Acasa   ·   Echipa ZiuaVeche.ro   ·   Contact   
Ziuaveche.ro pe Facebook  Ziuaveche.ro pe Twitter  RSS - Ziuaveche.ro  Abonare Newsletter - Ziuaveche.ro
Nobel 2019 - Cine este laureatul premiului pentru pace | Doi bărbaţi, arestaţi în Florida după ce au îmbătat un aligator | Recomandări pentru reducerea expunerii la radiaţiile electromagnetice | Apple a lansat noile modele iPhone 11 (video) | Numerele de telefon la care poţi suna să-ţi recuperezi maşina ridicată în Bucureşti

28 iunie – 72 de ani de la anexarea Basarabiei. Scandal la Chişinău VIDEO

Scris de :     2012-06-28 15:52

28 iunie – Zi neagră în istorie de comemorare a ocupaţiei sovietice sau zi de sărbătoare pentru “eliberarea Moldovei de sub ocupaţia română”. Ca de fiecare dată în ultimii ani, ziua de 28 iunie naşte scandal la Chişinău.

28 iunie - 72 de ani de la anexarea Basarabiei.

28 iunie zi de doliu - 200 de ani de ocupatie ruso-sovietica

În urmă cu 72 de ani, guvernul României dădea curs notelor ultimative sovietice din 26 şi 27 iunie, prin care se cerea “înapoirea cu orice preţ” a Basarabiei şi nordului Bucovinei. Astfel, la 28 iunie 1940, trupele sovietice au intrat pe teritoriul românesc. Ce a însemnat asta pentru populaţia teritoriilor ocupate se cunoaşte.

Citiţi mai mult aici despre 28 iunie 1940 – Zi de doliu

Anexarea Basarabiei la URSS, la 28 iunie 1940, provoacă şi după 72 de ani declaraţii contradictorii în parlamentul de la Chişinău, unde unii deputaţi consideră această dată o “zi neagră în istorie”, în timp ce alţii sărbătoresc “eliberarea Moldovei de sub ocupaţia română”.

Liberalii de la Chişinău, după ce au depus flori la piatra comemorativă a victimelor sovietice din faţa clădirii Guvernului, au solicitat să fie ţinut un minut de reculegere în plenul Parlamentului. “Este 28 iunie, o zi tristă, atunci când în urma pactului Ribbentrop-Molotov Basarabia a fost ruptă de la trupul ţării. Sute de mii de oameni au fost deportaţi, omorâţi în lagăre de concentrare”, a declarat liderul grupului PL, Ion Hadârcă.

Însă, nu toţi deputaţii au dat curs acestei solicitări, inclusiv preşedintele parlamentului Marian Lupu, care a declarat că istoria nu poate fi schimbată şi că fiecare este în drept să aibă viziunea sa referitor la unele evenimente istorice, transmite corespondentul Agerpres. În acelaşi timp, comuniştii s-au felicitat, considerând această zi una a eliberării Republicii Moldova “de sub ocupaţia română”. “Astăzi se împlinesc 72 de ani de la restabilirea statalităţii Republicii Moldova. În această zi s-a terminat o perioadă de 22 de ani de distrugere economică şi politică a acestui ţinut”, a spus comunistul Sergiu Stati.

Mitinguri de comemorare la Bucureşti şi Chişinău

Platforma Civică Acţiunea 2012 şi Grupul de gândire şi acţiune România Vie organizează joi, 28 iunie 2012, în Bucureşti, de la ora 17.30, un marş pentru marcarea zilei de 28 iunie 1940 şi pentru a solicita Unirea României cu Republica Moldova. Un eveniment similar al Platformei va avea loc la aceeaşi oră şi la Chişinău, în faţa ambasadei Rusiei, unde sunt aşteptate să participe peste 500 de persoane.

“Pentru că cine doreşte să afle adevărul trebuie să plece de la originea faptelor şi pentru că istoria nu trebuie lăsată numai istoricilor, solicităm factorilor decizionali de la Bucureşti să îşi asume repararea cedărilor dureroase din trecut prin realizarea idealului reîntregirii naţionale”, se precizează într-un comunicat al organizaţiei.

28 iunie 1940 a reprezentat o cotitură tragică în istoria României prin ocupaţia sovietică a estului teritoriului românesc cunoscut sub denumirea generică “Basarabia, Nordul Bucovinei şi Ţinutul Herţei”. Sute de mii de români au fost înfometaţi, deportaţi, executaţi în primul an de ocupaţie sovietică şi în primii ani de după 1944.

De asemenea, Platforma Civică Acţiunea 2012 organizează joi, 28 iunie 2012, în faţa ambasadei Rusiei de la Chişinău, începând cu ora 17.30, o acţiune de comemorare a zilei de 28 iunie 1940, ziua ocupaţiei sovietice. În cadrul manifestaţiei, participanţii vor cere unirea cu România şi vor spune un NU hotărât noilor planuri de federalizare a Republicii Moldova impuse, ca şi acum 72 de ani, pe axa Berlin-Moscova.

Alte stiri din: Basarabia Afisari - 498
Recomandarile Editorilor
Comentarii

Intresting articles
auto moto
wierd stories
Science
vacante