sa faceti sageata invers, din Prusia, parte a Germaniei la inceputul razboiului, catre Bielorusia.

pathfinder 23-08-2013 - 17:04

Daca sageata aia-i din burta, apai alea spre Polonia si Cehia de unde pornesc?
Oare e doar o intamplare?!? 🙂

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult