Acasa InternationalBasarabia Chişinău: Armata a arborat Stema României Mari VIDEO

Chişinău: Armata a arborat Stema României Mari VIDEO

scris de Marius Bâtcă
2.817 Afisari

Stema României Mari a fost arborată de Armata Naţională de la Chişinău, vineri seara, în ajunul împlinirii a 20 de ani de la înfiinţare.

Pavilionul Reginei cu stema Romaniei Mari

Pavilionul Reginei cu stema Romaniei Mari

În ajunul zilei de 3 septembrie, la Chişinău, la Palatul Naţional, a avut loc un concert omagial sau de gală. Indiferent cum s-ar numi, important este ce s-a întâmplat acolo.

Pe scenă, în faţa câtorva mii de spectatori – în marea lor majoritate, angajaţi ai M.Ap. şi oficiali -, au defilat militari care purtau mai multe steaguri, drapele, stindarde şi pavilioane.

Pe două dintre acestea, era Stema regală a României Mari. După cum se poate observa din imagini, unul dintre pavilioanele cu stema României Mari a fost încadrat, chiar în mijlocul scenei, de o replică a steagului liturgic al lui Ştefan cel Mare şi Sfânt şi una a stindardului de luptă al dacilor, cu capul de lup.

Steagul lui Mihai Viteazul

Steagul lui Mihai Viteazul

De asemenea, pe aceeaşi scenă a fost arborat steagul alb, cu acvila cruciată, al lui Mihai Viteazul, tricolorul revoluţionarilor români de la 1848, cu celebrul slogan “Dreptate Frăţie”, tricolorul cu stema Principatelor Unite, trei variante ale tricolorului Republicii Democratice Moloveneşti (care a votat Unirea cu România, în 1918) şi alte drapele de luptă ale Voievodatului şi Principatului Moldova.

Steagul lui IConstantin Ipsilanti

Steagul lui IConstantin Ipsilanti

Merită menţiontă şi o replică a steagului domnitorului Ţării Româneşti Constantin Ipsilanti. Drapelul include însemnele heraldice al Valahiei şi Moldovei, pentru că domnitorul intenţiona, în perioada 1806-1807, refacerea Regatului Daciei, prin unirea Moldovei, Ţării Româneşti şi a Serbiei. De ce şi a Serbiei, nu cred că mai este vreo surpriză. Pentru realizarea visului său, strânsese şi o armată. A fost liniştit rapid de ruşi, care, în perioada aceea, începuseră “încălzirea” pentru intervenţionismul în zonă. Ipsilanti a fost “invitat” în Imperiul Ţarist, iar armata strânsă de el a folosit ruşilor la înfrângerea otomanilor la Obileşti, în iunie 1807.

Gestul militarilor de la Chişinău este exemplar şi curajos. Asumarea trecutului şi identităţii naţionale, de către locuitorii dintre Prut şi Nistru, trebuie să aibă un motor. Iar acest motor este, deşi timid, Armata.

Şi, din acest motiv, în ultimele luni, instituţia militară de peste Prut este victima unui atac mediatic fără precedent. Renunţarea la pasul de defilare sovietic, schimbarea uniformelor, schimbarea muzicii militare, adoptarea unor standarde occidentale, preocuparea pentru traiul militarilor şi apropierea timidă de NATO deranjează atât de mult anumite cercuri apropiate Moscovei şi Kremlinului, încât jurnaliştii şi blogger-ii aserviţii se isterizează în cor în limba rusă sau “moldovenească”. Cine este familiarizat cu mass-media de peste Prut a putut remarca faptul că s-au înmulţit “opiniile”, “comentariile” şi “analizele” unor personaje care se întreabă de ce are nevoie de armată Republica Moldova. Principalul motiv invocat este “neutralitatea” (prevăzută în Constituţia anacronică). Exemplul cel mai des dat este cel al Elveţiei. Însă, este cel mai prost exemplu. Armata elveţiană este mai pregătită şi mai dotată decât multe armate din NATO şi UE. Al doilea motiv invocat este acela al caracterului paşnic al “poporului moldovenesc”, “porumbeii păcii, dorinţa de pace spre zări bla-bla”. Bineînţeles, cei mai vocali sunt personaje politice pro-moscovite sau slugi ale Kremlinului, care se fac că nu văd forţa armată a separatiştilor transnistreni şi nici prezenţa trupelor ruseşti pe teritoriul Republicii Moldova.

