Acasa InternationalBasarabia Chişinău. Negocieri eşuate pentru alegerea preşedintelui

Chişinău. Negocieri eşuate pentru alegerea preşedintelui

scris de M.A.
55 Afisari

Negocierile de luni dintre AIE şi PCRM au eşuat. Grupurile parlamentare nu au ajuns la un numitor comun cu privire la alegerile prezidenţiale din 15 ianuarie.

Presedintia R MoldovaLiderii fracţiunilor parlamentare au anunţat că discuţiile vor continua pe 10 ianuarie, informează Moldpres. Cei trei lideri ai fracţiunilor din Alianţa pentru Integrare Europeană au spus că nu s-a ajuns la un numitor comun, dar au fost puse în discuţie mai multe soluţii de depăşire a crizei politice. S-a vorbit şi despre o eventuală reformă statutară.

„Nu putem veni astăzi cu un punct de vedere comun, dar mai negociem. Mai sunt trei zile până când putem înregistra un candidat pentru preşedinţie. Astăzi nu a fost nominalizată nici o candidatură, dar am pus în discuţie mai multe soluţii de depăşire a crizei. Am identificat nişte puncte comune pe care le-am acceptat cu toţii, însă mai rămâne de discutat. PCRM nu a înaintat condiţii stricte, a fost mai mult o discuţie pentru găsirea unor soluţii „, a spus deputatul PLDM Tudor Deliu.

„Sper că va avea loc măcar un mic progres, pentru a identifica posibilitatea de participare de comun acord la alegerile prezidenţiale. Problema nu este în candidaţi, ci în principiile de bază şi cum vede opoziţia acest candidat. PCRM vrea să privească acest lucru ca un proces mai larg”, a opinat liderul fracţiunii PD, Dumitru Diacov.

Anterior Tudor Deliu, preşedintele comisiei pentru desfăşurarea alegerilor preşedintelui Republicii Moldova, a spus că, dacă la scrutinul din 15 ianuarie nu se va înregistra nici un candidat, Legislativul va considera scrutinul nul şi, în termen de 30 de zile, va stabili data noilor alegeri repetate.

La 15 ianuarie, în Republica Moldova, urmează să se desfăşoare alegeri repetate pentru funcţia de preşedinte, după tentativa eşuată de la mijlocul lunii decembrie. Între timp, Curtea Constituţională urmează să decidă joi dacă scrutinul precedent a fost valid, deoarece a existat o contestaţie din partea deputatului Mihai Godea care acuză că nu a fost respectat secretul votului, pentru că majoritatea deputaţilor au prezentat public buletinele de vot.

Tot joi expiră şi termenul de înregistrare a candidaţilor. Până acum, nu există niciun pretendent la această funcţie care să aibă susţinerea a cel puţin 15 deputaţi pentru a fi înregistrat, iar candidatul Alianţei pentru Integrare Europeană, Marian Lupu, a anunţat că nu va candida, după ce de trei ori nu a obţinut majoritatea necesară de 3/5 din voturile deputaţilor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult