Acasa   ·   Echipa ZiuaVeche.ro   ·   Contact   
Ziuaveche.ro pe Facebook  Ziuaveche.ro pe Twitter  RSS - Ziuaveche.ro  Abonare Newsletter - Ziuaveche.ro
Ce decizii s-au luat la Adunarea generală a Fundației Colegiului Național de Apărare | Marea familie FRFK | 5 motive pentru care rujurile mate sunt cele mai indicate pentru plaja | Mediul de afaceri începe să se rarefieze. Tu cu cine faci business? | Bolile românilor și criza din spitale

Vlad Filat interzice manifestaţiile pro-Unire cu România. Acţiunea 2012 nu se lasă VIDEO

Scris de :     2012-09-10 13:30

Premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, a anunţat, în ajunul plecării la Moscova, că vrea să interzică orice tip de manifestare publică pro-Unire cu România. Acţiunea 2012, orgnizatorul marşului din 16 septembrie, nu se lasă.

Romania Mare Basarabia

Vlad Filat interzice manifestaţiile pro-Unire cu România. Acţiunea 2012 nu se lasă

“Din start, vreau să le amintesc celor care au uitat că Republica Moldova este un stat independent şi suveran, care are Constituţie, ce trebuie respectată. Obiectivul prioritar al ţării noastre este Integrarea Europeană, opţiune confirmată de cetăţeni prin votul din cadrul ultimelor alegeri parlamentare din 2009 şi din 2010. Realizarea acestui proiect naţional impune ample procese de transformare, dar si o mare responsabilitate pentru asigurarea ordinii de drept şi a stabilităţii în ţară”, a spus Vlad Filat, care a anunţat că a cerut Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului de Informaţii şi Securitate şi Procuraturii Generale să efectueze toate măsurile de prevenire şi să nu admită participarea provocatorilor sau ciocniri de orice gen. De asemenea, prim-ministrul a cerut Ministerului Justiţiei să iniţieze revizuirea legislaţiei în vigoare astfel, încât pe viitor să fie excluse activităţile ce prejudiciază independenţa, suveranitatea şi caracterul unitar al statului, defăimează simbolica statală şi contravin Constituţiei.

Moldova face istoria acum, iar stabilitatea şi ordinea poate fi realizată doar prin respectarea drepturilor şi obligaţiilor impuse de Constituţie şi legislaţia în vigoare. Declaraţiile şi acţiunile din ultimul timp ale diferitelor grupări politice au scopul sfidării ordinii de drept şi să creeze o agendă falsă, fără suport din partea populaţiei”, a spus Vlad Filat.

Potrivit Guvernului de la Chişinău, prim-ministrul s-a referit aici la campaniile împotriva simbolisticii de stat şi a Constituţiei prin campanii de nesupunere civică, de arborare a diferitelor steaguri pe sediile instituţiilor de stat, de declanşare a referendumurilor cu încălcarea legislaţiei în vigoare, cât şi la organizarea diferitelor marşuri şi a acţiunilor contra acestor marşuri. Vlad Filat a specificat că autorii campaniilor menţionate mai sus, şi organizatorii marşurilor, dar şi anti-manifestanţii fac jocul inamicilor integrării europene a Republicii Moldova. Or, acţiuni minoritare, care au scopul destabilizării, pot pune în pericol proiectul şi interesul nostru naţional.

“Articolul 32 al Constituţiei Republicii Moldova oferă dreptul la libertatea opiniei şi a exprimării, dar în acelaşi timp interzice contestarea şi defăimarea statului şi poporului. Consider că activitatea tuturor organizaţiilor de oricare orientare, vine în contradicţie flagrantă cu prevederile constituiţionale şi legile speciale atunci cînd se trece de la declaraţii politice, făcute în contextul dreptului general la libertatea opiniei şi exprimării, la acţiuni de contestare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a ţării. În aşa caz se cere condamnarea politică a tuturor celor, care contestă şi subminează statul Republica Moldova. Respectarea Constituţiei, înseamnă respectarea statului şi respectarea proiectului naţional de integrare europeană”, a spus Vlad Filat.