Dreptate Fratie - Steagul revolutionarilor romani de la 1848

Dreptate Fratie - Steagul revolutionarilor romani de la 1848

Dar, să nu vorbim doar despre cozile de topor. O să dau şi un exemplu pozitiv. În urmă cu aproape o lună, citeam un material scris de un cunoscut analist şi jurnalist de la Chişinău. Sub titlul “Schimbarea la faţă a Armatei”, Petru Bogatu scria că, în „povestea de succes” a Republicii Moldova (aluzie la exprimările oficialilor UE), “deocamdată, este scrisă o singură pagină. Mai exact vorbind, doar câteva paragrafe relativ bine elaborate”.

O surpriză plăcută am avut ieri, când am constatat că acestă opinie a lui Petru Bogatu a apărut şi în cea mai recentă ediţie a revistei “Oastea Moldovei”, publicaţie editată de Ministerul Apărării de la Chişinău. Să vedem şi câteva citate:

(…)Vitalie Marinuţă, ministrul Apărării, este unul dintre puţinii înalţi demnitari ai actualei guvernări care îşi vede de treabă şi depune eforturi susţinute pentru a europeniza domeniul militar nu în vorbe, ci în fapte. (…) Sub ochii noştri are loc schimbarea la faţă a Forţelor Armate. În unităţile militare soldaţii nu mai cântă, ca odinioară, „Slaveanka” sau „Deni pobedî”, traduse în „limba moldovenească”, ei îmbrăţişând treptat tradiţia naţională în materie de muzică militară românească. (…) În acelaşi timp, uniforma de oraş a militarilor, inclusiv însemnele de armă, este identică, de la ghete până la bonetă, cu cea românească. Îmbrăcămintea-tip a trupelor de gardă şi protocol va fi cea instituită încă de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, la 1859, cu ocazia unirii Principatelor Române. Aceasta se aseamănă ca două picături de apă cu actuala uniformă românească, inspirată, în treacăt fie spus, de tradiţia vestimentară a Armatei Franceze. (…) Dar militarii moldoveni nu numai că vor fi îmbrăcaţi altfel. Ei îşi schimbă radical şi pasul de defilare. Se renunţă, în sfârşit, la calapodul impus de armata roşie. (…) Astfel, Armata Naţională a Moldovei, sub aspectul formei, dacă nu şi a conţinutului, s-a sincronizat într-un fel cu Armata Naţională a României.

Reamintesc faptul că acest text a fost publicat de revista oficială a Armatei Naţionale, chiar dacă referirile lui Petru Bogatu la uniforme nu sunt tocmai exacte.

O să închei acest material într-un ton la fel de optimist, cu ajutorul câtorva fragmente de comunicat al Ministerului Apărării de la Chişinău:

Şirul manifestaţiilor dedicate aniversării a XX-a de la crearea Armatei Naţionale a continuat cu lansarea monografiei ‘Organizarea instituţiei militare a Republicii Moldova (1990-2011)’ şi vernisarea expoziţiei de arme albe, evenimente organizate şi găzduite de Muzeul Armatei Naţionale şi Casa Centrală a Armatei. (…) Expoziţia ‘Arme albe’ care va fi deschisă pînă la 1 octombrie, însumează o colecţie unică de circa 1000 de piese ce fac parte din colecţia personală a lui Petru Costin, iar exponatele sînt confecţionate din silex, os, bronz şi fier. Directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chişinău, istoricul Petre Guran, a menţionat că exponatele ne amintesc şi ne vorbesc de valoarea morală a eroilor noştri”.

P.S. La spectacolul de la Palatul Naţional de la Chişinău, stindardul cel mai vizibil cu Stema regală a României Mari este, de fapt, pavilionul Reginei României, modelul 1922. Pavilionul Regelui are, în plus, Crucea Ordinului Mihai Viteazul. Mai multe detalii se pot citi Aici, Aici şi Aici.

65 comentarii

Marius 06-09-2011 - 09:27

Bravo! Nici chiar armata Romaniei n-a avut curajul sa iasa la defilare cu aceste steaguri care povestesc istoria neamului romanesc! Istoria adevarata!

BULA 06-09-2011 - 09:51

Te pomenesti ca a inceput sa fiarba sangele in basarabeni si vor sa-si extinda „tara”, sa ne ia Moldova !

