Acasa   ·   Echipa ZiuaVeche.ro   ·   Contact   
Ziuaveche.ro pe Facebook  Ziuaveche.ro pe Twitter  RSS - Ziuaveche.ro  Abonare Newsletter - Ziuaveche.ro
Wang Fuman, băiețelul cu părul de gheață | Ce își doresc românii în 2018 | Fenomene astronomice în anul 2018 | Horoscopul anului 2018 | Preotul Necula: Nu sunt dezamăgit de politicieni

Russia Today: România vrea să ia Moldova VIDEO

Scris de :     2011-07-07 13:10

Activiştii din România militează pentru unirea cu ţara vecină, Republica Moldova, până anul viitor, spunând că astfel restabilesc dreptatea, având în vedere că au o istorie comună. Dar ideea lor nu este împărtăşită de toţi cetăţenii din Republica Moldova, afirmă postul de televiziune Russia Today.

Russia Today - Unification or takeover Romania wants to win back Moldova

Russia Today - Unification or takeover Romania wants to win back Moldova

Ideea de unificare este susţinută prin tot felul de acţiuni, de la expoziţii de fotografie la mitinguri zgomotoase în Bucureşti şi Chişinău. Din anul 2009 au tot avut loc mişcări pentru a recâştiga ceea ce ei consideră ca fiind pământul lor, comentează Russia Today, citată de TV7.md.

Începând din aprilie, este imposibil să nu găseşti afişe colorate în oraşele din România, în care se spune că “Basarabia este România“. Cei din spatele acestei mişcări cred că terenul pe care este acum Republica Moldova trebuie să fie din nou sub controlul Bucureştiului, aşa cum a fost, de altfel, până în secolul XIX.

Odată cu prăbuşirea URSS-ului, Republica Moldova şi-a declarat însă independenţa, devenind membru al ONU, Consiliului Europei şi OMC. Acum, grupul Acţiunea-2012, o alianţă care reuneşte mai mult de 30 de ONG-uri din România, spune că aceste realizări ale Moldovei ar trebui sacrificate în numele reunificării.

“Prin reîntregire mă refer la poporul român de pe ambele părţi ale frontierei, care trebuie să trăiască într-un singur stat. După pactul Ribbentrop-Molotov am fost separaţi în mod nedrept şi vrem să se repare acest adevăr istoric”, spune activistul George Simion, şeful gruparii.

Potrivit postului rus de televiziune, poziţia Bucureştiului este aceea că reunificarea celor două naţiuni se poate întâmpla numai în cazul în care Moldova, ţara post-sovietică, devine membru al UE. Dar politicienii din Republica Moldova şi-au exprimat îngrijorarea că preşedintele Traian Băsescu nu va aştepta acest moment şi că, la un moment dat, în viitor, va extinde graniţele ţării sale şi va absorbi Moldova.

“După schimbarea puterii, în 2009, mass-media românească s-a mutat în Republica Moldova. Este vorba de mai multe staţii mari de televiziune şi ziare. Noi credem că misiunea lor principală este de românizare a Moldovei şi deconstrucţie a identităţii Republicii Moldova“, susţine analistul politic moldovean Bogdan Ţârdea.

În anul următor, care marchează 200 de ani de când Bucureştiul a pierdut Chişinăul pentru prima dată, gruparea Acţiunea-2012 planifică o ofensivă masivă de informare cu privire la unificare, mai comentează publicaţia rusească.

Gruparea spune că nu este finanţată şi nici nu beneficiază de sprijin public de la Bucureşti şi că misiunea sa este una paşnică, aceea de a informa oamenii despre necesitatea restabilirii României Mari.

Totuşi, o reunificare în viitorul apropiat este greu de imaginat, având în vedere că, în timp ce 40 la sută dintre români sunt de acord să primească înapoi Basarabia, două treimi din populaţia Republicii Moldova doreşte să rămână suverană, conchide Russia Today.
Alte stiri din: Basarabia Afisari - 867
Recomandarile Editorilor
Comentarii

Alertă METEO. Cod portocaliu de vreme rea Citeste
Intresting articles
auto moto
wierd stories
Science
vacante