Prim-ministrul a menţionat că acţiunile de acest gen din ultimul timp, cât şi cea planificată pentru 16 septembrie (n.red. – pro-Unire cu România), au tensionat la maximum situaţia social-politică şi reprezintă un real pericol pentru ordinea de drept. În acest context, Vlad Filat a recomandat iniţiatorilor acţiunilor, la care s-a referit mai sus, să renunţe la organizarea evenimentelor preconizate pentru 16 septembrie şi a rugat cetăţenii să se abţină de la participarea la aceste evenimente, indiferent de care parte sînt şi să nu fie folosiţi de inamicii proiectului de integrare europeană.

Acţiunea 2012 reacţionează – Marşul Unirii va avea loc

Adevăratele elite ale Republicii Moldova susţin Marşul Unirii, susţine, într-un comunicat, Acţiunea 2012, unul dintre organizatorii marşului din 16 septembrie.. Academicieni, actori, artişti, jurnalişti, analişti politici cunoscuţi invită cetăţenii Republicii Moldova pe 16 septembrie în Chişinău pentru cauza unirii cu România. Alexandru Moşanu, preşedintele primului Parlament al Republicii Moldova, maestrul Eugen Doga, Nicolae Negru (proaspăt deţinător al distincţiei “Ordinul Republicii”), Petru Bogatu, Nicolae Dabija, Mihai Cimpoi, Iulian Filip, Maria Sarabaş, Cornel Ilie (Vunk), Vlad Logigan (actorul din “Nuntă în Basarabia”) apar într-un clip realizat de Platforma Civică „Acţiunea 2012” pentru promovarea ideii marşului din 16 septembrie.

Având pe fundal piesa „Codrii mei bătrâni” interpretată de maestrul Eugen Doga, vedetele au opinat că e de datoria fiecărui patriot din Republica Moldova să fie în stradă, pentru libertatea de exprimare, pentru unire şi pentru Uniunea Europeană. Cîntăreaţa de muzică populară, Maria Sarabaş, crede că: „Acel om care se respectă trebuie să lupte pentru demnitatea sa, pentru identitatea sa de naţiune. Este datoria civică a fiecărui cetăţean din Republica Moldva de a fi alături de această organizaţie de tineret Acţiunea 2012 pentru faptul că tineretului îi aparţine viitorul. Viitorul RM este doar alături de România în UE.”. „După ce a fost înlăturată sârma ghimpată de pe Prut, care ne-a despărţit câteva decenii, e timpul să scoatem sârma şi din capetele noastre” este de părere analistul politic Nicolae Negru. Maestrul Eugen Doga spune că s-a tăcut cu privire la unirea celor două state româneşti timp de două decenii: “Eu cred în această acţiune care se va face la noi şi eu cred că nu este prima, dar sper că nu va fi şi ultima, dar aş dori ca să fie mai repede să ajungem la scopul la care visăm.”.

Cu ocazia concertului susţinut la Chişinău pe 31 august, solistul trupei Vunk, Cornel Ilie, a afirmat: “Sunt român ca şi voi, vă rog, pe 16 septembrie aduceţi România acasă.”. De la Bucureşti, actorul principal din filmul Nunta în Basarabia, Vlad Logigan, a repetat chemarea.

Petru Bogatu consideră că Unirea este o stare de normalitate pentru neamul românesc. Poetul Iulian Filip crede că “Cine poate să o facă, cine poate să realizeze întregirea, Unirea, şi cu siguranţă poate duce această cruce, să o facă.”. Academicianul Mihai Cimpoi salută marşul în contextul nevoii Republicii Moldova de aderare la spaţiul european. Un alt celebru academician, Nicolae Dabija, invită oamenii „Trebuie să dovedim că suntem mulţi, uniţi şi puternici. Vă invit, dragi prieteni, la 16 septembrie să fim împreună în centrul Chişinăului.”.

Manifestaţia pentru unirea Republicii Moldova cu România va începe duminică, 16 septembrie, la ora 14.00 de la Academia de ştiinţe a Moldovei. Peste 10 000 de persoane şi-au anunţat prezenţa, potrivit organizatorilor.
Alte stiri din: Basarabia Afisari - 668
Recomandarile Editorilor
Comentarii

Intresting articles
auto moto
wierd stories
Science
vacante