Marius Bâtcă 06-09-2011 - 16:18

Cap ai, minte ce-ti mai trebuie. Du-te, omule, in treaba ta, daca esti habarnist!

Cercul 06-09-2011 - 16:21

Nenea asta e un agent de influenta rusnac, ca multi altii de pe forum, si instiga la ura intre basarabeni si romani, ca sa ramana Rep Moldova in influenta lor.

Marius Bâtcă 06-09-2011 - 16:23

Am impresia ca e doar dus cu capul. I-am citit comentariile din ultima perioada si mi-a lasat impresia ca are grave prbleme la colivie.

Cercul 06-09-2011 - 16:41

Mai mediteaza, la asta. Rezidentii zonali, trebuie sa fie buni transmisionisti sa receptioneze non-stop toate ordinele. Nu m-ar mira sa fie capabil sa construiasca un radio din gunoiul din tomberon.

BULA 06-09-2011 - 17:37

Domnule Cercul, acum se transmit informatiile prin telepatie sau prin unde gravitationale. Sa stiti ca pot sa va citesc si gandurile. Nu ma fortez s-o fac pentru ca n-am ce citi. La uratul asta de Batca, care are un chip in loc de creier, chiar bate vantul in capatana.

Marius Bâtcă 06-09-2011 - 16:48

M-ai facut curios acum. O sa il urmaresc cu atentia cuvenita in viitor

Cercul 06-09-2011 - 18:18

Astia militienii au avut mereu neveste focoase si care-i luau de barbati, ca erau plecati mereu de acasa in misiune, si puteau sa calareasca in voie. S-au obisnuit cu gandul asta ca sunt tradusi si cred ca daca le mai spus si altora scapa de povara.
Dar ei stiau ce poame au luat, ca in meseria lor inalneau numai bagaboante.
Asa ca tovarasi militieni, stiti de ce copii vostri stralucesc in inteligenti, desi voi vedeti vipusca de pe pantalonii vostri.

Cercul 06-09-2011 - 19:23

Ba cea mai buna acoperire e barbatul singur, ca se stie ca ala cuplat cu gagica fenomenala e un mutuliga de militian care nu stie ca bate la ochi ca cioara alba.
E acum ca stii cine sunt, vezi sa nu mananci in publice si sa nu mergi la doctor, sa nu iei gama-globulina.

BULA 06-09-2011 - 17:55

Nu instig pe nimeni, dar ma enerveaza basarabenii veniti la noi, pentru ca pe timpul comunistilor au avut privilegii si au fost incadrati in Securitate si in posturi caldute (rusofoni si de incredre pentru rusi).
Iar dupa ’89 de la ei ni s-a tras dezastrul economic. Iliescu cu bunic basarabean, Constantinescu basarabean (a semnat Tratatul cu Ucraina in defavoarea noastra), etc.

Cercul 06-09-2011 - 18:07

Nu vrei sa vina basarabenii in Romania, tu vrei sa ramana in sanul maicii Rusia.
Mos Iliescu si Mos Constantinescu, au fost bagati la inaintare ca erau agenti, si nici macar n-aveau etnie romaneasca. Iliescu putea sa fie gagauz ca etnie, sa fie kgb-ist conteaza. Voi sovieticii ati facut rocada mutand romanii din basarabia in Rusia siberica si in Basarabia ati adus de-ai vostri pe care dupa aia i-ati trimis sa conduca si in Romania.

BULA 06-09-2011 - 18:11

S-ar putea ca dumneata sa fii basarabean, poate chiar agent KGB.

Cercul 06-09-2011 - 18:37

Mda, e greu sa fii militian nu-i asa? Sa stii tu ca cea mai buna acoperire e la vedere. Asa ca un tip cu muiere si plozi s-ar putea sa nu fie acoperirea perfecta. Ai insa amintiri care le proiectezi asupra d-lui Batca. Sa mai stii ca nu-i bine sa bagi capul in borcanul cu muraturi chiar daca incape.
Iti zic eu ce sunt: Sunt militian si verzan , si la prima revolutie imi trag cu stangul in dreptul zicand: Ba, sunt vinovat sunt albastrean dati jos dopul asta . :))

Cercul 06-09-2011 - 19:05

@Bula, Sunt militian si verzan, sa fii lamurit.
La prima revolutie imi pun o pancarda: sunt albastrean dati-mi dopul jos de pe umeri.
PS: O sa porta in turbinca datele de indentificare pentru toti militienii din Romania, sa se faca curatenie nene odata de otrepe

Ciu Huhu 07-09-2011 - 17:28

E clar, esti olteanul fara minte fost M_D_L, fost Yaakov, vai de tine!
Te-ai jurat ca nu mai comentezi pe forum!

BULA 06-09-2011 - 17:47

Mai Batca, tu esti putin bozgor ? Le cam tii partea.
In legatura cu Basarabia, tu ai vazut cum au reactionat grecii cand rep. Macedonia s-a desprins din Iugoslavia ? Ei sunt in litigiu si acum cu macedonenii.
Nu crezi ca Romania ar fi trebuit sa le ceara basarabenilor sa-si numeasca „tara” asa cum este corect, BASARABIA ? Daca se fac astia ai dracului si vor sa faca Moldova Mare, dupa care sa treaca de partea rusilor ?
Mare cretin mai esti ! Sau poate ca esti chiar agent rus, ca esti tare dubios prin tot ce scrii.

Cercul 06-09-2011 - 17:53

Ba, daca isi puneau stema Moldovei intelegeam ca vor doar Moldova romaneasca, dar daca au pus stema Romaniei, vor unirea cu Romania. Dar tu ca orice rus nu suporti ca partea de dincolo de Prut sa se numeasca Romania. Si cum vor cuceri ei o parte din Romania cu mica lor armata, facuta la origine din politisti?

Marius Bâtcă 06-09-2011 - 18:10

@ BULA/ YAAKOV

Nu incerca sa ma enervezi. E un sfat „prietenesc”.
Poti sa ma contrazici cum vrei, poti sa ma faci agentul cui vrei tu, poti sa-ti lasi mucii pe formul asta cat doresti.
Ai grija doar la injuraturi. Nu iti zic mai mult

Cercul 06-09-2011 - 18:31

Haha! Tipic militenesc, scoate artileria grea din cur cand n-are argumente.

Marius Bâtcă 06-09-2011 - 17:48

@ BULA
Ce faci, mai, lefegiule? Scoti capul in lume? Mai iei bani de la sarbi sau au intarziat cu plata?

geek-a-contra 06-09-2011 - 09:53

daca armata Ro ar arbora steagurile alea Ro ar fi acuzata automat de atitudine agresiva, sau macar de insulta, impotriva a doua state suverane: Bulgaria (care si ea este menbra a UE) si Moldova. daca o faci tu acasa este treaba ta privata, armata insa este o institutie statala cit se poate de oficiala si nu se poate juca cu chestii de genul asta. este clar ca Ro va tace si chiar se va bucura, neoficial, de initiative armatei moldovene dar nu as fi chiar atit de sigur de atitudinea bulgariei.

Marius Bâtcă 06-09-2011 - 16:19

Vad ca si tu esti obosit rau. Ti-a casunat cu Bulgaria acum.
Pentru ce amesteci Bulgaria in zama/ciorba asta?

geek-a-contra 06-09-2011 - 16:30

„cuadrulater”. iti spune ceva?

Marius Bâtcă 06-09-2011 - 16:38

:))))))))))))
Imi arati si mie Cadrilaterul pe stema aia????
Sa iti „esplic”. Stema Romaniei Mari se deosebeste de Stema actuala a Romaniei prin liniile mult mai drepte de reprezentare a Acvilei aurii, scoaterea scutului mic in alb si negru (blazon Hohenzollern) sii scoaterea coroanei de pe crestetul acvilei.
Ca aia care au scos coroana sunt niste tampiti, nu mai insist. Coroana reprezinta suveranitatea, nu monarhia.
Revenind. In nici o stema a Romaniei nu apare Basarabia sau Cadrilaterul. Pentru simplul motiv ca Basarabia este o bucata de Moldova, iar Cadrilaterul este o bucata de Dobrogea.
Lamurit??

