Acasa   ·   Echipa ZiuaVeche.ro   ·   Contact   
Ziuaveche.ro pe Facebook  Ziuaveche.ro pe Twitter  RSS - Ziuaveche.ro  Abonare Newsletter - Ziuaveche.ro
Ce decizii s-au luat la Adunarea generală a Fundației Colegiului Național de Apărare | Marea familie FRFK | 5 motive pentru care rujurile mate sunt cele mai indicate pentru plaja | Mediul de afaceri începe să se rarefieze. Tu cu cine faci business? | Bolile românilor și criza din spitale

Revoltător! Hagi-Curda: Ucraina saboteză sfinţirea bisericii româneşti

Scris de :     2011-07-16 11:56

Autorităţile din Ucraina se folosesc de orice tertip pentru a sabota sfinţirea primei biserici româneşti din Hagi-Curda, Bugeacul istoric sau sudul Basarabiei.

Biserica din Hagi-Curda (foto basarabeni.ro)

Biserica din Hagi-Curda (foto basarabeni.ro)

Mai mult de cinci ore, trei autocare româneşti au fost reţinute în vama Reni din Ucraina. Cetăţenilor români li se invocă diverse pretexte aberante precum lipsa curentului în vamă, şi li se cer diverse acte inutile, scrie Curaj.net.

Un microbuz cu jurnalişti români a fost “verificat la sânge” de către grănicerii ucraineni şi agenţi ai serviciilor speciale de securitate.

Doi jurnalişti de la ”Jurnalul Naţional” şi ”Radio România Actualităţi”, Valentin Ţigău şi Simona Lazăr, au fost declaraţi persoane indezirabile, fiindu-le aplicată interdicţia de a trece hotarul ucrainean pentru doi ani, aceşti doi fiind urcaţi în maşina serviciilor scerete ucrainene şi conduşi înapoi.

O persoană în civil a fotografiat autocarele, şi feţele călătorilor. Vameşii i-au întrebat cine le-a permis să vină.

Solicitat de Info-Prim Neo, George Simion, membru al Platformei Civice „Acţiunea 2012”, care este în unul din cele două autocare, a declarat că autorităţile ucrainene nu le-au oferit explicaţii în legătură cu oprirea autocarelor în vamă.

În primele două ore la vama Reni nu era curent electric, deşi pe partea moldovenească nu exista nicio problemă.

După care, le-au fost luate paşapoartele pentru verificări. „Stăm aici mai mult de patru ore. Autorităţile ucrainene nu ne spun nimic şi nu ne dau explicaţii. Şoferul ne spune de fiecare dată că vom pleca peste zece minute, dar aceste minute se întind în ore”, a menţionat George Simion.

În legătură cu acest caz a fost sesizată şi Ambasada Ucrainei din România, dar deocamdată nu a parvenit vreun răspuns, a mai spus George Simion.

„Platforma Civică Acţiunea 2012” este o organizaţie în care intră reprezentanţi ai societăţii civile de pe ambele maluri ale Prutului şi grupuri de iniţiativă care susţin unirea Republicii Moldova cu România.

Au trecut doar oficialii

“Una dintre persoanele indezirabile s-a dovedit a fi colega noastră Simona Lazăr, iar cea de-a doua – chiar soţul acesteia, Valentin Ţigău, fost corespondent la Chişinău al Radio România”, scrie Jurnalul Naţional. Ei au fost informaţi că au interdicţie timp de cinci ani în Ucraina, în urma unei hotărări date de miliţie, grăniceri sau SBU (securitatea ucraineană) – autorităţile nu au dorit să specifice.

Interdicţia a fost dată în 2009, an în care cei doi jurnalişti au realizat reportaje în comunităţile româneşti din Basarabia de Sud, iar România a câştigat la Haga procesul cu Ucraina, privind platoul continental din Marea Neagră.

Din frontieră până la biserica din Hagi-Curda sunt 115 kilometri. Sfinţirea era programată să înceapă la ora 10. Printr-un act de ostilitate manifestat prin noduri în papură, autorităţile ucrainene au împiedicat aproximativ 120 de români să ajungă la un eveniment cultural. Din cele constatate la faţa locului, nimeni nu avea intenţia să anexeze Basarabia de Sud sau să comită acte de terorism în numele unui pretins naţionalism extrem.

Mai trebuie să menţionăm că oficialii de la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, având statut diplomatic, au trecut prin vamă, pană de curent şi suspiciunea ucraineană, ca prin brânză, lăsând mulţi cetăţeni ai ţării lor să sfinţească, în cel mai bun caz, frontiera moldo-ucraineană, scrie cotidianul amintit.

Premieră în Bugeac

Ziuaveche.ro aminteşte că prima biserică aflată în subordinea Mitropoliei Basarabiei, care aparţine de Patriarhia Română, va fi sfinţită sâmbătă, în localitatea Hagi-Curda, raionul Ismail, regiunea Odessa, Ucraina.

La slujba de sfinţire va participa Înalt Preasfinţitul Petru, Mitropolitul Basarabiei, alături de un sobor de preoţi şi diaconi.

Biserica a fost construită cu sprijinul lui Nicolae Popa, secretarul general al Consiliului Mondial Român din SUA, care a donat peste 50.000 de dolari, şi al Departamentului pentru românii de pretutindeni. La eveniment vor participa mai mulţi studenţi din România şi Republica Moldova.
Alte stiri din: Basarabia Afisari - 818
Recomandarile Editorilor
Comentarii

Intresting articles
auto moto
wierd stories
Science
vacante