geek-a-contra 06-09-2011 - 16:47

batca, tataie, pentru dupa ce te culci, te scoli si-ti trece mahmureala: drapelul Romaniei mari nu trebuie sa prezinte neaparat o harta, este un simbol in sine care inseamna Ro in granitzile istorice. numitul drapel daca il arborez eu acasa sau tu in fata redactiei are valoarea unei declaratii personale sau un gest de protest pentru nedreptatile istorice care au dus la pierderea unor teritorii stramosesti. daca este arborat de statul roman prin intermediul organismului lui de forta, armata, este o declaratie de negare a sistuatiei de facto si de jure, daca nu de agresiune. acu’ ti-e clar? daca vrei, prin similitudine, este diferenta dintre declaratiile private ale ungurilor privind ardealul si o, vistuala.., declaratie oficiala a ungariei de nerecunoastere a tratatului de la versailles. acu’, hai, fa nani si revina-ti…

Marius Bâtcă 06-09-2011 - 16:56

:)) scuze, dar chiar tu esti. am crezut ca e altcineva. am lipsit o saptamana si s-au intamplat niste noutati pe forum. trebuia sa verific.
Si acuma, vorbind serios :))
Ce tataie, bre? Am io barba alba, dar nici chiar asa.
Si partea a doua. Bava lor ca l-au arborat. Sa crape ranza in muscali, haholi si slugile lor

geek-a-contra 06-09-2011 - 17:13

scuze, m-a luat avintul…. 🙂

geek-a-contra 06-09-2011 - 16:34

p.s. am uitat tinutul hertei, care acu’ tine de ucraina……..

Andrei 06-09-2011 - 12:16

fac că nu văd forţa armată a separatiştilor transnistreni şi nici prezenţa trupelor ruseşti …..cred ca vor folosi… .UKRAINA.

VAD MISCARI NELINISTITOARE.

Adrian M. 06-09-2011 - 13:15

pana cand o sa tinem sub tacere sutele de mii de asasinate sovietice impotriva Basarabenilor?

daca nu ne intoarcem la traditie (si crestina) disparem din istorie
sunt convins de asta

Marius Bâtcă 06-09-2011 - 16:21

O sa fie tinute sub tacere pana cand urmasii ocupantilor rusi care conduc astazi Romania o sa fie trimisi sa faca si ei un canal!

Ereticul 06-09-2011 - 16:45

„Urmasii ocupantilor rusi care conduc astazi Romania” sunt la fel de circumcisi ca parintii lor … canalul ala ar trebui sapat prin orientul mijlociu, iar oasele lor folosite drept caramizi la zidul dintre Palestina si pseudostatul numit israel.

Cercul 06-09-2011 - 16:54

Si mai precis spus, structurile sunt rusesti. Orice entitate de definita mai ales de structura. In Romania zilelor de astazi, politistul conduce investigatia ca si modelul sau sovietic, militianul, in vest atributia asta revine procurorului. Militienii in mina sa dea lumina, militenii pe santier sa faca drum de ape. Si militienii sa serveasca de becuri atarnati de glob, ca-s fluorescenti si reduc consumul de energie.

drgs 06-09-2011 - 18:07

ce nebun auzi la ei. basarabia sa ne ia moldova? hahahah astia in loc de tancuri au cutii de chibrituri si tu vrei sa atace romania. romania are tehnica militara la fortele terestre FOARTE buna! ps: inainte sa vorbiti de rau armata documentati-va.

BULA 06-09-2011 - 18:22

O tara se poate dezmembra si fara tancuri, prin diversiune. Americanii au dat cu bomba in rusi cand au dezmembrat URSS-ul, s-au au lucrat prin Gorbaciov si Eltsin ? De unde stii ca ca nu se pune la cale fragmentarea totala a Romaniei ? N-ai auzit ca banatenilor li se baga in cap ca restul romanilor ii tin pe loc, ca tiganii vor sa-si faca republica in sudul Olteniei, ca maghiarii vor tot Ardealul ?

Cercul 06-09-2011 - 18:47

In Oltenia e mai greu de dovenit ca sunt SI romani ca unii romanii get beget de acolo sunt si ei cafenii ca sunt urmasii legiunilor de africani ale romanilor, asa ca bahnitele s-ar putea sa reuseasca sa-i puna sub sea pe Romani. In restul tarii ce n-a fost ocupata de romani, va fi mai greu, ca imediat recunosti un rusnac cu ochii oblicii asiatici de un roman moldovean, dobrogean.

BULA 06-09-2011 - 19:44

In Oltenia sunt si multi slavi, tipi solizi, blonzi si cu ochii albastri, ramasi de cand au trecut slavii si s-au stabilit in Iugoslavia. Nume ca Jiu, Gorj, etc sunt slave.

Cercul 06-09-2011 - 19:47

Mda, nu cumva toti sunt agenti kgb rusi get beget?

BULA 06-09-2011 - 19:50

Nu stiai ca oltenii sunt sefi, nu agenti de rand ?

Doru Dragomir 06-09-2011 - 20:20

Si tu la Craiova, ce esti mai Bula?

Cercul 06-09-2011 - 20:01

Da domnule agent sef, dar de pestelca albastra nu scapati.
Ba, la Revolutie, v-ati rupt epoletii aia, dovata de ce mandri erati de uniforma meletara, si v-ati deghizat si in civili, nu sa scapati de civili.
Apara-ma de gaini de de caini nu ma tem.

Marius Bâtcă 06-09-2011 - 20:24

@ BULA
Ia, bre, o pauza de injuraturi si vorbeste si tu serios. Ai zis aici o chestie interesanta cu Jiu, Gorj si originea sud-slava (sarba).
Daca ai chef sa discuti serios, fara insulte, spune-mi si mi pe ce te bazezi.
Dar sa nu imi dai exemplul ala idiot de la wikipedia, ca nu tine

BULA 06-09-2011 - 20:31

M-am „certat” la serviciu cu un coleg, un ungur (unii zic ca a fi si evreu), pe tema originii romanilor, care mi-a zis chestiile astea, cu o groaza de detalii. Ungurii ne-au studiat bine, ca sa stie unde sa ne loveasca, asa ca ceva stiu ei.

BULA 06-09-2011 - 20:41

In sudul tarii romanii sunt extrem de corciti. Eu am gene de toate felurile: romanesti, sarbesti, croate, jidanesti-sefarde (dupa tata lu’ tata), jidanesti-khazare (dupa tata lu’ mama), chiar si tiganesti (unui strabunic i se zicea „al lui tiganu”).
Important este „la ce echipa joci”, cu cine te identifici si cu cine tii. Din pacate cu romanii nu poti sa faci echipa. Ei „sunt smecheri” si sunt buni doar sa-si fure caciulile.

Marius Bâtcă 06-09-2011 - 20:51

@ BULA
Pai, ca sa nu te mai iei dupa colegii unguri de la serviciu, iti recomand asta:
“Interferenţe dintre protoromână, tracă şi slavă Este important de observat că, prin influenţa reciprocă dintre elementul romanic şi cel autohton, preponderent tracic (ilirii fuseseră complet romanizaţi în secolul II p.Ch.), protoromâna căpătase originalitate prin secolul V p. Ch., dată convenţională acceptată de cercetători pentru a delimita faza latinei populare de latina carpato-balcanică ce, de acum
înainte, se poate numi protoromână: un idiom apărut prin contactul dintre coloniştii romani şi populaţia autohtonă şi asupra căruia încă nu se exercitase influenţa slavă. De altfel, o influenţă slavă asupra protoromânei în intervalul secolelor V–X p.Ch. nu este – conform datelor de care dispunem – depistabilă, deşi – mult timp – s-a considerat că o asemenea posibilitate nu poate fi exclusă. Nici datele oferite de alţi cercetători (mai ales, în ultimii ani, Gh. Mihăilă) nu sprijină ipoteza unei influenţe slave aşa de timpurii. Nu am putut identifica un singur exemplu cert de influenţă slavă anterior secolului X. În schimb, se poate observa o influenţă apreciabilă a protoromânei asupra limbilor slave, preponderent asupra grupurilor slave sudice, dar şi asupra celorlalte grupuri slave. Este, de altfel, ceea ce sugerase, de mult, şi Giuliano Bonfante. Ne vom opri în continuare asupra câtorva exemple concludente discutate în capitolele lucrării noastre. În continuare, abrevierea rom. se referă la faza protoromânească”.
Citatul asta este din lucrarea “Ifluente romane si preromane in limbile slave de sud”, scrisa de Dr. Sorin Paliga – profesor de limba cehă şi de lingvistică generală comparată la Catedra de limbi şi literaturi slave a Universităţii din Bucureşti. De asemenea, susţine cursul de istoria veche a slavilor (de la etnogeneză până în secolul X) pentru masteranzi.
Cartea o poti vedea aici:
http://www.unibuc.ro/uploads_ro/47803/888/Influromanepreromane.pdf

Dupa aia, mai cauti frumusel si alte carti scrise de oameni destepti si o sa vezi ca o gramada de hidronime si toponime din jurul Romaniei sunt mai degaraba de origine romana decat slava. Nu zic ca nu avem si in Romania hidronime slave. Cel mai bun exemplu este Bistrita. Sau toponime, Targoviste. Inclusiv Craiova (kraj- rege. Ungurii zic ca vine de la kiraly. Ma rog, ei zic ca este nume unguresc inclusiv Chisinau 🙂 )
In ceea ce priveste Jiu, Dolj si Gorj, parerile sunt cam impartite. Varianta sud-slava nu sta in picioare. Originea traca nu poate dovedita deocamdata.
De aia te intrebam, am crezut ca ai gasit ceva

BULA 06-09-2011 - 21:11

Sa fiu sincer, ma intereseaza mai mult prezentul, care e cam sumbru, decat din ce corcituri ne tragem. Dupa cum va zisai, dar nu aparu comentariul, am gene de la toate natiile din Balcani. Important este la ce echipa joci, cu cine mergi la drum. Romanii nu sunt educati in sensul asta si isi fura caciulile intre ei.

Marius Bâtcă 06-09-2011 - 21:18

@ BULA
Pai, cum vrei tu sa intelegi prezentul, daca ti se falfaie de trecut. Te-am invitat la o discutie civilizata cu argumente, pe un subiect pe care tu l-ai deschis.
Ai facut fleosc, cu mucii in fasole: „corcituri ne tragem”. Si mai si continui ca esti „multi-balcanic”.
збогом!

BULA 06-09-2011 - 21:29

Tu nu te tragi tot din „corcituri” ? Stii care cu care si-a tras-o ? Esti facut in laborator ?

Mai conteaza trecutul, cand nu mai avem viitor ? Ca popor. Copiii nostri se vor corci pe alte meleaguri, cu nordici(ce), cu asiatici(ce), etc. Numai evreii sunt de rasa pura, pentru ca nu le permite religia lor sa se corceasca.

jan dinu 07-09-2011 - 01:28

Te rid curcile cind sustii – puritatea – lor
NUmai cite am „zasmislit -eu – ,sunt marturii
citi poeti au israelieni astazi …cARE compun romaneste ..-:))
JD-USA

urbos 07-09-2011 - 01:32

Jane tu esti poet si dumnezeul tau e un tap. Mi se pare corect.

Arhimede 06-09-2011 - 21:55

Individul Bula este doar un aparatcik pentru bruiat comentariile.

S-a găsit o nouă tactică. Dacă n-a mers cu încercările de convingere prin comentarii de doi bani, acum au găsit sistemul de bruiaj.
Comentarii multe, fără logică, pentru a acoperi pe cei care comentează corect.

Individul Bula a spus pe un comentariu că este salariat la stat.
Care salariat la stat poate posta zile în şir de dimineaţa pînă seara?
Doar unul cu misiune.

BULA 06-09-2011 - 23:22

Sunt in concediu, ma speriatule de bombe.

Arhimede 06-09-2011 - 23:41

Faci concediul la sediul pedele?

urbos 06-09-2011 - 23:55

Unu ca Bula mi s-a parut un simplu dobitoc, nu ca ar fi pedelist. E genul de imbecil care face pe „impartialul”, si care nefacand nimic ca sa schimbe situatia, ajunge sa se vaicareasca pentru ca iese Basecu. Un fel de Neacsu.
Pe astfel de dobitoti se bazeaza si gargara basista.

BULA 07-09-2011 - 00:38

Tu vrei sa-ti votez partidul, chiar daca nu m-ai convins ca as duce-o semnificativ mai bine.
Esti motivat direct sa te votez, dar nu tii seama de ce model de societate doresc eu. Nu-mi dai nimic la schimb. Doar te crezi mai smecher.

De ce nu iei in calcul si ca as vrea sa va vad pe toti in fata plutonului de executie, pentru distrugerile pe care le-ati facut ?

urbos 07-09-2011 - 01:01

Nu ma cretinule, nu vota, mori cu Basescu idiotule, cine te poate destepta macar un milimetru? Nimeni.
Crapa vierme, dar nu te mai vaicari.

In legatura cu plutonul si toti, problema e ca ala e doar un vis fara legatura cu realitatea, deci ala care o sa crape esti tot tu. Pricepi? Realitatea e una, ce ti-ai dori tu e alta.

BULA 07-09-2011 - 01:07

Daca nu tineti seama si de ce vrem noi, o sa crapam impreuna, cu Basescu pe catarg.
Cunosti povestea cu capra vecinului.

urbos 07-09-2011 - 01:25

Mai adaug, si pentru alti handicapati care gandesc ca tine, ca io nu am zis vreodata sa se voteze cu cineva, ci sa se voteze astfel incat sa nu mai iasa Basescu si clica lui. Cretinii nu pot pricepe nici macar atata lucru.
Caricatura aia de Neacsu, care nu doar ca nu citeste oferta Opozitiei(ca apoi sa spuna ca nu are oferta), desi el are pretentia sa scrie articole, ma si acuza ca as fi vreun activist de partid, cerandu-mi sa spun ce ofera Opozitia. Pai daca ma acuza ca as fi om de partid desi nu am laudat nicaieri nici lideri ai Opozitiei, n-am mestecat rahat nici despre promisiunile Opozitiei, ci doar am explicat ca Puterea actuala trebuie inlaturata, atunci de ce m-ar fi acuzat daca as fi vorbit de bine liderii Opozitiei sau oferta lor? Las la o parte ca trebuie sa fii idiot ca sa acuzi pe cineva ca e activistul a doua partide deodata, respectiv PSD si PNL, partide cu doctrine politice diferite(aici idiotii trebuie sa-si aminteasca faptul ca PNL s-a aliat si cu socialistii de la PD si Basescu pentru a-l darama pe nastase si ai lui).
Daca un dobitoc care cica a facut scoala militara, n-a invatat o minima lectie la tactica si strategie, unde se stie ca trebuie sa te aliezi si cu cel pe care nu-l inghiti pentru a invinge principalul dusman, ce sa-i ceri?
Le spun tuturor idiotilor ca tine, ca Neacsu si altii, urmatorul lucru, si daca nu se intelege nici asta, chiar ca nu se mai poate adauga nimic. Daca si pentru mine, si pentru tine, si pentru atatia altii, Basescu este nociv, chiar daca noi avem viziuni diferite, ne putem uni pentru eliminarea dusmanului comun, dupa care ne putem da la oase intre noi, dupa bunul plac.
In scoala am auzit demonstratia simpla a lui Burebista, care a bagat lupul intre cainii care se bateau intre ei. Mai intai au sarit pe lup si upa ce l-au terminat si-or fi vazut in continuare de bataia lor. Daca nici p-asta n-a prins-o „militarul” Neacsu, ce sa mai zici…

BULA 07-09-2011 - 07:58

Nu-mi oferi nimic care sa ma multumeasca, cat de cat, nu te votez. M-am mai tzapit la primele alegeri votand niste „democrati” ca tine si nu vreau sa calc de doua ori in acelasi rahat.

O sa crape capra mea. dar o sa crape si caprele voastre (PSD+PNL).
Sa nu va bazati numai pe votul negativ al populatiei. Veniti macar cu promisiuni, pentru prosti, cum a facut Basescu. Eu nu va votez oricum, ca stiu ca nu este nimic nici de voi, dar va pot vota idiotii speriati de capcaunul Basescu.

Cercul 07-09-2011 - 09:42

@urbos, Basescu e doar sluga albastrenilor si magistratilor. Dupa ce a imbracat haina de melitie a ramas si va ramane un bagabont de albastrean.
Deci mai intai trebuie belite camesoaiele, dat jos troaca de pe umeri la albstreni, si apoi la urma dat jos oala cu smantana de unde s-a cocotoat pe gatul lui Base.

Arhimede 07-09-2011 - 08:09

Bruiaj bula-che bruiaj.

BULA 07-09-2011 - 08:27

Nu este bruiaj. Este zgomotul de fond (fluctuatiile) de la neronii tai obositi. Nu mai judeci corect.

Arhimede 07-09-2011 - 13:40

Te judec dupa fapte mai bula-che…

Dumitru 07-09-2011 - 15:33

Felicitari pentru articol!
Romanii din stanga si din dreapta Prutului trebuie sa inteleaga ca au o istorie comuna, ca sunt o singura natiune, care, cu cat mai devreme cu atat mai bine, trebuie sa se regaseasca in granitele aceluiasi stat – Romania.
Sa nu uitam niciodata ca milioane de romani au patimit pe drumurile Siberiei!…

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult